Ve výbavě nechybí žádnému kutilovi či řemeslníkovi a práce s ní jde jedna báseň. Aku vrtačka má díky své mobilnosti a praktickému použití vedle běžných vrtaček rozhodně co nabídnout. Ať už se tedy chystáte na menší opravy, anebo klidně rozsáhlejší renovační projekt domu, tento článek vám s výběrem vhodné aku vrtačky pomůže. Jaké klíčové faktory zvážit a čím se od sebe jednotlivé modely vlastně liší? Tady je našich 5 BAUHAUS tipů!

1. Zvolte vhodný typ aku vrtačky

Není vrtačka jako vrtačka. A v případě těch akumulátorových toto pravidlo platí dvojnásob. Model od modelu se může lišit nejen výkonem, ale i velikostí, napětím, rychlostí otáček či výdrží akumulátoru. Před tím, než se však vrhnete na výběr aku vrtačky dle těchto parametrů, je zapotřebí vybrat správný typ. Ten volte dle vašich požadavků a zejména zamýšleného využití. V základu můžete vybírat ze 3 typů:

  • Aku vrtačka – jedná se o univerzální typ využitelný při domácích projektech i profesionálních řemeslných pracích. Hodí se jak pro vrtání, tak šroubování. Rychlost otáček se obvykle pohybuje od 500 do 2000 ot/min.
  • Aku vrtačka s příklepem – je vhodná pro náročnější práce a vrtání do tvrdých materiálů – cihel, betonu nebo také kamene. Příklepová vrtačka disponuje velmi vysokým výkonem i výdrží baterie.
  • Aku šroubovák – přesněji řečeno aku vrtací šroubovák je vhodný pro různé úkony. Od vrtání do dřeva a kovu až po montážní práce. Výhodou je možnost nastavitelné úrovně kroutícího momentu.

2. Zaměřte se na rychlost otáček a nastavení

Klasické aku vrtačky mají obvykle dva stupně rychlosti – nižší pro vrtání a vyšší pro šroubování. Některé modely vrtaček či aku vrtacích šroubováků však mají rychlostních stupňů více. Umožňují tak lepší kontrolu nad prací a přizpůsobení síly dle konkrétního materiálu. Neméně důležitá je také možnost nastavení směru otáčení – dopředu či dozadu. 

3. Napětí a kapacita baterie jsou klíčové

Aku nářadí je svým výkonem specifické hned z několika důvodů. Jedním z nich je fakt, že napětí baterie určuje jeho výkon. S vyšším napětím se zvyšuje výkon aku vrtačky, a tedy i její schopnost zvládnout náročnější úkoly. Výkon se tak obvykle pohybuje okolo 12 až 24V.

Stejný princip lze aplikovat i na kapacitu baterie. Zde platí, čím vyšší kapacita, tím vyšší výdrž, ale i váha nářadí. Kapacita baterie u aku vrtaček se pohybuje mezi 1,5-5Ah. Je také dobré zvážit, jak často budete vrtačku využívat. Pro pohodlnou práci je vhodné pořídit si náhradní akumulátor.

4. Komfort při práci je zásadní – ergonomii nepodceňujte

Ergonomie při práci s ručním elektrickým nářadím hraje klíčovou roli. Jedině se správně tvarovaným úchopem a celkovým designem vrtačky přizpůsobeným praktickému používání bude i dlouhodobá práce komfortní. Uvítáte například pogumované rukojeti, které přispívají k lepšímu úchopu a snížení vibrací. Důležitým faktorem je také hmotnost nářadí.

5. Příslušenství, které se hodí

Řada aku vrtaček je dodávaná v sadě obsahující náhradní akumulátor či základní příslušenství pro vrtání – nejčastěji šroubovací bity, vrtáky nebo další nástavce. Při výběru proto zvažte, jaké příslušenství využijete. Při občasném používání se vám bude spíše hodit sada bitů než náhradní baterie. Sáhnout však můžete také po některé z kompletních sad. A nakonec, ve výbavě nemůže chybět ani nabíječka na aku vrtačku.

{"vsf-products-list":{"title":null,"products":["28925734","28527963","26610654","27491746","25278439"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":476}}
{"vsf-page-link":{"page-id":471}}