Máte zahradu s náročným svažitým terénem? Potom by se vám mohl křovinořez či vyžínač opravdu hodit. Při výběru je však vhodné zvážit pár kritérií. Jaká? To si řekneme v následujícím článku. Pojďme na to.

Jaký je rozdíl mezi křovinořezem a vyžínačem?

Vyžínač a křovinořez není totéž. Ačkoliv si je toto zahradní nářadí na první pohled podobné, liší se v mnoha ohledech:

  • Křovinořezy – jsou výkonné stroje pro sekání rozlehlých ploch s náročným terénem. Poradí si s hustými trsy trávy i mladými stromky. Hlava křovinořezu je opatřená strunou nebo tzv. žacím nožem. Bývá těžší a vyžaduje určitou manuální zručnost.
  • Vyžínače – známé jako strunové sekačky jsou lehčí, menší a vhodné spíše k občasnému sečení hůře dostupných míst. Vyžínače disponují strunovou hlavicí.

Správný typ pohonu je základ

Volba by se měla odvíjet od požadavků na výkon a náročnost sečeného terénu zahrady. V zásadě máte na výběr ze 3 typů. Přibližme si je.

1. Benzínový křovinořez a vyžínač

Díky spalovacímu motoru disponují vysokým výkonem a výdrží. Jsou vhodné pro sekání rozlehlých zahrad, ale vyžadují pravidelnou údržbu v podobě čištění a doplňování pohonné kapaliny a motorového oleje. Mínusem mohou být provozní náklady, hlučnost nebo hmotnost.

2. Aku vyžínač a křovinořez

Akumulátorový křovinořez, stejně jako vyžínač, využívá bateriového pohonu. Ten je jejich hlavním plusem a současně i nevýhodou, jelikož disponuje omezenou výdrží a dobou provozu. Nicméně jsou lehčí a pro menší zahrady dostačující. Přístroje jsou navíc tiché a nenáročné na údržbu.

3. Elektrický vyžínač

Tento třetí typ je vhodný spíše pro občasné sekání dvorku. Výhodou je tichý chod a lehká konstrukce. Neobejdete se však bez připojení do elektřiny, což provoz vyžínače značně omezuje.

Klíčové parametry při výběru křovinořezu či vyžínače

Kromě druhu pohonu záleží i na dalších parametrech. Zaměřte se na tyto vlastnosti:

  • Výkon – odvíjí se od účelu a četnosti používání, stejně jako rozlohy sečené plochy. Optimální výkon značně usnadní práci a její rychlost. Husté porosty a sečení křovin vyžadují výkon 3 kW a více.
  • Napětí – je zásadní u aku křovinořezů a vyžínačů.
  • Typ motoru – týká se benzínových variant. Volit lze z 2 a 4taktních motorů, které bývají tišší a plynulejší.
  • Strunová hlava – skrývá cívku se strunou, kterou stačí v případě opotřebení znovu vytáhnout. S automatickou hlavicí stačí jemně klepnout o zem a struna se vysune i ořízne sama.
  • Žací nože a struny – 2, 3 i 4zubý ocelový nůž je vhodný pro sekání mladých dřevin a husté vysoké trávy. Tloušťku struny volte dle toho, co se chystáte sekat.

Komfort při práci nepodceňujte

Několikahodinová práce s benzínovými křovinořezy může být fyzicky náročná. Pohodlí se tak stává rovněž zásadním faktorem. Berte v úvahu především:

  • Hmotnost – U výkonnějších křovinořezů váha šplhá až k 10 kg. Vhodné jsou proto jistící popruhy.
  • Ergonomii úchopu – větší stroje jsou opatřené řídítky s ergonomicky tvarovanými rukojeťmi pro správný a pevný úchop.
  • Antivibrační systém – je umístěný v rukojetích a zajistí pohlcení vibrací a nárazů odrážejících se kamínků a kusů dřeva.

 

V BAUHAUS můžete vybírat z mnoha modelů těchto zahradních pomocníků. Najdete zde i celou řadu příslušenství k vyžínačům a křovinořezům – od strun a cívek, přes žací nože až k náhradním bateriím do aku nářadí.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["28839871","26985538","28447089","22331005","26393876","24911917","24677006"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":476}}
{"vsf-page-link":{"page-id":479}}