Volba kompresoru není žádná věda, ale není radno ji ani podceňovat. Vyžaduje pečlivé posouzení řady faktorů, které mají přímý vliv na výslednou efektivitu přístroje. Při správném výběru však můžete kompresor využít při mnoha činnostech. V našem článku vám jednotlivé typy kompresorů, jejich funkce i použití přehledně představíme.

Typy vzduchových kompresorů

Není kompresor jako kompresor. Jednotlivé typy a modely se liší zejména principem fungování, výkonem či provozním tlakem. Víte, jak fungují jednotlivé typy kompresorů?

1. Pístové kompresory

Fungují díky posunu pístů ve válcích za pomoci ojnice a klikové hřídele. Pístové kompresory se podle způsobu provozu dělí na:

  • Olejové kompresory – hladký provoz zajišťuje průběžné promazávání válců olejem. Jeho pravidelná kontrola je nezbytná pro zamezení vzniku závad a zajištění dlouhé životnosti zařízení. Výhodou je univerzálnost použití. Nevýhodami mohou být hlučnost a olejové páry uvolňující se do stlačeného vzduchu.
  • Bezolejové kompresory – k provozu nepotřebují olejovou nádrž. Povrch válce je opatřený samomaznou kluznou vrstvou s vysokou tepelnou odolností. Výhodou je absence olejových par. Nevýhodou může být kratší životnost přístroje.

2. Aku kompresory

I při kompaktních rozměrech mohou akumulátorové kompresory dosahovat provozního tlaku až 8 barů. Výhodou je provoz bez nutnosti připojení do elektřiny. Hodí se tak i jako kompresor do auta. Mínusem může být omezené využití vzhledem k době provozu na jedno nabití.

Jak vybrat vhodný kompresor?

Jedním z hlavních parametrů je plánované využití. Pro práci doma v garáži je optimální volbou pístový olejový nebo i bezolejový kompresor. Vyšší vytížení například v autoservisech si žádá vyšší výkon. Využívají se proto výkonné pístové olejové kompresory. V potravinářském průmyslu, zdravotnictví a farmacii jsou zapotřebí bezolejové pístové kompresory. Důvodem je zamezení kontaminace stlačeného vzduchu olejovými částicemi. Pro občasné a cestovní využití je pak ideálním pomocníkem akumulátorový kompresor.

S ohledem k účelu použití kompresoru je vhodné při výběru zvážit i další klíčové parametry:

  • Výkon a počet otáček motoru
  • Napětí a příkon
  • Objem nádoby na stlačený vzduch, tzv. vzdušníku
  • Provozní a maximální tlak

Použití kompresorů doma, v garáži i dílně

Kompresory zdaleka neslouží pouze k nafukování. V domácích i profesionálních dílnách zastanou práci hned několika přístrojů. Připojením nářadí na stlačený vzduch s kompresorem snadno zvládnete povolování a utahování šroubů kol při přezouvání pneumatik, vrtání, šroubování, ofukování a čištění i velmi těžko přístupných míst či lakýrnické práce. Výjimkou není ani jemná technika airbrush.

Dle druhu práce volte rovněž vhodnou tlakovou hadici. Houževnatostí vynikají především spirálové vzduchové hadice. Po použití se samy svinou zpět do výchozí podoby a v dílně vám nebudou zbytečně překážet.

{"vsf-products-list":{"title":null,"products":["29243402","28543233","26750833","27738692","26004424","21785867","22152330","20127952","20455699"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":439}}
{"vsf-page-link":{"page-id":471}}