Při návrhu interiéru vždy myslete na umělé osvětlení. Vhodná a správně rozmístěná svítidla v jednotlivých místnostech nejen prosvětlí obytný prostor, ale také ovlivní vnímání barev, pomohou vyniknout bytovým doplňkům nebo designovým kouskům nábytku a v neposlední řadě také navodí příjemnou a uvolněnou atmosféru. Přečtěte si, jak vybrat správné osvětlení do bytu nebo domu.

Při výběru interiérových svítidel je třeba přihlédnou ke konkrétnímu způsobu užívání dané místnosti, případně dalším individuálním požadavkům na osvětlení. Ve většině obytných prostor si dnes nevystačíte pouze s jedním hlavním zdrojem světla, které pomáhá při základní orientaci v místnosti. Například při psaní, čtení, přípravě jídel v kuchyni a dalších činnostech náročnějších na osvětlení budete potřebovat další místní doplňkové svítidlo (např. stolní, stojací, závěsné). Osvětlení může být rovněž odstupňované, kdy jsou intenzivněji osvětleny pouze vybrané části obytného prostoru. Samostatnou skupinu tvoří dekorativní svítidla.

TIP: Při návrhu umělého osvětlení si místnost rozdělte do několika zón – vymezte si například prostor pro práci, četbu, setkávání se s přáteli, odpočinek a podobně. Následně si vytvořte seznam požadovaných typů svítidel. Například v prostoru kuchyně budete potřebovat jedno centrální stropní svítidlo, pět samostatných svítidel nad pracovní plochou kuchyňské linky a jedno závěsné svítidlo nad jídelním stolem.

Jak vypočítat potřebné množství světla?

Než se pustíte do výběru konkrétních svítidel, spočítejte si, kolik světla je pro osvětlení konkrétní plochy potřeba. V případě místností s běžnou výškou stropu (do 2,7 m) budete k výpočtu potřebovat výměru osvětlované plochy v metrech čtverečních a doporučenou hodnotu intenzity osvětlení konkrétního prostoru v luxech. Po vynásobení těchto dvou čísel získáte hodnotu potřebného osvětlení v lumenech (lm).

Praktický příklad: V prostoru kuchyně plánujete osvětlit prostor nad jídelním stolem o výměře 3 m2. Doporučená intenzita osvětlení je pro tento prostor 200 luxů. Hodnota světelného toku vybraného svítidla by měla být ideálně 600 lumenů. Informace o hodnotě světelného toku je uváděna na obalech konkrétních světelných zdrojů.

Doporučená intenzita osvětlení vybraných obytných prostor

  • Sklep: 50 lx
  • Garáž: 75 lx
  • Předsíň, schodiště 150 lx
  • Spíž, šatna, toaleta, koupelna, jídelna: 200 lx
  • Místo na čtení, dětský pokoj, pracovna: 300 lx
  • Pracovní plocha kuchyňské linky, místa určená pro jemnou manuální práci: 500 lx

Barevná teplota světla ovlivňuje psychiku

Při výběru světelného zdroje je třeba zvážit také barevnou teplotu světla (pozn. odborně teplota chromatičnosti, základní jednotkou je kelvin - zkratka K). Velmi oblíbená je teplá bílá barva světla (pozn. rozsah 2 700 až 3 500 K), která působí uklidňujícím dojmem. V místnostech s tímto žlutým odstínem bílé získáte pocit útulnosti, klidu a pohody. Teplou bílou barvu světla oceníte především v obývacím pokoji a ložnici.

Neutrální bílá (pozn. rozsah 4 000 až 6 500 K) se podobá dennímu světlu. Svítidla s tímto odstínem bílé se hodí především do kuchyní, pracoven a koupelen. Chladná bílá (pozn. od 6 500 K výše) s modrými tóny je ideální do prostor, kde je vykonávána fyzicky nebo psychicky náročná práce. Toto světlo nám totiž dodá potřebnou energii. Se studenou bílou barvou světla se můžete setkat například v ordinacích lékařů.

TIP: Pokud rádi měníte barvu osvětlení interiéru, bude pro vás ideální některý z moderních LED panelů. Tyto panely umožňují změnu barvy světla od teplé až po studenou. Změnu barvy světla umožňují i chytré LED žárovky.

Bezpečnost především

U svítidel určených do vlhkých prostor je potřeba sledovat stupeň krytí (pozn. označovaný zkratkou IP). Tento parametr udává odolnost svítidla vůči vniknutí cizího tělesa nebo kapalině. Například označení IP44 znamená, že je svítidlo chráněno proti stříkající vodě ze všech směrů. Nejvyšší možný stupeň krytí je IP69K – takto označená svítidla jsou vodotěsná a jsou určena k trvalému ponoření do vody.

Typy interiérových svítidel

{"vsf-page-link":{"page-id":433}}
{"vsf-page-link":{"page-id":426}}