Letní sezóna je obdobím hojnosti čerstvého ovoce z našich zahrad. Zpracovat všechny nasbírané plody ale může být oříšek. Hromadí se vám v kuchyni jahody, rybíz, třešně a další ovoce? Zužitkujte ho tím nejlahodnějším způsobem – výrobou domácích sirupů a marmelád. Prohlédněte si našich několik tipů a vychutnejte si sklizené ovoce i letní dny plnými doušky.
Před tím, než se do výroby ovocných pochoutek pustíte, je dobré znát několik zásad:
Experimentujte a zkuste různé druhy ovoce zkombinovat. Do marmelád se hodí rybíz, jahody, angrešt, maliny, ostružiny a mnohem více. Pokud jste zastáncem kyselejších chutí, angreštová a rybízová marmeláda pro vás budou ty pravé. Nestárnoucí klasikou je poté jahodová marmeláda, kterou můžete ozvláštnit třeba malinami. Třešňová marmeláda nabídne plnější chuť a výborná bude do koláčů. Výroba marmelády je také ideální způsob, jak zpracovat meruňky.
Rozmixované ovoce smíchejte s cukrem, citronovou šťávou, želírujícím přípravkem a vařte na mírném ohni. Po rozpuštění cukru nechte směs vařit cca 20 minut, dokud nezhoustne. Plňte do čistých zavařovacích sklenic. Sklenice pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Domácí marmeláda vám vydrží i několik let. Stačí ji skladovat na tmavém a chladném místě.
Náš tip: Pro zachování přírodní chuti, vůně a barvy, sáhněte po želírujících látkách jako je jablečný či citrusový pektin.
Domácí sirup v létě využijete k vytvoření osvěžujícího nápoje, v zimě k doplnění vitamínů a doslazení teplého čaje. Z jakého ovoce domácí sirupy na limonády, a nejen ty, vyrobit?
Výroba domácích šťáv a sirupů není nikterak složitá. Postup je vždy téměř totožný. Řídíte se několika snadnými kroky.
Vše důležité nyní víte, a tak nezbývá, než se vrhnout do práce! Domácí sirupy a marmelády za to zkrátka stojí.