Na podzim hledá mnoho drobných savců, ptáků a hmyzu úkryt, ve kterém přečkají zimu. I na své zahradě můžete ježkům, sýkorkám a ostatním zvířatům vytvořit útočiště a usnadnit jim hledání potravy. Pomůžete jim tak přečkat náročné zimní období. Poradíme vám, co vše můžete pro zvířata v zimě udělat.

Trocha nepořádku na zahradě neuškodí

Slyšeli jste už přísloví „méně někdy znamená více“? Platí to i u podzimního úklidu zahrady. Hromady listí, větví a kamenů, zbytky rostlin nebo trvalky a keře – to vše nabízí úkryt pro nejrůznější obyvatele zahrady.

Pro větší pohodlí svých zimních hostů jim můžete vyrobit či pořídit domek pro ježky, ptačí budku nebo hmyzí hotel. Čmeláci a ještěrky se zase rádi schovávají v dutinách kamenných zídek. Za vytvoření zimního úkrytu se vám tato užitečná zvířata odvděčí svojí přítomností na jaře.

Zvířatům můžete pomoci i při shromažďování zimních zásob tím, že na zahradě vysadíte okrasné rostliny bohaté na nektar.

Zahradní jezírko jako zimní obydlí

I zahradní jezírko slouží některým živočichům jako zimní úkryt. Pokud ve vašem jezírku žijí ryby, musíte do něj umístit zařízení proti celkovému zamrznutí. Pod celistvou vrstvou ledu se totiž vytváří hnilobné plyny, které jsou pro ryby jedovaté.

Jezírko poskytuje útočiště i různým druhům mloků a žab. Zahrabou se do bahna na dně jezírka a přezimují tam.

Uhynulé rostliny na břehu jezírka zase v zimě slouží jako přístřeší pro mnoho druhů hmyzu.

Jak v zimě krmit zvířata na vaší zahradě

Zvířata, která se neukládají k zimnímu spánku, uvítají při hledání potravy každou pomoc.

V přírodě v poslední době dochází k velkému úbytku populace zpěvných ptáků. Umístěte na zahradu krmítko nebo na strom pověste lojovou kouli. Ptákům tímto způsobem můžete s hledáním potravy pomáhat nejen v zimě, ale po celý rok.

Rostliny s listy, jako například kopřivy, jsou spolehlivým zdrojem potravy pro housenky motýlů.

Připravte zvířatům ve vaší zahradě pohodlí na zimu

Ropuchy

Ropuchy potřebují v zimě úkryt, který je ochrání před chladem. Vhodné jsou například díry v zemi nebo v zahradních zídkách, které jsou zakryté listím. Dobře jim však bude i v kompostu nebo v dutinách stromů.

Ptáci

Ptáci bývají v chladném zimním období častým návštěvníkem našich zahrad.

Pro měkkožravé ptáky můžete připravit jablka, ovesné vločky a rozinky. Zrnožraví ptáci mají rádi slunečnicová semínka a nesolené arašídy.

Veverky

Veverky jsou v přežití v mrazu a sněhu opravdoví mistři. Když však půda zamrzne a veverky nemají přístup k zahrabaným zásobám, budou vděčné, když jim nějakou potravu připravíte. Do krmítek jim můžete dát lískové oříšky, slunečnicová semínka nebo kukuřici.

Ježci

Ježci hledají už od začátku listopadu místo, kde se uloží k zimnímu spánku – nejčastěji jde o hromady listí, větví a jiného zahradního odpadu. Kompost, živý plot nebo domek pro ježky vystlaný slámou a listím jsou pro ně také vítaným úkrytem.

Plazi

Plazi, jako například ještěrky, v zimě hibernují. Aby neumrzli, potřebují mrazuvzdorný úkryt – například skuliny v hromadách kamení, pod zemí nebo v kořenech stromů.

Hmyz

Aby byl hmyz v zimě dobře ochráněn, potřebuje pro svůj úkryt víc než jen listí. Připravte proto na zahradě hromádky z větviček, listí a kůry. Nebo do zahrady umístěte hmyzí hotel, který jim zajistí ochranu proti dešti, sněhu a také před ptáky.

Žížaly

Žížaly přezimují přímo v zemi. Tyto užitečné obyvatele zahrady můžete ochránit před mrazem tím, že na záhonky nanesete vrstvu mulčovací kůry. Žížalám se dobře daří také v kompostu.

Berušky

Berušky jsou ve vaší zahradě užitečnými pomocníky. Nechejte proto na zahradě uvadlé květiny až do jara, berušky přezimují na jejich stoncích. Nejčastěji zimu přečkávají ve větších společenstvích. Na jaře se vám odvděčí tím, že zlikvidují spousty nežádoucích mšic.

Ryby

Ryby potřebují pro přežití zimy v zahradním jezírku minimálně metrovou hloubku vody. Na dně tak najdou dostatečně teplou vrstvu vody, ve které mohou zimu přečkat. Pokud je jezírko příliš mělké, musíte ryby na zimu přemístit do domu do nádoby s chladnou vodou.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro vaši zahradu","products":["27215469","22192585","22189143","26408390","23626069","21702617","21702264","26371119"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":328}}
{"vsf-page-link":{"page-id":327}}