Kdo z nás by neměl rád sluneční paprsky a užívání si pohody a klidu na terase, zahradě nebo balkonu. Abyste si však tyto chvíle mohli vychutnat naplno, je třeba pečovat o zahradní nábytek, aby vám dlouho sloužil. Čím se liší jednotlivé materiály a jak na ně, vám prozradíme na následujících řádcích.

Dřevo, hliník, plast, PE ratan – z jakého materiálu zahradní nábytek pořídit?

V prvé řadě by měl zahradní nábytek samozřejmě odpovídat vašemu vkusu. Při výběru byste však měli myslet i na materiál: Jakou má odolnost vůči vlivům počasí a jak dlouho vydrží? Jak je to s péčí o nový nábytek?

Důležité je například také to, kam chcete nábytek umístit – bude stát uprostřed zahrady, nebo bude chráněný před větrem a deštěm například pergolou? A kam uskladnit nábytek na zimu – máte ho kde schovat, nebo zůstane venku?

Co zahradnímu nábytku nejvíce škodí

Chladno a déšť na podzim, sníh v zimě, ale také intenzivní UV záření v létě si na nábytku vybírají svou daň během celého roku. Déšť přitom většině moderního zahradního nábytku nijak neškodí. Koneckonců se předpokládá, že bude stát venku. Jinak je tomu ale v případě silného mrazu a velkých teplotních výkyvů. Ty mohou kamenné stolní desky, umělou hmotu, potahy a dřevo nenávratně poškodit. Měli byste je proto odpovídajícím způsobem uskladnit a chránit. Tím prodloužíte nejen životnost letního nábytku, bude ale také déle dobře vypadat.

Obzvlášť opatrní buďte v létě při trvalém intenzivním UV záření. Časem na sluníčku zestárnou všechny materiály: dřevo nehezky zešediví a popraská, umělé hmoty zkřehnou a budou se lámat, kdysi zářivé barvy vyblednou.

Abyste zabránili negativnímu působení UV záření, je vhodné zakrýt zahradní nábytek nějakým ochranným obalem nebo ho, což je vůbec nejlepší, posunout do stínu. Díky tomu budou stůl i židle déle vypadat hezky a budou vám dobře sloužit. I polstrování byste měli ze sluníčka uklidit, pokud zrovna není potřeba.

Jak pečovat o zahradní nábytek ze dřeva?

Kdo chce prodloužit životnost zahradního nábytku ze dřeva, musí mu věnovat trochu péče. Nábytek byste měli pravidelně čistit a ošetřovat speciálním olejem. Olej lze na nábytek jednoduše nanést štětcem nebo hadříkem. Osvěží přirozenou barvu dřeva a zabrání jeho popraskání.

Nejdříve povrch vyčistěte čističem na dřevo. Po uplynutí požadované doby působení (pozorně čtěte údaje na obalu) smyjte zbytky dostatečným množstvím vody a když bude potřeba, vezměte si na pomoc měkčí kartáč. Čištění slouží zároveň k tomu, abyste dřevo namočili – tak nabobtnají dřevná vlákna a zmizí drobná poškození.

Dbejte na to, abyste dřevo namočili na všech místech stejně. Poté jej nechte znovu kompletně uschnout. Působením vody se zvedla některá dřevná vlákna. Těch se jednoduše zbavíte brusným papírem. Následně řádně odstraňte všechen prach. Teď je na řadě olej: naneste ho na dřevo štětcem nebo hadříkem a nechte působit dostatečně dlouhou dobu. Přebytečný olej poté odstraňte hadříkem, na kterém se netvoří žmolky.

Pozor: Při prvním ošetřování naneste 2 vrstvy oleje. Během dalších už bude stačit jen jeden nátěr.

{"vsf-products-list":{"title":"Ošetřující oleje na dřevo","products":["26186270","22206291","22210858"]}}

Pravidelná péče prodlužuje životnost nábytku

Kdo se chce ze svého nábytku radovat dlouho, měl by se o něj starat i během léta. U méně náročných plastových zahradních stolů stačí, když je omyjete mokrou kuchyňskou houbičkou a saponátem. Přírodní materiál, jako je dřevo, už vyžaduje péče víc: po naolejování bude zářit jako nový.

