LED osvětlení dokáže uspořit energii, vyzdvihnout detaily a navodit atmosféru. Stejně tak estetickým a praktickým kouskem jsou akustické panely, které prostor navíc zútulní. A co tyto 2 prvky propojit? Rázem vznikne ambientní osvětlení, které potěší každého milovníka designu. V článku vám představíme tzv. LED profily do akustických panelů a jejich zapojení popíšeme.

Varianty a montáž LED profilů

LED profily lze kombinovat s akustickými panely od značek FIBROTECH a Acupanels. Mají elegantní provedení a jsou dostupné v černé barvě difuzorů. Černá barva je v obkladovém panelu při vypnutí téměř neviditelná. A kabely? Jsou rovněž černé a navržené tak, aby nepůsobily rušivě.

K dostání jsou 4 délky profilů a 2 barvy světla. Teplá bílá navodí příjemné útulno. Neutrální bílá poté rozsvítí interiér celkově. Montáž zvládnete raz dva díky montážnímu lepidlu s okamžitou fixací či úchytkám, kterými jsou LED profily opatřené.

Využití a umístění profilů se meze nekladou. Instalací na akustické panely však vytvoříte výjimečný designový prvek poutající pozornost.

Jak zapojit LED profily?

Instalaci LED profilů lze provést v několika krocích. Vše potřebné, včetně LED profilů a příslušenství k akustickým panelům, najdete v kategorii akustické panely.

 

UPOZORNĚNÍ: Montáž LED profilů smí provádět pouze osoba s odbornou způsobilostí v oblasti elektroinstalace.

1. Volba napájecího adaptéru

Napájení LED profilů zajišťuje 24V LED adaptér. Dle počtu profilů a jejich délky je potřeba zvolit správný výkon trafa. Naše nabídka čítá adaptéry o výkonu 40 a 90 W. Pokud zamýšlíte instalaci několika LED profilů současně, jejich celkový výkon zjistíte sečtením výkonu jednotlivých profilů podle naší tabulky.

2. Propojení LED profilu s adaptérem

LED profil se síťovým adaptérem propojíte pomocí napájecího kabelu s JST koncovkou. Kabel má plochý design pro dokonalé splynutí s pozadím.

3. Připojení ovládacího snímače

Zapnutí a vypnutí LED profilů zajišťuje tzv. PIR snímač se stmívačem. Slouží k ovládání osvětlení pomocí gest rukou. Mávnutím rozsvítíte, zatímco přiblížením či oddálením ruky regulujete intenzitu světla.

PIR snímač se zapojuje mezi síťový adaptér a LED profil, jak můžete vidět na schématu níže. K jeho připojení se využívá stejný napájecí JST kabel jako pro základní propojení LED profilu s adaptérem. Kabel v tomto případě zaujímá místo mezi adaptérem a PIR spínačem, za kterým následuje LED profil.

4. Vzájemné propojení několika LED profilů

Více světelných profilů můžete propojit napřímo anebo pomocí LED propojovacího kabelu. K dispozici je ve 4 délkách od 50 do 200 cm. I tento kabel je vybavený JST koncovkou pro spolehlivé zapojení.

5. Schéma zapojení LED profilů do akustických panelů

Pro přehlednost jsme vám připravili malý “tahák”. Základní postup je vždy následovný:

1. LED adaptér → 2. Napájecí kabel s JST koncovkou → 3. PIR snímač se stmívačem → 4. světelný LED profil. V případě více profilů pokračujte připojením JST propojovacího kabelu střídavě s LED profilem. Viz. schéma zapojení.

Schéma zapojení LED profilů do akustických panelů Schéma zapojení LED profilů do akustických panelů

{"vsf-products-list":{"title":null,"products":["30532582","28401881","30474277","30532564","30528138","30519992","30519983","30358964","28468859","29524286"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":439}}
{"vsf-page-link":{"page-id":476}}