Uvnitř stromů je stále živo – od kořenů až po poslední lístek v něm neustále probíhají fascinující procesy. Není divu, takový strom je totiž továrnou na výrobu cukru, dodavatelem kyslíku a přírodní klimatizací v jednom.

Jak daleko dokáže strom dopravit svými vnitřními kanály vodu? A jak přesně funguje fotosyntéza? Pojďme společně nahlédnout do nitra stromů. Dozvíte se, co se děje v jeho listech, kmeni i kořenech.

Bez stromů by život na Zemi nebyl možný

Stromy jsou zelené elektrárny na výrobu kyslíku

Zatímco lidé a zvířata potřebují k životu kyslík a při výdechu produkují oxid uhličitý, stromy to mají naopak. Oxid uhličitý přijímají a za pomoci energie slunečního záření a vody jej přeměňují na glukózu a kyslík. Glukózu neboli cukr strom potřebuje na tvorbu lipidů a bílkovin pro svůj růst. Kyslík pak vzniká především jako „odpadní produkt“ fotosyntézy.

Malou část kyslíku stromy využijí, ale spotřebují jej mnohem méně, než kolik ho vyrobí při fotosyntéze. Přebytek uvolňují do ovzduší, odkud jej dýcháme my i zvířata. Fungující proces fotosyntézy je tak základním předpokladem pro život na Zemi.

Jak to funguje v praxi? 25 metrů vysoký buk s korunou o průměru 15 metrů vyprodukuje za hodinu přes 1,7 kilogramu kyslíku. To je zásoba pro 20 lidí na celý den.

Stomata pod mikroskopem

Jak stromy vyrábí kyslík?

Když si prohlédnete strukturu listu pod mikroskopem, objevíte na jeho spodní straně mnoho malých pórů, kterým se říká stomata neboli průduchy. Průduchovou štěrbinou stromy přijímají oxid uhličitý a slouží také k odpařování vody.

Oxid uhličitý přijatý průduchy listu se dostává do chloroplastů, kde se potkává se zeleným barvivem chlorofylem. Chlorofyl přeměňuje světelnou energii získanou ze slunce v biologicky zpracovatelnou energii. K této energii a oxidu uhličitému se přidává voda a dochází k přeměně na glukózu. Z glukózy se syntetizuje škrob, který se ukládá v listech jako zdroj energie. Kyslík, který při tomto procesu vzniká, se štěrbinami průduchů opět uvolňuje do ovzduší.

Fotosyntéza je velmi účinným procesem. Lesy jen ve střední Evropě pohltí z ovzduší několik desítek milionů tun oxidu uhličitého ročně.

Kmenem proudí míza přenášející živiny rozpuštěné ve vodě

Živiny proudí kmenem stromu

Zajímavé procesy se neodehrávají jen v listech. Podívejme se teď proto o něco hlouběji. Pro svůj růst potřebuje strom vedle sacharidů také minerální látky. Ty získává z vody, která proudí kmenem z půdy až do koruny. Taková cesta může být v jednom stromě až 100 metrů dlouhá. Voda se pak odpařuje průduchy listů. Vzrostlý buk uvolní do svého okolí až 500 litrů vody denně. Strom je tak velkým čerpadlem, které neúnavně čerpá z půdy vodu.

Stromy fungují jako výkonné klimatizace

Stromy ochladí vzduch až o několik stupňů

Člověk z tohoto koloběhu vody také těží. Úctyhodný odpařovací výkon stromů přispívá k ochlazování vzduchu. To je také důvodem, proč je v lese většinou o dost chladněji. Podle vědců z nizozemské Wageningenské univerzity může chladicí výkon jednoho stromu dosahovat 20 až 30 kW. Běžná klimatizace má přitom výkon přibližně 2 kW.

V evropských pralesích, které tu stojí po staletí, může být vnitřní klima v létě dokonce až o 15 °C chladnější než v okolí.

Ze spadaného listí vzniká humus bohatý na minerální látky

Kořeny čerpají z půdy dusík

Zaostřeme nyní na to, co se děje pod zemí. Kořeny přijímá strom z půdy živiny. Ty vznikají rozkladem spadaných listů nebo dalších organických látek a na jejich rozkladu se podílí houby a bakterie. Přitom se vytváří vrstva humusu bohatá na minerální látky. Při dešti se pak živiny vyplaví do půdy, odkud je čerpají kořeny stromů.

Jako všechny živé organismy potřebuje i strom dusík – především pro tvorbu nových listů a jehličí. Ze vzduchu ho však získat neumí, čerpá jej proto svými kořeny z půdy. Zeminu zase obohacují o dusík některé druhy půdních bakterií, které mají schopnost dusík vázat.

 

Pojďte s námi sázet stromy!

Chcete si užít příjemný den v lese a současně přispět k jeho obnově? Pokud ano, zapojte se do akce Sázení stromů s BAUHAUS a zasaďte si jeden z připravených stromků. Na místě se od správců lesů také dozvíte, jak se sazenice pro výsadbu pěstují, jak je správně zasadit a jak o ně následně pečovat. Připraveno je i drobné občerstvení. Účast na akci je zdarma.

Stále máme volná místa! Neváhejte a vyplňte registrační formulář na skutecnestesti.cz

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro váš nákup","products":["27215469","23626014","22572196"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":309}}
{"vsf-page-link":{"page-id":383}}