Letní sezóna je obdobím hojnosti čerstvého ovoce z našich zahrad. Zpracovat všechny nasbírané plody ale může být oříšek. Hromadí se vám v kuchyni jahody, rybíz, třešně a další ovoce? Zužitkujte ho tím nejlahodnějším způsobem – výrobou domácích sirupů a marmelád. Prohlédněte si našich několik tipů a vychutnejte si sklizené ovoce i letní dny plnými doušky.

Čeho se při zpracování zahradního ovoce držet

Před tím, než se do výroby ovocných pochoutek pustíte, je dobré znát několik zásad:

  • Používejte čerstvé a omyté ovoce.
  • Víte-li, že ovoce budete dále např. zavařovat, snažte se jej sklízet opatrně. Sklizeň vám usnadní nejrůznější zahradní pomůcky k česání ovoce.
  • Volte vhodné uskladňovací nádoby.
  • Dejte přednost přírodním želírujícím látkám a sladidlům.

Jaké zahradní ovoce se hodí na marmeládu?

Experimentujte a zkuste různé druhy ovoce zkombinovat. Do marmelád se hodí rybíz, jahody, angrešt, maliny, ostružiny a mnohem více. Pokud jste zastáncem kyselejších chutí, angreštová a rybízová marmeláda pro vás budou ty pravé. Nestárnoucí klasikou je poté jahodová marmeláda, kterou můžete ozvláštnit třeba malinami. Třešňová marmeláda nabídne plnější chuť a výborná bude do koláčů. Výroba marmelády je také ideální způsob, jak zpracovat meruňky.

Jak vyrobit domácí marmeládu?

Rozmixované ovoce smíchejte s cukrem, citronovou šťávou, želírujícím přípravkem a vařte na mírném ohni. Po rozpuštění cukru nechte směs vařit cca 20 minut, dokud nezhoustne. Plňte do čistých zavařovacích sklenic. Sklenice pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Domácí marmeláda vám vydrží i několik let. Stačí ji skladovat na tmavém a chladném místě.

Náš tip: Pro zachování přírodní chuti, vůně a barvy, sáhněte po želírujících látkách jako je jablečný či citrusový pektin.

Ovocné sirupy přijdou k chuti celý rok

Domácí sirup v létě využijete k vytvoření osvěžujícího nápoje, v zimě k doplnění vitamínů a doslazení teplého čaje. Z jakého ovoce domácí sirupy na limonády, a nejen ty, vyrobit?

  • Jahodový sirup – šťavnaté jahody jsou k výrobě sirupu ideální.
  • Ostružinový sirup – ostružiny jsou plné antioxidantů a vitamínu C.
  • Višňový a třešňový sirup – vynikají svou lahodnou chutí. Vymačkanou šťávu můžete popíjet samotnou. Sirup je poté skvělý do limonád a nejrůznějších koktejlů.
  • Malinový sirup – sladké maliny jsou k výrobě sirupu jako stvořené. Oblíbí si je zejména děti. Kromě domácí limonády se hodí například i k dozdobení zmrzliny.

Výroba domácích šťáv a sirupů není nikterak složitá. Postup je vždy téměř totožný. Řídíte se několika snadnými kroky.

Jak vyrobit domácí sirup?

  1. Ovoce pečlivě umyjte a rozmačkejte. Lis na ovoce vám přípravy usnadní.
  2. Pyré zbavte zrníček.
  3. Šťávu z ovoce smíchejte s citronovou šťávou a doslaďte dle sladkosti ovoce. Na 1 kg ovoce připadá zhruba 750 g cukru.
  4. Při spotřebě do několika týdnů není třeba přípravků na konzervaci. Pakliže plánujete sirupy uložit na později, sáhněte po některém z přírodních konzervantů – např. kyselině citronové.
  5. Směs pozvolna ohřívejte na mírném ohni, dokud nedosáhne zhruba 80 °C – pozor, nevařte.
  6. Připravte si čisté láhve a naplňte je sirupem. Pevně uzavřete a položte. Po vychladnutí uschovejte na temném a chladném místě.

Vše důležité nyní víte, a tak nezbývá, než se vrhnout do práce! Domácí sirupy a marmelády za to zkrátka stojí.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["28541893","28736583","23615429","25354922","22859923"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":485}}
{"vsf-page-link":{"page-id":345}}