Krásný trávník vyžaduje celoroční péči. Proto jej i na podzim nesmíte zanedbávat. Právě v tomto období je nejlepší čas na efektivní boj s mechem a plevelem či na založení nového trávníku.
Poradíme vám, jak o trávník na podzim správně pečovat, aby ve zdraví přečkal náročné zimní období a na jaře jste se z něho mohli opět těšit.

Založte nový trávník na podzim

Pokud ještě na pozemku nemáte žádný trávník nebo potřebujete obnovit starý, teď je nejlepší čas na jeho založení. Spousta lidí se domnívá, že pro založení nového trávníku je vhodnější jaro než podzim. Opak je však pravdou.

Má to své opodstatnění – plevel, který travinám značně konkuruje, je po dlouhém létě a pravidelném kosení oslaben. Půda je navíc na podzim dostatečně prohřátá a obvykle i vlhká, takže nové osivo může bez ohrožování plevelem rychle vzklíčit.

Kosení a vertikutace trávníku

Na konci léta a začátku podzimu postačí trávníku běžná péče. Pravidelně jej zkracujte o jednu třetinu výšky listů. Výšku trávníku udržujte vždy okolo čtyř centimetrů.

Pokud je ve vašem trávníku mech, právě v tomto období je vhodná doba trávník podruhé vertikutovat. Travní porost se provzdušní a do půdy se snadněji dostane potřebná voda a živiny. Na jaře tak váš trávník bude v daleko lepší kondici.

Již v říjnu začněte připravovat trávník na zimu. Kromě pravidelného hnojení byste měli dávat pozor na vhodnou výšku zastřižení trávníku. Pokud necháte trávu příliš vysokou, bude pravděpodobně „lehat“ a hrozí její zahnívání. Jestliže však trávník pokosíte příliš, může rostlina při silném a dlouhém mrazu zmrznout až ke kořenům. Aby tedy váš trávník přečkal zimu bez úhony, zastřihněte jej na výšku přibližně pěti centimetrů.

Hnojení na podzim

Krátce před koncem sezóny, na začátku podzimu, byste měli ještě jednou vytáhnout ze zahradního domku rozmetadlo hnojiva. Díky speciálnímu podzimnímu hnojivu totiž dodáte svému zelenému koberci potřebnou sílu na zimu.

Podzimní hnojivo obsahuje až desetiprocentní podíl draslíku, který trávník nepodporuje v růstu, ale posiluje jej. Trávník tak bude méně náchylný k onemocněním a škodám způsobeným mrazem. Hnojivo také zabraňuje šíření mechu, který právě na podzim oslabený trávník ohrožuje.

Sbírejte listí z trávníku

Padající barevné listí je typickým symbolem podzimu. Zatímco na vašich záhonech může listí posloužit jako přírodní mulč, který udrží vláhu a ochrání rostliny před mrazem, na trávník vrstva spadaného listí nepatří.

Pod uzavřenou vrstvou listí se totiž vytváří mikroklima, které urychluje růst plísní. Některé druhy listů, například z ořešáku, jsou pro ostatní rostliny dokonce toxické.

Listí tedy musí z trávníku pryč. To se však snadněji řekne, než udělá – první listy spadají již začátkem září a poslední mnohdy až v polovině listopadu. Listí tedy budete muset shrabat pravděpodobně vícekrát.
I doba rozkladu listí na zemi nebo v kompostu se značně liší. Listí z ovocných stromů se rozkládá rychle, dubové listí naopak velmi dlouho.

Sběr listů i jejich kompostování si můžete značně ulehčit, když listí posbíráte a posekáte sekačkou na trávu. Dáváte-li přednost osvědčenému ručnímu hrabání, sáhněte po stabilních a co nejlehčích plastových hrábích.

{"vsf-products-list":{"title":"Mohlo by se vám hodit:","products":["22107668","25494749","25672040","25677407","21055269","25684799","25629602","22447391","25655494","26623625"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":328}}
{"vsf-page-link":{"page-id":338}}