Záleží vám na tom, aby váš vánoční stromek vydržel krásný a svěží po celé svátky? S kvalitním jehličnanem a správnou péčí toho dosáhnete snadno. Stačí, když se budete držet našimi pokyny pro správnou péči a vánoční stromek vám bude dělat radost až do svátku Tří králů.

Než přijde čas na zdobení

Správná péče o vánoční stromek začíná hned po jeho nákupu. Jakmile si jej přivezete domů, sundejte z něj igelitovou fólii, aby se nezapařil. Stahovací síť ale na větvích ještě nechejte. Až bude stromek potřeba přenést, bude se vám s ním snadněji manipulovat.

Pokud je kmen stromu už ořezaný od prodejce na požadovanou tloušťku, stačí patu kmene ponořit do kbelíku s vodou. Jestli stromek takto ošetřený nemáte, doporučujeme kmen přibližně o tři centimetry seříznout. Tím uvolníte kapiláry a stromek bude schopen lépe přijímat vodu.

Ideálním místem pro skladování stromku je chladné a temné místo. K tomuto účelu vám skvěle poslouží sklep, garáž nebo balkon orientovaný jinam než na jih.

Krásný stromek, krásné svátky

Pobyt v pokojové teplotě je pro každý strom náročným úkolem. Pokud chcete vašemu vánočnímu stromku zajistit přívětivější podmínky, pokuste se místnost zbytečně nepřetápět a stromek umístit co nejdále od zdroje tepla. Jestli chcete vaší jedli dopřát opravdu nadstandardní péči, doporučujeme její jehličí každý den rosit rozprašovačem naplněným vodou, a zvlhčovat tak vzduch v místnosti.

Až budete mít vybrané místo, kam stromek umístíte, připevněte jej do stojánku a rozřízněte stahovací síť. Větve se rozprostřou do prostoru a vůně jehličí vám provoní celou místnost. Pokud vlastníte stojan, do kterého je možné doplňovat vodu, určitě tuto funkci využijte. Pamatujte na to, že vánoční stromek spotřebuje i půl litru vody denně. Proto je třeba vodu ve stojanu pravidelně kontrolovat. Když budete stromku vodu dolévat pravidelně, odmění se vám svěžím vzhledem trvajícím i několik týdnů.

 

Kam se stromkem po svátcích

Se svátkem Tří králů se tradičně pojí konec vánočního období, a tedy i odstrojování stromku. Jaké máte možnosti v případě, že chcete stromek zlikvidovat šetrně a ekologicky? Nejprve zkontrolujte, že na větvičkách nezůstaly zapomenuté žádné ozdoby a háčky. Pokud jste majiteli zahrady, stromek vám výborně poslouží právě na ní. Větve můžete ostříhat a použít jako chvojí na zakrytí choulostivých rostlin. Nebo je možné části stromku nadrtit a naštěpkovat. Dalším řešením je kmen a větve použít jako palivo v krbu či kamnech.

Jestliže nemáte možnost stromek jakkoliv využít, zkuste se obrátit na sousedy a známé. Vhodným místem k ekologické likvidaci může být i místní kompostárna, která stromek zdarma zlikviduje a většinou vám ještě výměnou daruje trochu kompostu. Posledním řešením je ponechání stromku vedle popelnice. V žádném případě nenoste strom do lesa nebo zoologické zahrady. I jeden zapomenutý háček z vánoční ozdoby by totiž mohl být pro zvířata nebezpečný.

Ať už zvolíte jakoukoliv z výše popsaných možností, vždy se ujistěte, že je postup v souladu s pokyny vaší obce nebo města. Informace o doporučené likvidaci vánočních stromků jsou zpravidla dostupné na oficiálních webových stránkách.

{"vsf-products-list":{"title":"Řezané dánské jedle","products":["78972470","79045384","78972090","78924028","78972489","78924000"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":389}}
{"vsf-page-link":{"page-id":325}}