Rozkvétající tulipány nás každoročně spolehlivě přesvědčí, že jaro už opravdu začíná. Tyto pestrobarevné cibuloviny zdobí po zimě probouzející se parky a zahrady a patří i k nejoblíbenějším jarním řezaným květinám. Prozradíme vám, odkud tulipány pochází a jak se o ně správně starat.

Pochází tulipány skutečně z Nizozemska?

Tulipány jsou nizozemským národním symbolem. Původně však pochází z Blízkého východu. Pěstovaly se na území dnešního Turecka a Íránu, odkud se v polovině 16. století rozšířily do Evropy. V Nizozemsku tulipány proslavil botanik Charles de l’Écluse. Významně se podílel na jejich šlechtění a rychlém rozšíření v zemi prostřednictvím výměnného obchodu.

Tulipány se v Nizozemsku staly velmi populárními a jejich cena prudce rostla. S cibulemi tulipánů se začalo divoce spekulovat a situace nakonec vyvrcholila krachem na komoditní burze. Tulipán je tak nejspíše jedinou květinou, která způsobila investiční krizi.

V době druhé světové války tulipány dokonce zachránily mnoha Nizozemcům život. Při hladomoru totiž lidé pojídali tulipánové cibulky. Dnes jsou však tulipány odborníky považovány za jedovaté. Delší kontakt s kůží může způsobit vyrážku a svědění, konzumace většího množství rostliny může vést k bolestem břicha a zvracení.

V dnešní době má Nizozemsko pověst tulipánové velmoci. 80 % všech tulipánových cibulí, s nimiž se obchoduje po celém světě, pochází právě z této země. V roce 2017 přibližně 1 000 nizozemských pěstitelů vypěstovalo více než 2 miliardy tulipánů.

Odkud pochází název „tulipán“?

Odborný název tulipánu zní „tulipa“. Vznikl zkomoleninou tureckého slova „tülbend“, což je výraz označující turban. Právě tuto pokrývku hlavy tulipán svým tvarem a barevností připomíná.

Jaké odrůdy tulipánů existují?

Existuje nespočet odrůd tulipánů, rozdělených do několika kategorií podle typu květu, registrováno jich je více než 3 000. Velkou část z těchto odrůd vyšlechtili právě nizozemští pěstitelé. V dnešní době roste poptávka po historických odrůdách. Proto jsou oblíbené jednoduché tulipány pestrých barev, tulipány žíhané i takzvané papouškovité (viz obrázek). Vaši zahradu tyto druhy doslova rozzáří. Raději než osamoceně, je však vysazujte v malých či větších skupinách.

Kde se bude tulipánům dařit?

Pěstování většiny tulipánů je nenáročné. Rostliny přečkají tuhé zimy a kromě občasného hnojení nevyžadují téměř žádnou péči. Tulipány vysaďte mezi koncem října a půlkou listopadu. Cibulím se bude dobře dařit v záhonku, trávníku nebo i v truhlíku na balkoně. U hodně šlechtěných odrůd (odrůdy s hodně složitým květem) je dobré použít plastové výsadbové misky.

Tulipány většinou preferují slunné, teplé stanoviště, některým z nově vyšlechtěných odrůd se však bude dařit i ve stínu. Půda by měla být humózní a propustná. Tulipány, stejně jako všechny ostatní cibuloviny, totiž špatně snáší přemokření.

Cibulka tulipánu se po odkvětu sama zatahuje do větší hloubky. Proto je vhodné po zaschnutí natě cibule vyjmout a umístit na suché a chladné místo. Jen jednoduché a botanické druhy tulipánů mohou zůstat v zemi.

Pokud cibule nevyjmete, mohou vám prosperovat pár let, ale pak přestávají postupně kvést. Pokud si koupíte cibulky pro podzimní výsadbu do truhlíků, je potřeba je nechat přes zimu venku, aby se aktivovaly květy. Pokud neprojde cibule chladem, tak vyrostou jen listy.

Kdy tulipány kvetou?

Tulipánová sezóna je každoročně zahájena nizozemským Národním dnem tulipánů, který připadá na třetí lednovou sobotu.

Při této příležitosti jsou na amsterdamském náměstí Dam, které se nachází před královským palácem, umístěny záhony s desítkami tisíc tulipánů. Návštěvníci je zde mohou nejen obdivovat, ale po skončení akce si je i zdarma odnést domů.

Ačkoliv jde o oficiální zahájení tulipánové sezóny, na rozkvetlé tulipány v zahradách si počkáte o trochu déle. V závislosti na počasí a konkrétní odrůdě kvetou od konce března do května.

{"vsf-page-link":{"page-id":329}}
{"vsf-page-link":{"page-id":347}}