Oáza klidu přímo ve vaší zahradě? Klíčem je vhodně zvolený zahradní nábytek. A to jak po stránce estetické, tak samozřejmě i praktické. Odpočinek v pohodlí a na čerstvém vzduchu dokáže zázraky, ať už jste unavení fyzicky či psychicky. Tak proč si takový koutek pohody nedopřát? S našimi tipy a radami ho máte na dosah ruky.

Plán je základ

Než se pustíte do samotného výběru zahradního nábytku, dobře zvažte jeho zamýšlené umístění. Ať už tedy v zahradě, na terase, balkoně či pod pergolou, venkovní sezení by mělo být s okolím v souladu. Bude tak působit mnohem příjemněji.


Zároveň by měl být prostor dostatečně velký pro pohodlné umístění vybraného nábytku. V tomto ohledu jde tedy především o jeho typ. Je zřejmé, že zahradní sedací souprava či pohovka budou potřebovat více místa, než stolek a zahradní židle či křeslo. Plán je proto klíčem k dokonale vyváženému relaxačnímu koutku.

Podle čeho vybrat zahradní nábytek?

Venkovní nábytek byl měl plnit vícero funkcí. Ačkoliv je jeho úkolem poskytnout komfort k odpočinku či praktické venkovní posezení, musí též odolat nepřízni počasí. Povětrnostní vlivy jako déšť a vzdušná vlhkost, nebo silné slunce a sucho se na nábytku mohou podepsat.


Na jeho materiálu tak skutečně záleží a jedná se o jeden z nejzásadnějších parametrů. Vybírejte proto nábytek z materiálů vyznačujících se pevností, odolností vůči otěru a snadnou údržbou.

Volit lze z těchto kategorií:

  • Kovový zahradní nábytek – zaměřte se na povrchovou úpravu kovu a celkové zpracování nábytku, které zaručují odolnost vůči korozi.
  • Dřevěný zahradní nábytek – důležitá je povrchová úprava. Dřevo by mělo být ošetřené lakem, lazurou či mořidlem, jež brání pronikání vlhkosti a zároveň chrání před UV zářením a parazity.
  • Polyratanový a plastový zahradní nábytek – berte ohled na pevnost a kvalitu konstrukce. Polyratan je sám o sobě odolný materiál. Je však zapotřebí počítat s tím, že jestliže vystavujeme nábytek náročný podmínkám, jeho životnost se rychle krátí.

Lounge set: Kombinace designu a pohodlí

Řadíte se mezi zaryté příznivce designu a styl je jedním z kritérií, v němž neděláte kompromisy? Potom svůj zájem zaměřte na lounge nábytek. Tento typ zahradních sestav kombinuje minimalistický design, odolné materiály i mimořádné pohodlí.

Kompletní lounge sestavy zahrnují pohovky a stolky v různorodých provedeních. Součástí sestav bývá i komfortní lounge chair, neboli křeslo. Sedací soupravy jsou opatřené odolnými polštáři a polstry z voděodolných materiálů.

K dispozici je též řada materiálových provedení. Dřevěné lounge sestavy podpoří příjemný pocit z pobytu v přírodě, zatímco kovový lounge nábytek dodá moderní vzhled.

Vítaný stín, aneb zvažte umístění nábytku

K perfektnímu zastínění prostoru vede několik cest. Nejjednodušší je situovat venkovní posezení pod vzrostlé stromy. Jestliže však tuto možnost nemáte, pomohou slunečníky, pergoly nebo moderní stínicí plachty.

Detaily tvoří celek…

Cestou k vytvoření propracovaného odpočinkového prostoru jsou doplňky a zahradní dekorace. Měkké polštáře a deka udělají posezení ještě komfortnější. Solární svítidla, světelné řetězy či svíčky vedle toho vytvoří útulnou atmosféru. Přidáním několika rostlin a květin prostor oživíte.

Fantazii se meze nekladou. Vytvořte si svou oázu klidu a užijte si odpočinku ve vaší zahradě naplno!

{"vsf-products-list":{"title":"Vyb\u00edrejte z nab\u00eddky lounge n\u00e1bytku","products":["30317266","29634149","29637953","27812985","27777172","24881427","24920393"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":468}}
{"vsf-page-link":{"page-id":491}}