Osvětlení, ať už interiérové či exteriérové, zastává v našich domovech bezpečnostní a praktickou funkci. Vhodně zvolené venkovní osvětlení může však do zahrady vnést také punc luxusu a estetiky. Na co se při výběru osvětlení na zahradu zaměřit a co zohlednit? Z jakých typů zahradního osvětlení lze vybírat? Na následujících řádcích vám prozradíme užitečné rady a tipy, jak zvolit dokonalé zahradní exteriérové osvětlení. Vytvoření příjemné atmosféry pro večerní posezení a relaxaci s námi bude hračka.

Typy zahradního exteriérového osvětlení

Zahradní osvětlení můžete přizpůsobit nejen vašim potřebám na osvětlení konkrétních zákoutí zahrady, ale také jejímu stylu. Venkovní osvětlení je totiž k dostání v několika provedeních a designech. Na své si tak přijde nadšený minimalista i milovník elegantních linií.

Zvolit můžete například venkovní LED osvětlení s čidlem, které je nejen úsporné, ale také praktické. Oblíbené je klasické venkovní osvětlení na zeď. Ať už si tedy vaše zahrada či terasa žádá jakékoli nasvícení, s volbou vám pomůžeme. Při výběru se vám otevírá velmi široká škála typů svítidel:

  1. Sloupková svítidla a osvětlení cest – lze s nimi orámovat vstupní cesty, terasy nebo záhony. Působí také jako designový prvek dodávající zahradě moderní styl.
  2. Solární svítidla – solární osvětlení nevyžaduje připojení k elektrické síti a umožňuje flexibilní umístění ve vaší zahradě. Navíc šetří energii. Využít jej můžete i v záhonech či na skalkách.
  3. Venkovní nástěnné osvětlení s pohybovým čidlem – nabízí praktické řešení osvětlení teras, pergol i nejrůznějších zádveřních prostor.
  4. Systémy zahradního osvětlení – tento typ venkovního osvětlení je vhodný pro subtilnější nasvícení detailů zahrady i rozsáhlejších ploch. Díky světelným řetězům lze například jasně ohraničit linii chodníků či záhonů.
  5. Venkovní bodové osvětlení – je ideálním a efektním prvkem pro zvýraznění nejrůznějších zákoutí a prvků zahrady. S bodovým osvětlením zahrady podtrhnete každý její detail.
  6. Venkovní závěsné osvětlení – dodá zahradě eleganci a útulnou atmosféru. Vyjímat se bude díky řadě provedení a designů zejména na terase či pergole.

Plán umístění osvětlení vám napoví

Výběr vhodných osvětlovacích prvků však není to jediné, co je při volbě zahradního osvětlení třeba zvážit. Důležité jsou také aspekty energetické spotřeby. Vzhledem k umístění venku, kde je třeba počítat s nepřízní počasí i vlhkostí, volte rovněž vhodný stupeň IP krytí. A co ještě? Neméně podstatný je také plán!

Pamatujte, že kombinace různých typů osvětlení a jejich pečlivé rozmístění může vytvořit zajímavou a působivou atmosféru. Nepodceňte ani barvu světla či jeho intenzitu. Nechte se inspirovat svým stylem a preferencemi, a vyberte takové osvětlení, které bude ladit s celkovým designem vaší zahrady. Správně zvolené zahradní osvětlení její přednosti ještě o něco pozvedne.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["28113797","27248465","27811715","27885640","27697650"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":487}}
{"vsf-page-link":{"page-id":492}}