Důležité: Pravidelně kontrolujte, jestli kování, závěsy a šrouby na nábytku nerezaví. K ošetření použijte odstraňovač rzi nebo sprej proti korozi. Díky tomu zůstane nábytek déle stabilní.

{"vsf-products-list":{"title":"Lazury na dřevo","products":["22202013","22201986","22188885"]}}

Přehled materiálů a jak o ně správně pečovat

Dřevo

Dřevo je přírodní, robustní a při správné péči odolné proti vlivům počasí. Teakové dřevo je dokonce odolné vůči hmyzu a tvorbě plísní. Většina nábytku z neošetřeného dřeva reaguje na vlhkost, zimu a UV záření vyblednutím a popraskáním. Správnou péčí tomu můžete zabránit. Během zimních měsíců se doporučuje skladovat nábytek v suchu, případně i pod ochranným obalem.

Tipy na péči o zahradní nábytek ze dřeva:

  • Pravidelné ošetřování povrchu dřeva olejem předchází zašednutí.
  • Nábytek před uskladněním omyjte vodou a trochou saponátu.
  • Když bude povrch příliš drsný, čas od času ho přebruste.

Umělá hmota/Creatop

Umělá hmota je extrémně odolná vůči vlivům počasí a nevyžaduje moc péče. Je výrazně lehčí než ostatní materiály a v porovnání s nimi i nejdéle vydrží, takže je plastový nábytek na zahradu ideální. Obzvlášť atraktivním materiálem je kvalitní Creatop (plast vyztužený skelným vláknem). Díky speciální povrchové úpravě se lehce udržuje a je extrémně odolný. Používá se především na stolní desky.

Tipy na péči o nábytek z umělé hmoty:

  • V letních měsících se doporučuje použití polstrování.
  • Zimní uskladnění nábytku v prostorách s teplotou nad nulou zabrání lámání plastu v důsledku jeho zkřehnutí.
  • Silné znečištění odstraníte speciálním čisticím prostředkem.

PE ratan

Zahradní nábytek s výpletem z PE ratanu není na údržbu nijak zvlášť náročný. Nevlhne a je extrémně odolný vůči zimě i teplu. Lehká znečištění můžete jednoduše odstranit vlhkým hadříkem. Na odolnější špínu použijte k tomu určený speciální čistič. Když nábytek nepoužíváte, přesuňte ho do stínu a v zimě chraňte ochranným obalem, prodloužíte tak jeho životnost.

Tipy na péči o nábytek z PE ratanu:

  • K čištění v žádném případě nepoužívejte tvrdé kartáče nebo vysokotlaký čistič.
  • Prach a špínu raději odstraňte předtím, než ji do ratanu vypálí slunce.
  • I přes vysokou odolnost vůči chladu se doporučuje uskladnit nábytek přes zimu v prostorách s teplotou nad nulou.

Kov (hliník/ušlechtilá ocel)

Kovový zahradní nábytek je vyroben z hliníku, oceli nebo ušlechtilé oceli. K venkovnímu použití se výborně hodí hliník. Je lehký a zcela odolný vůči teplu, mrazu a vlhkosti. Kvalitní ušlechtilá ocel je rovněž odolná vůči rzi. Díky práškovému lakování je i čistě ocelový a železný zahradní nábytek chráněn před tvorbou rzi a hodí se tak pro venkovní použití.

Tipy na péči o zahradní nábytek z kovu:

  • Nenáročný hliník jednoduše očistěte vlhkým hadříkem.
  • Při rezivění pomůže speciální odstraňovač rzi.
  • Vysoce kvalitní nábytek z ušlechtilé oceli může stát venku celý rok.

{"vsf-page-link":{"page-id":362}}
{"vsf-page-link":{"page-id":342}}