Krbová kamna je nutné v průběhu topné sezóny pravidelně čistit. Do výbavy každého majitele kamen na tuhá paliva patří minimálně malá lopatka na vybírání popela, smetáček na čištění topeniště, nádoba na popel a komínová štětka na čištění kouřovodu. Poradíme vám, jak postupovat při čištění kamen a jaké nářadí k tomu použít.

Kamna na tuhá paliva vyžadují během topné sezóny průběžnou péči. Především je nutné pravidelně kontrolovat a vynášet obsah popelníku kamen a čistit topeniště od zbytků popela a nespálených uhlíků. Čistá kamna jsou totiž zárukou nejen bezpečného provozu a dlouhé životnosti, ale také efektivního spalování paliva. Několikrát do roka je nutné vyčistit i začouzené krbové sklo. Po skončení topné sezóny nezapomeňte kamna důkladně vyčistit a zkontrolovat jejich technický stav. Minimálně jednou ročně je také nutné pořádně vyčistit spalinové cesty (kouřovody i komín).

Jak předcházet znečištění kamen?

Nadměrnému znečištění kamen předejdete spalováním kvalitního a řádně proschlého paliva. Většina u nás nabízených kamen a krbů je konstruována výhradně pro topení dřevem a dřevěnými briketami. Na topení jsou nejvhodnější buk a jasan. Velmi často lidé topí dubovým dřevem. Méně vhodné jsou obecně jehličnany, které hoří velmi rychle, mají nižší výhřevnost a rovněž více zanáší komíny. Do kamen ani krbu v žádném případě nepatří chemicky ošetřené dřevo, lisované dřevotřískové desky, palety, překližky nebo staré železniční pražce.

Dřevo určené do krbu či kamen musí být především řádně proschlé. Ideální vlhkost nesmí být vyšší než 20 procent. Příliš vlhké dřevo má nejen nižší výhřevnosti, ale také zanáší ohniště, ucpává komín a znečišťuje žáruvzdorné sklo krbu. K měření aktuální vlhkosti můžete použít vlhkoměr.

Správný postup čištění krbových kamen

Čištění kamen není nijak složité. Než se pustíte do čištění krbových kamen, počkejte až zcela vychladnou. Jako první otevřete dvířka prostoru topeniště a odstraňte z něj popel i větší nespálené uhlíky. Pokud využíváte kamna pouze nárazově, stačí vám k vybírání popela běžná krbová lopatka a smetáček. Kdo používá kamna pravidelně po celou topnou sezónu, bude pro něj výhodnější volbou vysavač popela. Popel odstraňte z celého prostoru topeniště, tedy i stěn a z okolí dvířek.

Z topeniště se přesuňte o kousek níže do prostoru popelníku – vyjměte popelník a vysypte jeho obsah. Moderní kamna mají velmi účinné spalování a vzniká jen minimum odpadu. Popel z čistého, neupraveného přírodního dřeva můžete přidat do kompostu. Na závěr prostor popelníku vyčistěte smetáčkem nebo vysajte vysavačem na popel.

TIP: Pokud jste si pořídili nová krbová kamna, přečtěte si před jejich prvním použitím uživatelskou příručku. Výrobci kamen zde popisují základní pravidla správné údržby a čištění.

Čištění krbového skla

Po odstranění popela z topeniště je na řadě čištění krbového skla. Použít můžete některý ze speciálních přípravků určených přímo na čištění krbových skel – spolehlivě si poradí se sazemi i mastnotou. Vyzkoušet můžete rovněž houbu z brusné vlny na čištění krbových skel, která odstraní saze, špínu i uhlíkové nečistoty. Při použití této houby se nemusíte obávat poškrábání skel. Na závěr učistěte navlhčeným hadříkem veškeré vnější části kamen.

Někteří majitelé krbů dávají před moderními čistícími prostředky přednost jedné staré ověřené technice, a to čištění skla popelem. Na papírový ubrousek nanesou jemný popel z kamen a krouživými pohyby přejíždí po skle. Nakonec sklo doleští čistým ubrouskem.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["24733607","27528459","21687565","24730857"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":337}}
{"vsf-page-link":{"page-id":423}}