Už od nepaměti jsou lidé přitahováni vodou. Ať už stojatou, či tekoucí. Proto není divu, že je pro mnohé právě jezírko srdcem zahrady. Nejedná se přitom pouze o významný dekorační prvek. Jezírko je také životním prostorem mnohých vodních živočichů. Bez nadsázky tak můžeme říct, že voda na vaši zahradu přivede život. Abyste měli ze svého jezírka radost už od prvního dne, prozradíme vám, jak si ho můžete sami postavit i jak o něj správně pečovat.

Stavba jezírka: zvládnu to opravdu sám?

Jezírkové skořepiny různých tvarů a velikostí vám práci dost usnadní. Stačí jen najít vhodné místo pro vybraný obrys a tvar nádrže. Je dobré vykopat jámu asi o 10 cm větší, na dno totiž přijde ještě podkladový písek. Na něj pak položíte a vyrovnáte nádrž. Do meziprostoru potom nalijete vodu, která písek splaví do všech mezer.

Mimo jednoduché instalace má použití jezírkové skořepiny ještě jednu výhodu: pokud se rozhodnete ji později přemístit, jednoduše ji z jámy vyjmete a umístíte na nové stanoviště. Pokud chcete, aby vaše jezírko mělo individuální tvar, je třeba jámu vyložit jezírkovou fólií. Pro větší jezírka může být vhodnější objednat minibagr než jámu kopat ručně.

Důležité: Každé jezírko musí mít různě hluboké zóny. Aby voda v zimě nezmrzla až na dno, musí mít hlubší zóna minimálně 80 cm. Pokud však v jezírku chcete chovat ryby, mělo by být pro jistotu alespoň 1 m hluboké.

Jak založit jezírko v 6 krocích

1. Příprava půdorysu

Předtím, než se pustíte do samotné stavby, si tvar jezírka vyznačte na trávě provázkem. Různě hluboké zóny je nejlepší označit pískem nebo štěrkem. Před kopáním tak budete moci ještě jednou překontrolovat rozvržení jezírka. Výrazně jednodušeji se vám takhle bude počítat i potřebná velikost jezírkové fólie.

Pro správnou velikost fólie použijte tento vzorec:
Délka pásu = délka jezírka + 2× hloubka jezírka + 2 × 50 cm
Šířka pásu = šířka jezírka + 2× hloubka jezírka + 2 × 50 cm

2. Odkopání zeminy

Můžete se pustit do kopání jámy. Dobře prorostlé drny trávy si dejte stranou; později se můžou hodit k ukončení okraje jezírka a zakrytí míst s kabely. Hloubka mokřadní zóny je do 10 cm, mělké vody do 50 cm a hluboké vody mezi 60 a 100 cm. Mezi zónami dodržujte maximálně 30° spád.

3. Finální úprava jámy

Při každém kroku stavby kontrolujte dodržování naplánovaných rozměrů. Pomocí dřevěné latě a vodováhy se průběžně ujišťujte, že jsou okraje jezírka v rovině. Před rozbalením fólie odstraňte ze dna všechny kameny, kořeny a cokoliv, co má ostré hrany. Pro větší ochranu fólie je vhodné vyložit jámu netkanou textilií.

4. Rozprostření jezírkové fólie

Snažte se, aby měla fólie co nejméně skladů. Mohly by se v nich později tvořit usazeniny. Fólie se vám bude mnohem snadněji rozkládat při vyšších teplotách. Okraje je dobré chránit protikořenovou bariérou a zajistit je cihlami nebo většími kameny.

5. Napusťte vodu!

Než jezírko naplníte, je třeba na dno nasypat vrstvu jezírkového štěrku. Také je vhodné připravit umístění jezírkové techniky, jako je čerpadlo, filtr nebo třeba fontána. Následně naplňte jezírko do jedné třetiny. Tlak vody fólii vyrovná.

 

6. Osazení vodními rostlinami

S vysazováním rostlin začněte v hluboké zóně a pokračujte směrem na mělčinu. Svahové jezírkové rohože vložte do mělké a mokřadní zóny a jejich okraje přetáhněte i přes vyčnívající okraj jezírka. Budou chránit fólii před UV zářením a poskytovat podporu rostlinám vysázeným kolem břehu jezírka. Vhodné je použít jezírkový substrát, který zamezuje vyplavování živin. Vždy jej dobře zalijte vodou a promíchejte, aby konzistence byla dostatečně vlhká a pojivá. Do takto připravené směsi pak vysaďte rostliny a navrch přidejte písek nebo oblázky. Nakonec nainstalujte čerpadlo, filtr a další vybavení.

 

Ideální místo pro vaše zahradní jezírko

Pohled na vodní hladinu působí uklidňujícím dojmem. Proto jsou jezírka často umísťována v blízkosti teras nebo zahradního posezení. Pokud je zahrada ve svahu, je vhodné vybrat jeho spodní část. Zároveň musíte dávat pozor na to, aby jezírko nebylo přímo pod stromy a během dne nebylo vystaveno přímému letnímu slunci déle než 5 hodin. Nadměrné ohřívání vody podporuje růst řas.

Pomoc, v jezírku jsou řasy!

Přítomnost řas značí narušenou ekologickou rovnováhu. Jinými slovy je ve vodě příliš vysoký obsah dusíku. Ten podporuje růst řas, které ve vodě ničí kyslík. Jak k tomu může dojít? Možných příčin je řada: málo vhodných rostlin, hodně ryb, jejich výkaly a zbytky krmiva, shnilé květiny a listí, nánosy bahna na dně nebo také hnojivo na trávu, které se do jezírka spláchlo během deště. Pokud je navíc jezírko dlouhodobě vystaveno přímému slunci, může se voda v něm nadměrně ohřívat.

S řasami je samozřejmě možné bojovat přípravky proti řasám a dno jezírka vyčistit speciálním vysavačem. Řas se ale můžete zbavit i bez použití chemie.

Možnosti, jak si s řasami poradit přirozenou cestou:

1. Jezírko „naočkovat“ 10 až 20 litry vody ze zdravého jezírka.
2. Nasadit tzv. bioaktivátor, který cíleně rozkládá organické odpadní látky.
3. Na 5 týdnů vložit do jezírka pytel naplněný slámou. Jak se sláma rozkládá, spotřebovává velké množství dusíku.

{"vsf-page-link":{"page-id":344}}
{"vsf-page-link":{"page-id":342}}