Interiérové dveře budete mít na očích desítky let. Aby vám dveře v interiéru vyhovovaly i po funkční stránce, zajímejte se o jejich vnitřní konstrukci, povrchovou úpravu, způsob a orientaci otevírání a také rozměry. Co vše se vyplatí zvážit při výběru interiérových dveří?

Interiérové dveře jsou nezbytnou součástí každé domácnosti. Nejenže dotváří celkový design interiéru, ale především oddělují jednotlivé prostory v domě, čímž zvyšují bezpečnost, pomáhají udržet tepelnou pohodu v místnostech, tlumí hluk a také zabraňují šíření prachu.

Současná nabídka interiérových dveří je velmi široká. Dveře jsou z různých materiálů, odlišují se vnitřní konstrukcí, způsobem a orientací otevírání (pravé a levé dveře) i vnějšími rozměry. K tomu máte k dispozici nespočet barev a dekorů. Interiérové dveře si většina z nás pořizuje na desítky let, a protože se jedná o poměrně nákladnou investici, vyplatí se jejich výběr dobře promyslet.

Kam se hodí plné a kam prosklené dveře?

Interiérové dveře mohou být plné, částečně prosklené nebo také skleněné. V případě ložnice, pracovny, dětského pokoje, koupelny a toalety jsou vhodnější plné dveře, které vám zajistí soukromí. Plné dveře oceníte také v technické místnosti a komoře.

Naopak prosklené interiérové dveře umístěte do místností, do kterých chcete přivést co nejvíce denního světla. Jedná se například o obývací pokoje nebo chodby. Sklo osazené ve dveřích může být buď průhledné, nebo pouze průsvitné.

Konstrukce dveří

Mezi nejoblíbenější patří hladké dveře, které mají velmi jednoduchý a čistý design. V nabídce jsou v různých kvalitách a zpracováních. Při výběru hladkých dveří se zajímejte o jejich vnitřní strukturu. Cenově nejdostupnější jsou hladké plné dveře s voštinovým jádrem z impregnované lepenky. Dveře mohou mít různou povrchovou úpravu (např. CPL laminát, lak, fólie). Ploché dveře s voštinovým jádrem jsou lehké a v ploše vydrží oproti ostatním typům dveří menší zatížení.

Pokud požadujete bytelnější ploché dveře, zvolte vnitřní výplň z dutinkové dřevotřísky (pozn. odlehčená DTD deska). Ta je oproti voštinovému jádru podstatně masivnější, vydrží tedy vyšší mechanické zatížení a rovněž velmi dobře izoluje zvuk. Interiérové dveře s dutinkovou výplní jsou dostatečně pevné a současně lehčí než dveře z plné DTD desky či masivu.

Do frekventovaných prostor se vyplatí instalovat dveře s dřevotřískovou výplní (pozn. plná DTD deska). Tyto dveře jsou velmi odolné například vůči prokopnutí a rovněž mají výborné akustické vlastnosti.

Dalším typem jsou rámové dveře. Konstrukce těchto dveří je pevná a stabilní, je tvořena z jednotlivých panelů (MDF desek), které jsou plnohodnotnou alternativou masivního dřeva. Vybírat můžete z mnoha modelů i dekorů.  

Klasikou jsou masivní dveře, které jsou i v dnešní době stále velmi žádané. Masivní dveře jsou sice těžší, ale na druhou stranou jsou velmi odolné a lze je snadno renovovat. Dveře z masivu si můžete koupit buď bez povrchové úpravy, nebo v mnoha lazurovaných či lakovaných variantách. K dispozici jsou jak plné, tak i prosklené varianty dveří.

{"vsf-products-list":{"title":"Vyb\u00edrejte z nab\u00eddky interi\u00e9rov\u00fdch dve\u0159\u00ed","products":["25842144","24712448","22821074","26852137"]}}

Interiérové dveře do místností s omezeným prostorem

Do stísněných prostor jsou určeny shrnovací a posuvné dveře. Shrnovací dveře se vyrábí v mnoha variantách a mohou být plné i prosklené. Tyto dveře lze jednoduše a rychle nainstalovat do stávajících zárubní, čímž ušetříte peníze za stavební úpravy.

Dalším řešením pro stísněné prostory jsou posuvné dveře. Mohou se zasouvat buďto do stavebního pouzdra ve zdi, nebo se posouvat po kolejnici upevněné ke stěně. Samotné křídlo posuvných dveří může být ze dřeva nebo skla.

Speciální typy dveří

K oddělení některých místností jsou zapotřebí speciální typy dveří. Například mezi garáží či kotelnou a obytným prostorem musí být nainstalovány protipožární dveře, které po určitou dobu zajistí, aby se oheň a kouř rychle nešířil v celém objektu. V prodeji jsou k dispozici i protihlukové interiérové dveře. Zvýšená zvuková izolace zajistí utlumení rušivých zvuků z ostatních prostor domu. Hodnota neprůzvučnosti v decibelech bývá uvedena v technickém listu interiérových dveří.

{"vsf-products-list":{"title":"Vyb\u00edrejte z nab\u00eddky posuvn\u00fdch dve\u0159\u00ed","products":["26504720","27734539","27734548","26620112"]}}

Rozměry a orientace interiérových dveří

Velmi důležitým parametrem při výběru dveří jsou rozměry. Stavební otvor pro osazení dveří musí být o 10 centimetrů širší než vybraná zárubeň dveří. Minimálně pět centimetrů si ponechte jako rezervu na výšku.

Interiérové dveře se vyrábějí ve standardních šířkách 60, 70, 80 a 90 centimetrů. Výška dveří je standardně 197 centimetrů nebo 210 centimetrů. Pro pohodlný průchod jsou vhodné dveře široké minimálně 80 centimetrů.

V současné době jsou v módě vysoké dveře, které mohou dosahovat až ke stropu. Výrobci interiérových dveří nabízí například dveře vysoké přes 2,5 metru. Pro atypické interiéry si lze nechat vyrobit dveře na míru. Počítejte ovšem s tím, že budou výrazně dražší než dveře standardních rozměrů.

Při výběru dveří je velmi důležitá i jejich orientace. Interiérové dveře mohou být buď pravé, nebo levé. V případě pravých dveří jsou panty umístěny na pravé straně dveří a u levých na levé straně. Zamyslete se nad potřebným úhlem otevření. Při výběru dveří je potřeba zohlednit také umístění vypínačů, které musíte mít na dosah ihned po otevření dveří.

{"vsf-products-list":{"title":"\u0160irok\u00fd v\u00fdb\u011br dve\u0159n\u00edch kov\u00e1n\u00ed","products":["28175256","27724415","23653720","26622084","22355616","22227973"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":445}}
{"vsf-page-link":{"page-id":446}}