První mrazivé dny spolehlivě prověří kondici vaší autobaterie. Pokud ráno nenastartujete a nezbývá čas na dobití autobaterie, budou vaší záchrannou startovací kabely. Poradíme vám, jak vybrat správné startovací kabely pro vaše vozidlo a jak je používat.

Pokud auto delší dobu nepoužíváte, jezdíte často jen na krátké vzdálenosti, zanedbáváte základní péči o autobaterii nebo jednoduše zapomenete vypnout parkovací světla nebo jinou elektroniku, může se stát, že nenastartujete. V této nepříjemné situaci se vám budou hodit startovací kabely. S jejich pomocí jednoduše propojíte nabitou akumulátor v jednom vozidle s vybitou baterií ve druhém vozidle. Startovací kabely je možné propojit i se startovacím zdrojem.

Jak vybrat startovací kabely?

Mezi nejdůležitější parametry při výběru startovacích kabelů patří průřez vodičů, jejich materiál a délka. Pro automobily s benzinovým motorem o zdvihovém objemu do 2 500 kubických centimetrů jsou obecně doporučovány startovací kabely s průřezem vodičů alespoň 16 mm2. V případě dieselových a silnějších benzinových motorů se doporučují startovací kabely s průřezem vodičů minimálně 25 mm2.

Při výběru startovacích kabelů sledujte také materiál vodičů. Na trhu jsou dostupné kabely z hliníku, poměděného hliníku nebo mědi. Nevýhodou nejlevnějších hliníkových vodičů je, že se při častém používání mohou poměrně snadno zlomit. Pokud tedy používáte kabely častěji, rozhodně se vyplatí připlatit si za kvalitnější startovací kabely s měděnými nebo alespoň s mědí potaženými vodiči. Kromě samotných vodičů se zaměřte na použité materiály izolací a svorek. Pokud je použita kvalitní guma nebo silikon, zůstanou startovací kabely dostatečně pružné i v tuhých mrazech.

Pozornost věnujte i délce startovacích kabelů. Myslete na to, že ne vždy je možné přistavit dvě auta těsně vedle sebe a propojit jejich baterie. Z tohoto důvodu jsou praktičtější startovací kabely dlouhé alespoň tři metry.

Při nákupu startovacích kabelů se nezapomeňte přesvědčit, že splňují požadované normy. Na obalu výrobku hledejte označení DIN 72 553 nebo ISO 6722.

{"vsf-products-list":{"title":"Nabídka startovacích kabelů","products":["25573134","21695869","26026206"]}}

Jak zapojit startovací kabely?

Při startování vozidla pomocí kabelů je nutné dodržet správný postup. K nastartování automobilu budete potřebovat další pomocné vozidlo se srovnatelným výkonem motoru a dostatečně nabitou autobaterií (pozn. baterie obou vozidel musí mít stejné jmenovité napětí, v případě osobních vozidel tedy 12V). Alternativou k pomocnému vozidlu je startovací stanice.

K pohodlnému propojení autobaterií přistavte pomocné vozidlo co nejblíže. Obě vozidla nezapomeňte zabrzdit! Než se pustíte do zapojováním kabelů, vypněte zapalování.

Jako první připojíte svorku červeného (kladného) startovacího kabelu na kladný pól vybité baterie (pozn. označený symbolem +). Druhý konec červeného kabelu připojte na kladný pól nabité baterie.

Dále vezměte svorku černého nebo modrého (záporného) kabelu a připojte ji nejdříve na záporný pól nabité baterie (-). Svorku na druhém konci černého kabelu připojíte na kostru vozidla s vybitou baterií (např. kovový díl připojený k bloku motoru). Nikdy tuto svorku nepřipojujte k zápornému pólu vybité baterie!

Jakmile máte hotovo, pro jistotu ještě jednou zkontrolujte upevnění svorek, nastartujte pomocné vozidlo a nechte motor několik minut běžet na volnoběh. Poté zkuste nastartovat vozidlo s vybitou baterií. Doba jednoho startování by neměla překročit 10 sekund.

Po nastartování je třeba odpojit kabely v opačném pořadí – nejprve tedy odpojíte svorku záporného kabelu od startovaného vozidla a následně od pomocného vozidla. Potom kladnou svorku odpojte z pomocného vozidla, a nakonec ze startovaného vozidla.

Po nastartování motor vozidla nevypínejte, ale vydejte se na delší trasu, aby se mohla baterie za jízdy nabíjet.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro váš nákup","products":["26156167","25654127","21485459","26637927"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":437}}
{"vsf-page-link":{"page-id":440}}