Čas strávený v přírodě vás zaručeně uklidní a povzbudí. Při procházce lesem nebo parkem se lidé často dívají kolem sebe a přemýšlí, jaké stromy na cestě právě míjí. Poradíme vám, jak jednoduše rozeznáte různé druhy listnatých stromů, a také vám o nich prozradíme několik zajímavostí.

Dubové listy mají tři až šest obloukovitě vykrojených laloků. 

Dub

Dub se vyznačuje dlouhověkostí – může se dožít až tisíce let. Jeho poznávacím znamením jsou žaludy – plody dubu s typickým „kloboučkem“. Žaludy mají vejčitý tvar a mohou být až tři centimetry dlouhé. Pro člověka jsou nepoživatelné, ale pro hlodavce nebo divoká prasata představují vítanou potravu a důležitou součást zásob na zimu.

Dubové listy jsou dlouhé až dvanáct a široké až osm centimetrů. Mají tři až šest obloukovitě vykrojených laloků. Listy jsou podlouhlé, pevné a na dotek mohou připomínat zvířecí kůži.

Dub u nás patří k nejznámějším druhům stromů, a to i přesto, že jeho zastoupení v českých lesích činí jen přibližně osm procent. Na většině území roste dub zimní a dub letní. Strom může dorůstat do výšky až 40 metrů a jeho dřevo lidé už po staletí využívají především k výrobě nábytku.

Doba květu: duben až květen

Listy buku mají vejčitý tvar.

Buk

Buk je nejrozšířenějším listnatým stromem u nás. Důvodem tohoto stavu je i skutečnost, že jeho husté listoví nedovolí, aby se pod ním úspěšně uchytily jiné dřeviny.

Kůra buku je hladká a stříbřitě šedá. V koruně dospělého buku najdete až 800 tisíc listů. Ty jsou až jedenáct centimetrů dlouhé a osm centimetrů široké, vejčité, velmi mírně laločnaté a na okrajích mírně zvlněné. Plody buku jsou bukvice a živí se jimi lesní zvěř. V dřívějších dobách byly velmi důležitým zdrojem oleje.

Buk je dominantním stromem, i proto se mu někdy přezdívá „matka lesa“. Tvoří přibližně 10 procent lesních porostů. V přírodě se nejčastěji setkáte s bukem lesním. Strom může dorůst do výšky až 40 metrů a dožít se 300 let. Obvod kmene buku může dosáhnout i více než šesti metrů.

Doba květu: květen

Listy lípy jsou srdčité, čepel mají pilovitou až zubatou.

Lípa

Látky obsažené v lipových květech mají uklidňující účinek na sliznici v dutině ústní a hltanu. Květy lípy tak tvoří oblíbenou a blahodárnou přísadu do čajů na nachlazení.

Lípy poznáte podle podélně zvrásnělé kůry a přibližně pět centimetrů dlouhých, srdčitých listů vybíhajících do špičky. Okraj listů je lehce pilovitý.

Lípa může dosahovat výšky až 30 metrů. I přesto, že je lípa českým národním stromem, činí její zastoupení v našich lesích pouze 1,2 procenta. Stromy se dožívají až 800 let a řadí se tak k dlouhověkým druhům stromů.

Doba květu: květen až červenec

Listy javoru mají pět listových laloků.

Javor

Jeho chytrá rozmnožovací strategie přináší radost všem dětem – zralým plodem jsou křídlaté dvounažky, známé jako javorové „nosy“.

Javory poznáte snadno. Kromě „okřídlených“ semen, která se snáší k zemi jako vrtule, jsou charakteristické svými dlanitě laločnatými listy s délkou kolem 10 až 15 centimetrů. Pět listových laloků je zašpičatělých a dlouze ostře zubatých. Javorový list je národním symbolem Kanady, jeho vyobrazení najdete i na kanadské vlajce. Z mízy javoru cukrového se také vyrábí oblíbený javorový sirup.

Každý javor má jinou kůru. Například javor mléč ji má nejprve hladkou a později podélně brázděnou. Tento javor je oblíbenou dřevinou městských parků, stromořadí a ulic. Javor klen má kůru nejprve hladkou a později destičkovitě odlupčivou. Javor babyka má hladkou kůru nejdéle. Javory dorůstají až do výšky 30 metrů a v závislosti na druhu se dožívají až 500 let.

Doba květu: duben až květen

Kaštan má výrazné listy s pěti až sedmi protáhlými cípy.

Kaštan koňský

Kaštan koňský je známý také jako jírovec maďal (Aesculus hyppocastaneum). Plody jírovce se skvěle hodí nejen k výrobě oblíbených dětských figurek. Obsahují také rostlinné čisticí látky, které ve styku s vodou pění a používají se proto jako prací prostředek.

Jírovec maďal má výrazné listy s pěti až sedmi dlanitě uspořádanými lístky, které mohou být dlouhé až 25 centimetrů a široké až 10 centimetrů.

Jeho červenohnědé plody, které na podzim padají, jsou uloženy v zelené, ostnaté slupce. Plody jírovce jsou pro člověka nejedlé a ve větším množství dokonce jedovaté. Pro divokou zvěř jsou však vítanou pochoutkou.

Doba květu: duben až květen

Bříza má trojúhelníkovité až vejčité listy.

Bříza

Bříza je listnatý strom, který v Evropě nejlépe odolává mrazům. Vydrží totiž teploty až −40 °C. Bříze se přisuzuje léčivá síla. Její čerstvě vyrašené, ještě lepkavé listy tak můžete na jaře zkusit v kuchyni přidat do salátů.

Břízy zaručeně poznáte na první pohled. Typickým znakem je jejich černobílá, zvrásněná kůra. Březové listy jsou trojúhelníkovité, u špičky zúžené a na okrajích pilovité.

Lidé alergičtí na pyl by se břízám měli vyhýbat širokým obloukem. Stromy se opylují výhradně pomocí větru, takže do ovzduší uvolňují velké množství pylu. Nejhojnějším druhem břízy v Evropě je bříza bělokorá. Není dlouhověká, ale dorůstá do výšky až 30 metrů.

Doba květu: březen až květen

Příroda nás potřebuje. Přidejte se!

Máte rádi přírodu a chcete podpořit výsadbu stromů v českých lesích? Stačí od začátku března do konce května navštívit kterékoliv odborné centrum BAUHAUS a přímo na pokladně zakoupit certifikát na výsadbu jednoho nebo čtyř stromů. Více na skutecnestesti.cz

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro váš nákup","products":["26224000","22383121","22973489"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":398}}
{"vsf-page-link":{"page-id":397}}