S přibývajícími teplými dny trávíme více času venku. Pokud máte u svého domu terasu nebo zahradu, můžete za pěkného počasí vařit ve venkovní kuchyni. Inspirujte se našimi tipy a postavte si vlastní zahradní kuchyň.

Zahradní kuchyně jsou stále více v módě. Čas strávený venku společně s rodinou a přáteli u dobrého jídla a pití je vždy zážitkem. Na terase nebo zahradě u domu dnes nemusíte jen grilovat. Pokud máte dostatek prostoru, můžete si postavit plně vybavenou venkovní kuchyň. Sloužit vám bude například k pečení, uzení, vaření příloh, mytí ovoce a zeleniny nebo přípravě dezertů. S venkovní lednicí budete mít vždy po ruce i chlazené nápoje. Výhodou venkovní kuchyně je, že jako hostitel nemusíte kvůli přípravě jídla neustále mizet v domě a naplno si užijete vaření v přítomnosti hostů.

Zabudovaná, nebo mobilní?

Při návrhu zahradní kuchyně je nutné vycházet z polohy, rozměrů a celkové dispozice venkovního prostoru. Pro umístění zahradní kuchyně vyberte místo v závětří. Pokud se totiž rozhodnete grilovat na dřevěném uhlí, nebude kouř obtěžovat sousedy ani pozvané hosty.

Jestliže máte na terase či zahradě dostatek místa, může mít venkovní kuchyň své pevné místo. Na menším pozemku je praktičtější mobilní zahradní kuchyň, u které lze gril, vařiče a jednotlivé kuchyňské skříňky dle aktuální potřeby jednoduše přesouvat.

Spolu se zahradní kuchyní navrhněte i podobu venkovního posezení. Prostor kuchyně i místo pro hosty zastřešte. Vhodný přístřešek nebo pergola poskytne nejen úkryt před deštěm, ale i přímými slunečními paprsky. Pro připojení kuchyňských spotřebičů budete potřebovat především elektřinu. Zvažte rovněž vybudování přípojky vody a odpadu pro připojení dřezu.

Vybavení zahradních kuchyní

Při návrhu zahradní kuchyně promyslete, co vše v ní budete připravovat. Základním vybavením každé venkovní kuchyně je kvalitní gril. Praktičtější jsou plynové a elektrické grily, se kterými můžete začít grilovat krátce po zapnutí. V plnohodnotné zahradní kuchyni nesmí chybět ani plynový či elektrický vařič. Mezi další užitečné spotřebiče patří lednice a rychlovarná konvice. Součástí venkovní kuchyně může být i udírna nebo krb.

K uložení nádobí, příborů a dalších kuchyňských potřeb slouží venkovní kuchyňské skříňky. Pokud dáváte přednost přírodním materiálům, můžete si vybrat zahradní skříňky z odolného teakového dřeva. Vybírat můžete z kuchyňských skříněk různých rozměrů i variant provedení – například skříněk na dřez, s policemi, dvířky či zásuvkami. Oblíbené jsou rovněž servírovací stolky, které poskytují dodatečný úložný prostor a doplňkovou pracovní plochu.

Modulární zahradní kuchyně

Venkovní kuchyň si můžete sestavit jednoduše sami z jednotlivých modulů. Například moderní kuchyňský systém KINGSTONE je vhodným řešením, které vám umožní sestavit si venkovní kuchyň přesně podle vašich individuálních představ. Středobodem každé zahradní kuchyně je plynový gril s velkou grilovací plochou. Například model grilu KINGSTONE Quad Six je vybaven šesti hořáky a plocha hlavního grilu má rozměr 89 × 45 centimetrů. Gril rovněž disponuje litinovým grilovacím roštem a otočným rožněm s motorem.

K plynovému grilu lze připojit další moduly – například boční vařič nebo vysokoteplotní gril. Celý systém doplňují boční skříňky a vozíky různých velikostí. Modulární kuchyně jsou velmi flexibilní, nabízí dostatečně velkou pracovní plochu a vyrovnají se vnitřním kuchyním.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro váš nákup","products":["30447349","30043774","28663715","26133586","27049437","27050174","27159929","25566213"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":317}}
{"vsf-page-link":{"page-id":344}}