Hlavní obsah

Grilování – na dřevěném uhlí, plynu nebo elektřině

Na otázku, který gril griluje nejlépe, nelze odpovědět obecně. Neboť to, zda grilujete tradičně na uhlí nebo rychle a čistě na plynu nebo elektřině, značně závisí na vašich preferencích a na preferencích mistra grilu. Zastánci grilů na dřevěné uhlí milují typicky kouřové aroma grilování, a grilování pro ně znamená malou událost v družném kruhu rodiny a přátel, lahodné steaky a klobásky a k tomu vychlazené pivo. Neméně družnou atmosféru má rád i ten, kdo griluje na plynu. Oproti dřevěnému uhlí je však plynový gril rychleji po ruce, nečoudí a díky individuální volbě teploty je také velmi vhodný pro křehké suroviny, jako jsou ryby nebo zelenina. Pro toho, kdo má velmi málo místa, například na balkoně, bude pravou volbou elektrický gril. Grilovací romantiky je zde sice méně, ale elektrický gril umožňuje především grilování bez kouře. Ostatně: Testy chutí ukázaly, že se téměř nedá rozlišit, zda byla jídla grilována na dřevěném uhlí nebo na plynu.

Pozor: K zapálení grilovacího uhlí nebo briket používejte výhradně speciální podpalovače do grilů v tekuté podobě, jako pastu nebo tyčinky. Přitom přesně dodržujte pokyny výrobce. Uhlí nikdy nepolévejte petrolejem ani benzínem. Je to nejen nebezpečné, ale zároveň to zkazí chuť.

1. Gril na dřevěné uhlí

Pro mnohé je grilování na dřevěném uhlí tím „pravým grilováním“. Pro fanoušky dřevěného uhlí hra s ohněm ke grilování neodmyslitelně patří – a k tomu ještě nezaměnitelná vůně a typické aroma grilování. A se správným postupem a trochou fantazie překročíte horizont opečených klobás a vykouzlíte pestrost a chuť bez hranic. Aby se však na uhlí dalo grilovat, je důležité, aby mělo správnou teplotu: Jakmile zbělá, může se začít.

Při nákupu grilu na dřevěné uhlí byste měli dbát na pevnost a stabilitu. Grilovací rošt by měl být navíc těžký a povrchově upravený. Rošt s funkcí sklápění usnadňuje přikládání uhlí. Rovněž důležité: rukojeti odolné proti teplu a povětrnostním vlivům a fungující zařízení na odklízení popela.

2. Plynový gril

Ten, kdy by se chtěl pustit do grilování spíše spontánně a bez velkých výdajů, si nejlépe poradí s plynovým grilem. Dobrý plynový gril je po jediném stisknutí tlačítka během několika minut připraven k provozu.  Většina zařízení se navíc dá plynule ovládat a nepodléhá teplotním výkyvům. Plynový gril je taktéž vhodný pro velkou společnost. A protože je rychle připraven k provozu, neomezuje vás ani časově.

Nejdůležitějšími ukazateli kvality plynového grilu jsou pevná konstrukce a dobře fungující zapalování. Pro perfektní výsledek dbejte také na to, aby měl gril jednotlivě a plynule ovladatelné hořáky (čím více, tím lépe), a aby byla přesně indikována vnitřní teplota – nejen jako „nízká“, „střední“ a „vysoká“.

3. Elektrický gril

Elektrická grilovací zařízení jsou nekomplikovaná a v blízkosti zásuvky kdykoliv připravená k provozu. Zde nic nevoní – grilované suroviny postrádají typickou kouřovou chuť, protože elektrický gril prostě nedocílí žáru, který je nutný pro dobrý výsledek.

4. Přímé a nepřímé grilování na dřevěném uhlí a plynu

Přímé grilování při otevřeném poklopu se nabízí pro pokrmy s dobou úpravy kratší než 30 minut, jako jsou např. steaky, kotlety, špízy, klobásky a zelenina. Při používání plynového grilu zapalte všechny hořáky a přístroj nechte předehřát při zavřeném poklopu na nejvyšším stupni. Grilované suroviny poté položte doprostřed roštu, nastavte požadovanou teplotu podle receptu a poklop zavřete. U kulového grilu na dřevěné uhlí dbejte na to, aby byly otevřeny větrací otvory kotlíku i poklopu. Větrání by mělo být u rukojeti kotlíku. Pro oba druhy grilu platí: V polovině doby grilování pokrmy obraťte.

Pozor: U grilu na dřevěné uhlí kape tuk na žhavé uhlíky a tvoří se akrylamid.

Nepřímé grilování při uzavřeném poklopu se nejlépe hodí pro přípravu větších kusů masa, například pečeně nebo celé drůbeže a ryb. Také u plynového grilu nejdřív zapalte všechny hořáky a při uzavřeném poklopu gril optimálně předehřejte. Po předehřátí nastavte hořáky: Ten, kdo má na svém grilu více než dva hořáky, prostřední hořák vypne. Při dvou hořácích nastavte zadní hořák nebo oba do střední polohy (teplota podle receptu). Poté víko zavřete. Po stanovené době úpravy je grilovaná surovina krásně křupavá. Při nepřímém grilování na dřevěném uhlí umístěte grilovanou surovinu na rošt na maso, který je nad hliníkovou miskou.  Pokud položíte poklop tak, aby bylo větrání u rukojeti kotlíku, teplo může dobře cirkulovat – a grilovaná surovina bude propečená a křupavá i bez otáčení a obracení.

Pozor: Při tomto způsobu grilování tuk nekape na žhavé uhlí. Tím se zamezí tvoření karcinogenních látek.

Obrázková galerie: Grilování – na dřevěném uhlí, plynu nebo elektřině

Plynový gril je perfektní venkovní kuchyní pro amatérské kuchaře a fanoušky grilování. A navíc velmi komfortní, protože se rychle dostává na provozní teplotu.
Gril na dřevěné uhlí lze nezávisle na napájecí síti nebo plynové láhvi postavit všude, a proto je neporazitelně flexibilní.
Příznivci grilování na vlastní terase nebo vlastní zahradě se často rozhodnou pro venkovní krb. Krb je složen z umělého kamene (mramorová granulovaná drť a lehčený beton), který je odolný vůči povětrnostním vlivům i mrazu, a lze jej používat po celý rok.
Při koupi grilu dbejte nutně také na příslušenství: Otáčecí jehla je například velmi užitečná při grilování pečeně nebo celé drůbeže.

Vůně grilování

Aromatickým dřevem se dá ovlivnit vůně grilované suroviny u plynových grilů, ale i u grilů na dřevěné uhlí. Pro použití v grilech na dřevěné uhlí se hobliny ponoří do vody a poté se dávají přímo na žhavé  uhlí.

Přenosné grily

Pro fanoušky mobility a pro ty, kteří grilují všude, existují přenosné grily na dřevěné uhlí nebo plyn – záleží na tom, co si oblíbí.  Při pikniku na pláži, víkendovém výletu do přírody nebo na tábořišti – malé kompaktní grily okouzlí rozmanitými možnostmi grilování.