Rádi byste oživili vzhled zahradního nábytku ze dřeva? Našli jste na půdě starší dřevěný stůl, židle nebo lavičku na zahradu volající po renovaci? Poradíme vám, jak pečovat o dřevěný zahradní nábytek.

Posezení na zahradě, terase či balkóně může mít mnoho podob. Židle, stoly, lehátka, lavičky nebo houpačky jsou vyráběny z různých materiálů, které mají odlišné vlastnosti i nároky na péči. Velmi oblíbený je zahradní nábytek ze dřeva. Tento přírodní materiál je pevný, hezký na pohled, nestudí a je také příjemný na dotyk. Dřevěný nábytek v exteriéru je vystaven náročným podmínkám – UV záření, dešti, vlhkosti, změnám teplot i dřevokazným škůdcům. Aby vám nábytek ze dřeva vydržel desítky let, musíte o něj správně pečovat. Pokud jste se dlouhé roky o dřevěný nábytek nestarali, můžete vše zachránit jeho renovací.

Není dřevo jako dřevo

K výrobě dřevěného zahradního nábytku mohou být využívány různé dřeviny. V našich podmínkách je nejdostupnější měkké dřevo převážně z jehličnatých stromů (např. smrk, borovice, modřín), které se velmi snadno opracovává. Jeho nevýhodou je, že obecně rychleji podléhá hnilobě a má tedy obvykle kratší životnost. Při správné péči ovšem můžete nábytek bez problémů používat desítky let. K ochraně venkovního nábytku z měkkého dřeva jsou vhodné zejména impregnace a tenkovrstvé lazury.

Impregnace se používá jako prevence před hnilobou, proti dřevokazným houbám a rovněž jako ochrana před houbami způsobujícími změnu barvy dřeva. Lazury chrání dřevo před povětrnostními vlivy (pozn. odpuzují vodu a regulují vlhkost) a UV zářením.

Velmi oblíbený je v posledních letech nábytek z tvrdého (např. habr, buk, dub) a cizokrajného dřeva (např. teak, akácie, meranti, durian, eukalyptus). Předností těchto dřevin je vysoká odolnost a dlouhá životnost. V případě cizokrajného dřeva se nemusíte obávat ani případného napadení tuzemským dřevokazným hmyzem. Tvrdé a cizokrajné dřevo ošetřujte vhodným olejem.

{"vsf-products-list":{"title":"Lazury a oleje na d\u0159evo","products":["26182250","22210131","22204879","22206981","22210821"]}}

Vraťte lesk a slávu starému zahradnímu nábytku!

Výhodou nábytku ze dřeva je možnost jeho renovace. Pokud tedy například na půdě objevíte zachovalý zahradní stůl, židle, lavičku nebo třeba houpačku, nemusíte nábytek vyhazovat. S trochou úsilí můžete těmto kouskům zahradního nábytku vtisknout nový vzhled.

Jako první očistěte nábytek od prachu a dalších hrubých nečistot. Pokud nebylo dřevo natřené barvou a je pouze zašedlé, obruste povrch brusným papírem až na nosný podklad. Surové dřevo před novým nátěrem naimpregnujte venkovní impregnací. Poté aplikujte například bezbarvou lazuru s dlouhou ochranou značky Swingcolor. Na plochy silně vystavované vlivům počasí naneste dva lazurovací nátěry.

Pokud je na starém nábytku původní nátěr, je potřeba odstranit jeho nesoudržné vrstvy. Potřebovat k tomu budete opět brusný papír. Podklad musí být nosný, čistý, suchý a zbavený mastnot. Po důkladném očištění naneste jeden až dva nátěry základní barvy (pozn. použít můžete například bílou základní barvu na dřevo Swingcolor). Po zaschnutí jednotlivé nátěry lehce obruste. Případné nerovnosti můžete vyrovnat vyrovnávací stěrkou. Posledním krokem je nanesení vrchního nátěru vybranou barvou na dřevo. Podle potřeby aplikujte jeden až dva nátěry.

{"vsf-products-list":{"title":"Pot\u0159eby pro renovaci d\u0159ev\u011bn\u00e9ho n\u00e1bytku","products":["26334769","22205720","23794717","11376214"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":317}}
{"vsf-page-link":{"page-id":318}}