Robotické sekačky jsou možná tím nejpokrokovějším vynálezem v oblasti péče o zahradu za poslední desítky let. Moderní robotické sekačky dokonce každý den samy automaticky vyhodnocují, jaká péče je pro váš trávník zrovna nejlepší. Udělají tak za vás nejen spoustu práce, ale ušetří i čas, který můžete věnovat jiným, příjemnějším aktivitám.

Prozradíme vám, jak robotická sekačka funguje a kdo by měl nad jejím pořízením určitě uvažovat.

Pro koho je robotická sekačka vhodná?

Přáli byste si mít více času na odpočinek, rodinu, koníčky nebo jiné činnosti? Baví vás na zahradě spíše kreativní a pestrá práce než monotónní sekání trávy? Chcete čas na svém trávníku využívat jinak než péčí o něj? A toužíte přitom po perfektně udržovaném trávníku, který přímo svádí vstoupit na něj bosýma nohama nebo si na něj lehnout? Pak jsou moderní robotické sekačky přesně pro vás!

Při pobytu na zahradě vás nebude obtěžovat ani hluk na úrovni 60–70 dB, který robotická sekačka vydává. Oproti benzinovým sekačkám, u kterých se úroveň hluku pohybuje kolem 100 dB, bude provoz robotické sekačky téměř neslyšný nejen pro vás, ale i vaše sousedy. 

Robotická sekačka si dokáže poradit i s rozlehlou zahradou ‒ v závislosti na modelu je schopná posekat travní plochu o rozloze až 2 000 m². Ani sklon terénu vaší zahrady není pro robotické sekačky nepřekonatelnou překážkou. Výkonné sekačky si poradí i se svahem o sklonu až 45 %. Pro takové případy je však vhodné zvolit model s kontrolou trakce při stoupání svahem a redukcí rychlosti při jízdě směrem dolů.

Pokud zvažujete také ekologické hledisko, jedná se o zařízení, se kterým budete spokojení. Robotické sekačky totiž při svém provozu spotřebovávají jen velmi malé množství elektrické energie.

Zajímavé modely moderních robotických sekaček najdete například mezi produkty značky Worx Landroid. Jedná se o výkonné a efektivní stroje. Díky disku s plovoucím nožem vytváří výrazně méně hluku než sekačky s jedním nožem. Můžete je tak bez obav nechat pracovat i v noci.

Existuje něco, s čím si robotická sekačka neporadí?

Sekačce může činit problémy extrémně členitý terén. Pokud je tedy vaše zahrada plná keřů, kořenů nebo kamenných cestiček, robotická sekačka pro ni nemusí být tou správnou volbou.

Obecně platí, že robotické sekačky jsou vhodné především na sekání udržovaných trávníků. Když je tráva přerostlá, například na začátku sezóny nebo po dlouhodobějším dešti, je dobré trávník nejdříve posekat ruční sekačkou. Některé typy sekaček také nejsou schopné dokonale zarovnat okraje trávníku, a proto je budete muset upravit strunovým vyžínačem.

Vše však závisí na správném výběru sekačky. Některé typy s pevnými noži a silným pohonem zvládnou i přerostlý trávník či spadlé větvičky nebo šišky. Moderní sekačky také mohou disponovat i speciálním režimem sečení okrajů trávníku.

Jak robotická sekačka funguje?

Prostor, v němž se sekačka pohybuje, je většinou vymezen ohraničujícím vodičem, který je nutné umístit kolem trávníku. Některé stroje se po pozemku pohybují za pomoci zabudovaných senzorů, ty nejmodernější se orientují díky GPS modulu.

Nastavení sekačky je velice snadné a intuitivní. Řadu modelů lze ovládat pomocí aplikace v počítači, chytrém telefonu nebo tabletu. Před prvním použitím je nutné zvolit dobu sekání a sekací programy. Robotická sekačka si potom už sama najde cestu zahradou a udržuje trávník na vámi nastavené výšce – ideálně 2 až 6 cm.

Další informace o tom, jak se sekačka po zahradě pohybuje a jakou údržbu potřebuje, najdete v tomto článku.

