Hlavní obsah

Grilování – na dřevěném uhlí, plynu nebo elektřině

Otázku, který gril griluje nejlépe, není možno zodpovědět paušálně. Zda grilujete tradičně na uhlí nebo rychle a čistě na plynu nebo elektřině, závisí silně na Vaší zálibě a na zálibě toho, kdo griluje.
Zastánci grilů na dřevěné uhlí milují typicky kouřové aroma grilu. Grilování pro ně znamená malou událost v družném kruhu s rodinou a přáteli - lahodné steaky, párky a k nim vychlazené pivo. Grilování pro větší společnost má rád i ten, kdo griluje s využitím plynu. Oproti grilu na dřevěné uhlí je ten plynový rychleji připraven k provozu, griluje s minimem kouře a díky individuální volbě teploty je velmi vhodný i pro jemné grilování potravin jako jsou ryby nebo zelenina. Kdo má velmi málo místa, například na balkóně, pro toho bude správnou volbou elektrický gril. Romantiky grilování je zde sice méně, avšak výhodou elektrického grilu je především grilování bez kouře. Ostatně: chuťové testy ukázaly, že se téměř nedá odlišit, zda byla jídla grilována na dřevěném uhlí nebo na plynu.

Upozornění: K zapálení grilovacího uhlí nebo briket používejte jen speciální podpalovače určené pro grilování. Přitom přesně dodržujte pokyny výrobce. Uhlí nikdy nepolévejte petrolejem nebo benzinem. Je to nejen nebezpečné, ale také to zkazí chuť.

1. Gril na dřevěné uhlí

Pro mnoho lidí je grilování na dřevěném uhlí tím „pravým grilováním“. Pro fanoušky dřevěného uhlí patří hra s ohněm bezpodmínečně ke grilování – patří k tomu nezaměnitelná vůně a typické aroma grilování. Při správné metodě a s troškou fantazie ponecháte horizont grilovaného párku za sebou a vykouzlíte širokou paletu chutí bez hranic. Aby však bylo možné grilovat, je důležité dosáhnout správné teploty uhlí - jakmile zbělá, může se začít.

Při koupi grilu na dřevěné uhlí dbejte na pevnost a stabilitu. Grilovací rošt by měl být kromě toho těžký a mít povrchovou úpravu. Rošt se sklápěcí funkcí navíc usnadňuje přikládání uhlí. Kromě toho jsou důležité rukojeti z materiálu odolného proti teplu a fungující zařízení na odstraňování popela.

2. Plynový gril

Kdo se chce do grilování pustit spíše spontánně a bez velkých nároků, pro toho je nejlepší plynový gril. Dobrý plynový gril je jediným stisknutím knoflíku připraven k provozu během několika minut. Většina přístrojů se dá plynule ovládat a nepodléhá kolísání teploty v průběhu grilování. Plynový gril je také dobrý pro větší společnosti. A protože je rychle připraven k provozu, nejsou zde časová omezení.

Nejdůležitější kvalitativní vlastnosti pro plynový gril jsou trvalá konstrukce a dobře fungující zapalování. Pro perfektní výsledek dbejte na to, aby měl gril jednotlivě a plynule ovladatelné hořáky (čím více tím lépe) a aby byla přesně zobrazována vnitřní teplota – nejen jako „nízká“, „střední“ a „vysoká“.

3. Elektrický gril

Nekomplikovaně a se zásuvkou v blízkosti jsou elektrické grilovací přístroje kdykoliv připraveny k použití. Zcela bez kouře. U grilovaných potravin ovšem mizí typické kouřové aroma.

4. Přímé a nepřímé grilování na dřevěném uhlí a plynu

Přímé grilování s otevřeným krytem se nabízí pro jídla s dobou přípravy kratší než 30 minut, jako steaky, kotlety, špízy, párky a zelenina. Při používání plynového grilu zapalte všechny hořáky a nechte při zavřeném víku předehřát na nejvyšší teplotu. Pak položte grilované potraviny doprostřed roštu, nastavte požadovanou teplotu dle receptu a víko zavřete. U kotlového grilu na dřevěné uhlí dbejte na to, aby byly vzduchové štěrbiny kotlíku a víka otevřené. Větrání by se mělo provádět u rukojeti kotlíku. Při přímém grilování pro oba druhy grilu platí: V polovině doby grilování jídlo obraťte.

Upozornění: U grilu na dřevěné uhlí odkapává tuk na žhavé uhlí a tvoří se akrylamid.

Nepřímé grilování při uzavřeném víku je optimálně vhodné pro přípravu větších kusů masa jako pečeně, celá kuřata a ryby.  U plynového grilu rovněž nejdříve zapalte všechny hořáky a optimálně předehřívejte při zavřeném víku. Po předehřátí hořáky nastavte: kdo má na svém grilu více hořáků než dva, vypne střední z nich. Při dvou hořácích nastavíme zadní nebo oba do střední polohy (teplota dle receptu). Pak zavřete víko. Po požadované době je grilovaná potravina již křupavá. Při nepřímém grilování na kotlovém grilu na dřevěné uhlí umístěte potraviny v hliníkovém tácku na rošt. Položíte-li víko tak, že větrání probíhá u rukojeti kotlíku, může horký vzduch dobře rotovat a grilovaná potravina bude propečená a křupavá i bez otáčení a obracení.

Upozornění: Při této metodě grilování neodkapává tuk na žhavé uhlí. Tím se zabraňuje tvoření rakovinotvorných látek.

Obrázková galerie: Grilování – na dřevěném uhlí, plynu nebo elektřině

Plynový gril je perfektní venkovní kuchyní pro všechny kuchaře a fanoušky grilování. Rychlé dosažení požadované teploty a možnost její regulace zajistí dokonalý požitek z grilování.
Nezávisle na přístupu k elektrické síti, nebo k plynové lahvi, může být kotlový gril na dřevěné uhlí umístěn kdekoliv. Možnosti využití jsou nekonečné.
Betonové krby vytvoří z Vaší vlastní zahrady, nebo terasy útulné místo se správnou atmosférou. Díky použitému materiálu odolává krb nepříznivým povětrnostním vlivům a v průběhu celého roku je neustále připraven k použití!
Při koupi plynového grilu nezapomínejte ani na potřebné příslušenství. Například otočný špíz je při grilování větších kusů masa nepostradatelný.

Grilovací aroma

Pomocí aromatického dřeva je možné ovlivňovat aroma grilované potraviny u plynových grilů, ale také u grilů na dřevěné uhlí. Třísky dřeva se nejdříve vkládají do vody a pak přímo na rozžhavené uhlí.

Přenosné grily

Pro fanoušky cestování a pro ty,  kteří rádi grilují všude, jsou tím pravým přenosné grily na dřevěné uhlí nebo plyn – podle záliby. Ať už pro pikniky na pláži, víkendové výlety do přírody nebo při kempování – malé kompaktní grily imponují rozmanitými možnostmi grilování.