Při sestavování zahradního domku, výrobě poličky, stavbě plotu a mnoha dalších činnostech se neobejdete bez přesného měření. Představíme vám měřicí nástroje a přístroje, se kterými rychle zjistíte potřebné vzdálenosti, rozměry, plochy, objemy nebo úhly.

Do výbavy kutilů i profesionálních řemeslníků bezpochyby patří kvalitní měřicí technika. V současné době můžete vybírat z široké nabídky měřidel od těch nejjednodušších mechanických až po elektronické s řadou funkcí. Podívejte se, jaké typy měřidel existují a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Skládací metr

I když byl první skládací metr vyroben před více než sto lety, kutilové a řemeslníci na něj nedají dopustit ani v dnešní době. Skládací metr může být vyroben ze dřeva nebo plastu a obvykle je složen z deseti stejně velkých článků. Na obou stranách metru je vyznačena centimetrová stupnice.

Skládací metry jsou zpravidla dva metry dlouhé, ale existují i varianty v délce jednoho a tří metrů. Pro měření delších vzdáleností je vhodnější dlouhý svinovací metr, pásmo nebo laserový dálkoměr. U metrů je uváděna třída přesnosti. V případě skládacích metrů se obvykle setkáte s třídou III.

Zárukou velmi dlouhé životnosti jsou skládací metry vyrobené z odolných materiálů. Pokud skládací metr používáte velmi často, zaměřte se při jeho výběru na kvalitu provedení kloubových spojů a odolnost stupnice proti otěru.

{"vsf-products-list":{"title":"Nabídka skládacích metrů","products":["11097160","11091111","25091627"]}}

Svinovací metr

Alternativou ke klasickým skládacím metrům je metr svinovací. Jak napovídá označení, ocelový metr jednoduše vysouváte z pouzdra, zacvaknutím tlačítka ho můžete zajistit v požadované poloze a stiskem tlačítka ho svinete zpět do pouzdra. Tyto metry jsou běžně k dispozici v délkách 2, 3, 5 i 8 metrů.

Svinovací metr je velmi skladný a snadno ho strčíte do kapsy pracovních kalhot. Výhodou je, že s ním změříte i kulaté a zaoblené předměty. Svinovací metry mají oproti těm skládacím vyšší stupeň přesnosti. U většiny metrů se setkáte s třídou II (pozn. odchylka při měření je 0,2 až 0,3 mm/m).

Při měření větších vzdáleností je ideální pásmo. Jeho délka může činit až 50 metrů. Tento typ metru má očko na konci pásky, které umožňuje přichytit konec pásma k začátku měřené plochy. Praktické jsou modely vybavené malou ruční kličkou, která usnadní navíjení pásma.

{"vsf-products-list":{"title":"Nabídka svinovacích metrů a pásem","products":["22152279","21442409","20664617","24534916","24735685","21443138"]}}

Laserové měřiče vzdálenosti

Mezi kutily a řemeslníky jsou velmi oblíbené laserové dálkoměry. S těmito přístroji velmi rychle a přesně změříte nejen délku v horizontální či vertikální poloze, ale využít můžete také funkce pro výpočet plochy a objemu z naměřených hodnot. Laserové dálkoměry mají dosah až 50 metrů s odchylkou měření 1 až 3 milimetry.

U mnoha laserových měřidel můžete nastavit, zda se má měřit od přední nebo zadní hrany přístroje. Už základní modely umožňují průběžně ukládat poslední naměřené hodnoty do paměti přístroje. Dražší modely přístrojů pro profesionály umí navíc měřit například úhly a nivelace. Podporovat mohou rovněž přenos měření přes Bluetooth do chytrého zařízení (pozn. do tabletu, mobilního telefonu apod.).

{"vsf-products-list":{"title":"Laserové měřicí přístroje","products":["26138305","23749540","24787765"]}}

Pravítka, úhelníky a posuvná měřidla

Zejména při práci v dílně se vám bude hodit ocelové pravítko, úhelníky a při velmi přesném měření i posuvné měřidlo (pozn. řemeslníci tomuto měřidlu většinou neřeknou jinak než šuplera). Ocelové pravítko můžete využít při rýsování rovných čar na různé materiály. Do výbavy se vyplatí pořídit jedno kratší a jedno dlouhé ocelové pravítko. Běžně dostupná jsou v délkách 30, 60 i 100 centimetrů.

Pro přesné měření úhlů je ideální úhelník nebo montážní trojúhelník. Tato měřidla jsou nepostradatelnou pomůckou zejména pro truhláře a tesaře. Ve strojírenství a průmyslové výrobě se pro precizní měření dodnes používají posuvná měřidla. Slouží k měření nejen vnějších a vnitřních rozměrů, ale také hloubek. Mohou být buď mechanická, nebo digitální.

{"vsf-products-list":{"title":"Vybírejte pomůcky do dílny","products":["11097081","23193855","11096996","21441664","11094101"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":445}}
{"vsf-page-link":{"page-id":435}}