Pokládku laminátové podlahy zvládne opravdu každý. Instalace prken s jedinečným clic-systémem je snadná, rychlá a potřebovat k ní budete jen běžné nářadí. Proto jsou laminátové podlahy dnes tak oblíbené. Zodpovíme vám ty nejčastější otázky a současně poradíme, jak si práci co nejvíce usnadnit.

Mohu prkna položit na dlažbu?

Laminátové prkenné podlahy by se měly pokládat na rovnou, suchou a stabilní plochu. Kobercem pokryté plochy jsou zcela nevhodné. Vydlážděnou podlahu můžete využít, je však třeba důkladně zkontrolovat, zda se na ní nevyskytují nerovnosti větší než 3 mm. Menší nerovnosti můžete vyrovnat kročejovou izolací, kterou byste měli instalovat vždy, když chcete snížit míru hluku vznikajícího při chůzi po podlaze.

Jakým směrem se prkna pokládají?

Obecně je směr pokládky prkenné podlahy otázkou vkusu. Je však třeba dodržovat určitá pravidla, která vám rozhodnutí usnadní:

  • Vhodné je pokládat podlahu rovnoběžně s hlavním zdrojem světla a vstupem do místnosti.
  • Pokud není takové rozložení možné, například když nejsou dveře a okno proti sobě, je třeba zvolit jeden směr.
  • Další možností je diagonální rozložení. K tomu však už budete potřebovat pokosovou pilu.
  • Pokud laminátová prkna pokládáte na starší dřevěnou podlahu, položte nová prkna napříč, abyste zajistili lepší stabilitu.

Ovlivní směr pokládky opticky velikost místnosti?

Ano, na to je třeba vždy myslet. Příčně položená prkna místnost opticky rozšiřují. Položíte-li naopak prkna podélně, místnost bude vypadat delší.

K čemu potřebuji parotěsnou zábranu?

Parotěsná zábrana nebo také bariéra proti vlhkosti je fólie, která zabraňuje tomu, aby vlhkost ze země pronikala do laminátové podlahy. Za určitých klimatických podmínek může vodní pára na podlaze kondenzovat a pronikat do laminátové podlahy. To může vést k jejímu poškození, jako je například nabobtnání prken, prohnutí nebo vznik plísně. Parotěsnou zábranu je třeba položit podle návodu výrobce. Vhodnou alternativou je použití kročejové izolace, která má v sobě parotěsnou zábranu již zabudovanou. I v tomto případě je však nutné pásy izolace mezi sebou důkladně spojit lepicí páskou.

Jaké podloží vyžaduje parotěsnou zábranu?

V případě minerálních podloží, jako jsou například cementový potěr nebo beton, je parotěsná zábrana nutná vždy. Takové povrchy na sebe totiž vážou vodu a dochází na nich ke kondenzaci vodních par.

K čemu jsou potřeba dilatační spáry?

U dřevěných a laminátových podlah slouží dilatační spáry k tomu, aby vyrovnávaly rozměrové změny, které mohou nastat přirozeným procesem roztahování nebo smršťování materiálu podlahové krytiny. Pokud má plocha, na kterou se bude nová podlaha pokládat, jednu ze stran delší než 8 m, je třeba podlahovou plochu rozdělit dilatační spárou. Dilatovat je vždy nutné i oblasti dveří, kde spáru snadno zakryjete přechodovým profilem.

Laminát v sobě obsahuje až 90 % dřeva a může se tedy smršťovat nebo naopak roztahovat. Pro lepší představivost uvádíme porovnání laminátu a přírodního dřeva: Přírodní dřevo zmenšuje nebo naopak zvětšuje svůj objem v závislosti na směru až o 10 %. Laminát se smršťuje nebo roztahuje v závislosti na směru maximálně o 0,1 % (při délce podlahy 8 m je to tedy max. 8 mm).

 

Jak položit podlahu kolem dveřních zárubní?

Při pokládce je nejčastější překážkou dveřní zárubeň, u které je třeba novou podlahu zpravidla vyříznout. Jak si s tím nejlépe poradit?

Zárubně ze dřeva: ve výšce nové laminátové podlahy se zárubeň u stěny jednoduše zakrátí pilou.

Zárubně z oceli: je třeba odříznout laminátovou desku podle tvaru zárubně. Nezapomeňte přitom na dilatační spáru, která by měla zůstat mezi uříznutým prknem a zárubní. Mezeru pak můžete zakrýt vhodným akrylem – nová podlaha tak bude v prostoru u dveří nejen chráněná, ale bude i dobře vypadat.

Jedno prkno laminátové podlahy je poškozené, co s tím mohu udělat?

Nezáleží na tom, zda se jedná o laminátové desky nebo podlahu z pravého dřeva, malé škody lze opravit u obou materiálů. Laminát je sice odolný vůči poškrábání, nárazům a otěru, časem se však i u něj mohou objevit škrábance nebo promáčknutí.

Laminát není náročný na údržbu, a to samé platí i pro případné opravy. Nachází-li se poškození v blízkosti stěny nebo na okraji podlahy, můžete daný díl jednoduše vyměnit.

Pokud je poškozené prkno uprostřed místnosti, sáhněte po setu na opravu laminátových podlah. Ten obsahuje podkladovou pastu, barevný pigment a opravnou krycí pastu. Jednotlivé komponenty je třeba smíchat, dokud nedostanete požadovaný barevný odstín. Škrábance nebo promáčkliny takto připravenou směsí jednoduše vyspravíte. Když pasta vytvrdne, vyleštěte místo pomocí netkané textilie. Po poškození nezbude ani památka.

U přírodního dřeva je možné menší promáčkliny vyrovnat pomocí vlhkého hadříku a žehličky. Na větší poškození si vezměte na pomoc vosk na dřevo, lak nebo olej na dřevěnou podlahu. Podlaha bude opět jako nová.

Aktuální katalog podlahových krytin

Hledáte tu pravou podlahu pro váš domov? Prohlédněte si aktuální katalog podlahových krytin! Nabízíme laminátové podlahy, ceraminové podlahy, vinylové podlahy, bambusové podlahy, PVC podlahové krytiny, koberce na metráž, kusové koberce, pěnové podložky, venkovní rohožky a potřebné příslušenství.

Video instruktáž pokládky podlahy

Pokud preferujete video návody, pak se podívejte ná následující instruktáž pokládky plovoucí laminátové podlahy. Provedeme vás postupem od přípravy materiálu a podkladu, přes samotnou pokládku až po dokončovací práce

{"vsf-page-link":{"page-id":332}}
{"vsf-page-link":{"page-id":337}}