Zajistit dětem na zahradě prostor, kde mohou objevovat, hrát si a rozvíjet svou kreativitu, může být tak trochu oříšek. Při výběru jednotlivých elementů či optimálního místa pro hřiště je důležité mít na paměti bezpečnost a pohodu dětí. V našem článku se podíváme na klíčové faktory, které by mělo zahradní dětské hřiště bezesporu splňovat.

Zahradní hřiště pro děti aneb, co je důležité zvážit

Ať už se na zahradu chystáte umístit menší nebo větší hřiště, existuje několik faktorů, které je při výběru vhodné zvážit. Pomohou vám se správnou konfigurací jednotlivých prvků dětského herního programu. Jestliže vezmete v úvahu následující parametry, podaří se vám sestavit hřiště, které bude funkční a pro dítě zajímavé i s přibývajícím věkem:

  1. Věk – stáří dítěte a s ním související schopnosti vás při výběru vhodných prvků hřiště navedou správným směrem. Pro mladší děti jsou vhodnější jednodušší a nižší herní prvky. Zatímco starší děti ocení i výzvy jako je trampolína či nejrůznější hrací centra s lezeckými prvky – lana, žebříky, sítě apod. Sázkou na jistotu bude také dětská závěsná houpačka nebo klouzačka.
  2. Udržitelnost – ve smyslu možnosti obměny některých prvků vzhledem k růstu dětí. Ideální dětské hřiště je takové, které lze přizpůsobit potřebám dítěte v průběhu jeho růstu. Houpačka bezesporu neztratí popularitu i s přibývajícím věkem.
  3. Interaktivita – volte takové herní prvky, které dítěti umožňují dále rozvíjet svou kreativitu nebo jemnou motoriku. Vhodnou volbou je dětské pískoviště, nejrůznější hračky pro děti či kreslící tabule. Malí kutilové a zahradníci ocení také nářadí pro děti.

Umístění dětského hřiště

Z praktického pohledu je poté vhodné myslet i na další parametry. Ty vám pomohou se správným umístěním hřiště, jeho velikostí i materiálem:

  • Velikost zahrady – zvažte prostorové možnosti zahrady. Hřiště je vhodné umístit do volného prostoru, aby měly děti dostatek místa k pohybu a hraní.
  • Materiál a údržba hřiště – na výběr máte z dřevěných a plastových hracích prvků. Výhodou dřeva je jeho přirozený vzhled. Vyžaduje však pravidelnou údržbu a ošetření impregnací či lakem. Plastové prvky dětského hřiště se snadno udržují, avšak působením povětrnostních vlivů a deště mohou podléhat dřívějšímu opotřebení.
  • Ochrana proti slunci a UV záření – ideální umístění dětského hřiště je polostín, který dětem poskytne optimální prostor ke hraní. Plastové hřiště není vhodné umisťovat na přímé slunce. UV záření může poškodit materiál.

Bezpečnost na prvním místě

Když přijde na bezpečnost, neexistují kompromisy. Zabezpečení hracího prostoru na zahradě je krok, bez kterého se neobejdete. Děti uchrání před zbytečnými nehodami a vám dodá klid. Čemu věnovat pozornost? 

Jestliže je součástí hřiště dětská skluzavka, prolézačky nebo houpačka, vsaďte na tzv. dopadové desky. Tato pryžová dlažba má měkký došlap a schopnost pohlcovat nárazy. Při dopadu tak velkou mírou snižuje riziko zranění. Hřiště by mělo být celkově z dosahu případných nebezpečí. Tím mohou být i některé zahradní rostliny a květiny. Samozřejmostí je eliminace ostrých, byť okrasných předmětů jako jsou kameny či různé zahradní dekorace. Naopak se ujistěte, že budete mít hřiště i veškeré dění stále na dohled.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["28656575","26079671","26737614","26737580","26733968"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":487}}
{"vsf-page-link":{"page-id":456}}