Jaké další funkce robotické sekačky nabízí?

Aby mohly robotické sekačky fungovat plynule a bezpečně, mají ještě spoustu dalších chytrých funkcí. Některé modely sekaček (včetně značky Worx Landroid) dokáží rozpoznat začínající déšť nebo vybitou baterii. V obou případech se sekačka sama vrátí do nabíjecí stanice

Důležitým prvkem bezpečnosti je automatické zastavení sekačky v okamžiku ztráty kontaktu se zemí – funguje tak jako dětská pojistka a také ochrana před krádeží. Sekání je možné znovu spustit až zadáním PIN kódu.

Tip: Pokud chcete vaši sekačku dobře ochránit před rozmary počasí, můžete si v odborných centrech BAUHAUS pořídit speciální garáž pro robotické sekačky.

Co se děje s posekanou trávou?

Všechny robotické sekačky trávu mulčují. Nemají sběrné koše a posekanou trávu tak nechávají padat přímo do trávníku. Tráva je při každodenním používání sekačky nasekaná na drobné kousky, které se v trávníku rychle rozloží. Není proto nutné posekanou trávu pracně shrabovat a odnášet na kompost.

Robotická sekačka častým sekáním podporuje růst trávy, zesiluje její listy a trávník tak postupně zahustí. Navíc vede i ke snížení spotřeby travního hnojiva – drobně nasekané kousky trávy totiž ve vašem trávníku působí jako přirozený zdroj živin. Používání robotické sekačky je tak pro váš trávník skutečně ta nejlepší péče, kterou mu můžete dopřát.

Skvělá zpráva pro alergiky: Robotická sekačka nevíří jemně posekanou trávu, prach a pyl. Navíc díky její samostatnosti nemusíte ani trávit čas v její blízkosti.

Srovnání nákladů benzinových a robotických sekaček

Nevýhodou robotické sekačky je v porovnání se sekačkou benzinovou její vyšší cena. Při srovnání dalších nákladů se ovšem ukazuje, že vyšší pořizovací cena se časem vyplatí.

U benzinové sekačky musíte počítat se spotřebou pohonných hmot, motorového oleje a filtru nebo zapalovacích svíček. U robotických sekaček žádné podobné výdaje řešit nemusíte. A díky mulčování se i spotřeba travního hnojiva sníží až o polovinu.

Do úspor bychom neměli zapomenout započítat i ušetřený čas.

Benzinová sekačka používaná na trávník o rozloze 500 m² vyžaduje přibližně 48 hodin péče ročně. Naproti tomu instalace a nastavení robotické sekačky trvá jen asi 4 hodiny, další přibližně 4 hodiny ročně pak musíte věnovat její průběžné údržbě. To znamená jeden pracovní den oproti šesti dnům ve prospěch robotické sekačky. Z pohledu úspory času je tedy vítěz tohoto srovnání zcela jasný.

Podle čeho vybírat robotickou sekačku?

Nabídka robotických sekaček je opravdu bohatá, k dispozici je mnoho modelů a různých provedení. Při výběru sekačky byste měli brát do úvahy především rozlohu vaší zahrady. Nezanedbatelné je také finanční hledisko.

Někteří výrobci nabízí možnost poskládat si svůj model přesně podle svých představ a potřeb. Tuto možnost nabízí i sekačky Worx Landroid dostupné v odborných centrech BAUHAUS. Při výběru doporučujeme zvážit především tyto parametry:

  • plocha, kterou budete chtít sekat
  • maximální sklon sekaného terénu
  • typ a kapacita baterie
  • minimální a maximální výška sekané trávy
  • typ a provedení sekacích nožů
  • bezpečnostní výbava (protikolizní systém, GPS lokátor, automatické vypnutí při zvednutí sekačky)
  • provozní hluk
  • chytré funkce (umělá inteligence, vícezónové sekání, aplikace pro propojení s počítačem, telefonem nebo tabletem)
  • možnost programování sekačky
  • voděodolnost

{"vsf-page-link":{"page-id":335}}
{"vsf-page-link":{"page-id":308}}