Koupelna je jedním z míst, kam každý z nás zamíří během dne hned několikrát. Ačkoliv si to při běžném užívání často ani neuvědomíme, skrývá tento prostor řadu nástrah. Bezpečnost by tak právě zde měla být jednou z priorit. A to nejen tehdy, využívají-li prostor děti či senioři. Nejedná se tak výhradně jen o otázku komfortu, ale také prevence možných úrazů a zároveň uzpůsobení prostoru k bezproblémovému pohybu. Pojďte s námi zjistit, jak na bezpečnost v koupelně pro každého člena rodiny.

Protiskluzová podložka jako pomocník č.1

Ačkoliv kachličky a obklady jsou v koupelně praktickým řešením se snadnou údržbou, jejich povrch bývá kluzký. Instalace protiskluzových povrchů a podložek na podlahu tak může výrazně snížit riziko uklouznutí a pádů. Možností máte několik. Existuje celé spektrum samolepicích nášlapných pásů a podložek. Efektivním řešením však může být rovněž protiskluzová dlažba.

Stejně efektivní je i protiskluzová podložka do vany. Tu stačí umístit na její dno pomocí přísavek na rubové straně podložky. Díky tomu se opravdu pevně přisaje k povrchu vany a zajistí bezpečnost při používání.

{"vsf-products-list":{"title":"Nab\u00eddka protiskluzov\u00fdch podlo\u017eek","products":["29607655","27787551","28388294","28623223","28626772","21753387","21752287"]}}

Madla dodají jistotu při pohybu

Madla do koupelny jsou jednou z nejjednodušších variant, jak v prostoru zajistit bezpečnost při pohybu. Jejich instalace je otázkou několika minut, přitom však mohou zabránit i vážným nehodám. Madla na vanu se hodí k podpoře při vylézání. Madlo k WC umožní pohodlně se usadit a zároveň také vstát. 
Velmi vhodné je poté madlo do sprchového koutu, kde dodá seniorům jistotu při stání bez ztráty rovnováhy. Pro tyto účely se však může hodit také koupelnová stolička nebo sedátko do sprchy. Zásadní je, aby byla madla nainstalovaná skutečně pečlivě – madla musí unést váhu osob, jež je budou využívat.

{"vsf-products-list":{"title":"Nab\u00eddka koupelnov\u00fdch stoli\u010dek a madel","products":["24767800","24772309","24772503","24771333","24771166","23618011","13146909"]}}

Čím méně překážek, tím lépe

Pro hůře se pohybujícího člověka může být velkou překážkou i několik centimetrů vysoká vanička do sprchového koutu. Hrozí zde zaškobrtnutí nebo ztráta rovnováhy při zvedání nohou a následný pád. Zvolte proto raději praktický bezbariérový sprchový kout. Umožní snadný vstup i výstup ze sprchy. Navíc se jedná o skutečně sofistikované a moderní řešení.

Dbejte na dobré osvětlení prostoru

Bez dostatečného osvětlení prostoru a všech jeho zákoutí to v koupelně zkrátka nejde. Kluzká podlaha může být skutečně zrádná. Do prostoru proto instalujte světla s optimální svítivostí. Umístění volte dle půdorysu koupelny – ideálně tak, aby světla nevytvářela ostré stíny, které by mohly člověka při zhoršené viditelnosti v místnosti zmást.

Na detailech záleží, v koupelně obzvláště

Nehody se stávají, avšak ty koupelnové mívají často velmi nepříjemné následky. Zabraňte zbytečným úrazům a opařeninám. Vodovodní baterie s pojistkou zajistí ochranu před opařením. Při užívání se zastaví a uzamkne na poloze umožňující využití vody ohřáté na maximálně 38 °C. Poté je zapotřebí zmáčknout na baterii tlačítko pojistky, aby se kohoutek uvolnil a bylo možné pustit ještě teplejší vodu. Termostatická vodovodní baterie navíc udržuje stabilní teplotu vody a snižuje riziko náhlých teplotních změn.

Zabezpečit koupelnu a vyhnout se nepříjemným situacím nemusí být náročné, ani nákladné. I malé úpravy mohou mít velký vliv. A v případě seniorů také významně pomohou k co nejdelšímu udržení samostatnosti a zároveň jistoty bezpečí při pohybu.

{"vsf-page-link":{"page-id":477}}
{"vsf-page-link":{"page-id":521}}