Aby rostliny přečkaly zimu, musí se na ni důkladně připravit. Zdrojem pokračování jejich dalšího života jsou semena. Ta jsou často chráněná odolnými slupkami či krytá ochrannou vrstvou zeminy, ve které nepříznivé zimní počasí přečkají. Jiné rostliny se před mrazy skrývají hluboko v půdě v podobě oddenků, hlíz nebo cibulí. Stromy pak na zimu shazují své listy, aby tak snížily množství odpařované vody. Poradíme vám, jak své zahradě můžete pomoci.

Jaké zahradní práce jsou v zimě potřeba?

Než nastane období sněhu a mrazu, můžete ještě zasadit trvalky, keře a další dřeviny. Před tím však důkladně nakypřete půdu a odstraňte plevel. Po výsadbě nezapomeňte rostliny dostatečně zalít.

Rostliny se v zimě obvykle nehnojí. Pokud však nemrzne, měli byste stálezelené rostliny pravidelně asi každé dva týdny zalévat.

Záhony můžete před zimou ochránit vrstvou listí, která by měla být maximálně 5 cm vysoká. Aby listí neodvál vítr, můžete jej zatěžkat vrstvou kompostu. Z trávníku byste však listí měli rozhodně odstranit, aby pod ním tráva nezahnívala.

Jestliže je zima suchá a nemrzne, můžete prořezat ovocné stromy. Větší řezné plochy nezapomeňte ošetřit stromovým balzámem.

Mráz ohrožuje především rostliny v květináčích

Mráz a neustále panující sucho škodí zejména rostlinám v květináčích. Jejich kořeny nejsou schované pod zemí, na roslitnu tak útočí ze všech stran vítr a mráz a kořenům rostlin tak hrozí umrznutí.

To platí i u mrazuvzdorných rostlin, například okrasných trav, hortenzií nebo růží, které běžně necháváte po celý rok venku.

Abyste rostliny před zimou ochránili, postavte je blíže ke stěnám domu, nejlépe pod střechu. V případě tuhých mrazů můžete květináče položit na polystyrenové desky a rostliny překrýt ochrannou tkaninou.

Ve dnech, kdy nemrzne, můžete rostliny v květináčích zalít. Vyhněte se však přelití, hrozilo by omrznutí rostliny. Voda by měla mít možnost z květináče volně odtékat, proto je na zimu vhodné odstranit podmisky.

Zimní stanoviště pro teplomilné rostliny

Teplomilné rostliny, jako například ty z tropických oblastí, musíte nejpozději při venkovních teplotách okolo 0 °C umístit do chráněného stanoviště. Nejvhodnější je skleník nebo zimní zahrada.

Předtím byste měli rostliny lehce zastřihnout a odstranit nemocné a poškozené výhonky. Dejte pozor, abyste si do zimního stanoviště nepřinesli nějaké škůdce. Můžete je z rostlin buď ručně sesbírat nebo napadené výhonky ostříhat.

Rostliny neumisťujte příliš blízko k sobě, jejich spadané listy pravidelně sbírejte a místnost dobře větrejte. Vyhnete se tak hrozbě plísní.

Pokud ukládáte rostliny v květináčích k přezimování do tmavých místností, např. do sklepa, vytvoří někdy zvláštní dlouhé odnože. Jejich účelem je zachytit alespoň trochu světla a rostou proto velmi rychle. Tyto odnože byste však měli ostříhat, protože se na nich snadno šíří škůdci.

{"vsf-products-list":{"title":"Mohlo by se v\u00e1m hodit","products":["21588190","21588136","21585483","21586626","22722937","21038075","24866372","21431692","20559634","20835936"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":330}}
{"vsf-page-link":{"page-id":328}}