Pro každého zahrádkáře jsou tou pravou ozdobou zahrady květiny – bez nich by zahrada vypadala obyčejně a smutně. Když jim navíc věnujete trochu svého času a tu správnou péči, odmění se vám jedinečnou podívanou plnou barev.

Ty nejkrásnější květy můžete vidět v období mezi březnem a srpnem. Projděte se s námi nejen jarem plným pestrých květů – přidáme také tipy na pěstování a péči.

1. Prvosenka neboli petrklíč

Žádná jiná květina se na první sluneční paprsky netěší tolik jako prvosenka. Na některých místech kvete dokonce celoročně a paleta barev je téměř neomezená. V zimě je oblíbený především žlutý a žlutočerný petrklíč.

Nejlepší místo

S prvosenkou budete mít snadnou práci. Daří se jí v normální zahradní půdě a na polostinném místě. Pokvete i v květináči a truhlících. Zalévat potřebuje pravidelně, mezi zaléváním však zeminu vždy nechte vyschnout. Dříve se prvosenky sázely jenom na podzim, dnes je to možné i na jaře.

Perfektní péče

Prvosenky nepotřebují žádnou zvláštní péči. Na podzim by se neměly zastřihávat, vypadají hezky i v zimě. Mrazu odolnější jsou žluté a červený typy, naopak nejméně odolné jsou typy modré.

2. Maceška

Nejoblíbenější jarní a podzimní květina je vlastně dvouletka. V prvním roce vyklíčí a v druhém roce ukáže svoje krásné květy. Macešek existuje celá řada, můžete si pořídit různé druhy i barvy. Chcete-li mít na záhonku jednu určitou barvu, kupte si raději sazenice nebo vybraná semínka.

Nejlepší místo

Polostinné místo s propustnou půdou bohatou na živiny. Bude se jim dařit i v květináčích a balkónových truhlících. Jde o mrazuvzdornou květinu, sázela se převážně na podzim, ale nyní většinou až na začátku dubna. Hodí se například do aranžmá s narcisy nebo hyacinty.

Perfektní péče

Macešky mají rády hnojivo – díky němu se prodlouží doba jejich kvetení. Zalévejte je pravidelně přímo ke kořenům.

3. Afrikán

Afrikán (nebo též aksamitník) není jen oblíbenou zahradní květinou, ale také léčebným prostředkem. 

Nejlepší místo

Afrikány nejsou náročné. Stačí, když je umístíte na dostatečně slunné místo.

Perfektní péče

Afrikány potřebují trochu péče, mulčování a vodu. Pozor si dejte zejména na hlemýždě – ti mají afrikány velmi rádi. Afrikány můžeme i přezimovat, třeba v zimní zahradě, ale většinou se pěstují jako letničky.

4. Pomněnka

Tato krásná květina na dlouhém stonku se probouzí jako jedna z prvních. Její typicky modré květy jsou k vidění už koncem března. Z této dvouletky se můžete těšit až do konce května. Blízce příbuzná pomněnka kavkazská však kvete o něco později – od dubna až do června.

Nejlepší místo

Pomněnkám se daří na slunečných, polostinných místech s vlhkou až bahnitou půdou. Doba setí nastává v červnu nebo červenci. Na podzim květiny vysazujeme na záhon nebo do truhlíku.

Perfektní péče

Velké rostliny, které vzniknou samovýsevem, můžete rozdělit každé dva až tři roky. Pomněnky potřebují zalévání, dejte ale pozor, aby voda kolem květiny nestála! Vysadit je můžete i do květináčů a truhlíků. Pomněnky toho vydrží hodně – pokud je zakryjete, zvládnou překonat i delší období mrazu.

5. Vlčí mák

Krásně červené vlčí máky, které dorůstají výšky až půl metru, pozná i laik. Jde o široce rozšířenou jednoletou planou rostlinu, která bude dobře snášet i špatnou písčitou půdu.

Nejlepší místo

Hodně slunce, dobrá ochrana proti větru a písčité místo, o které se nebude muset dělit s dalšími konkurenty. Sít se může od března do konce května. Není dobré dávat příliš mnoho osiva na jedno místo.

Perfektní péče

Méně je v tomto případě více, máku se bude dařit i v období sucha. Žádná jiná květina nekvete tak krásně s minimem vaší pozornosti.

6. Hortenzie

Před lety vykázaná pro svoji staromódnost, dnes opět hvězdou našich zahrad. Své květy ukáže tato dřevina uprostřed léta a vydrží jí až do podzimu.

Nejlepší místo

Obyčejná zahradní půda s humózním rašelinovým podílem na polostinném nebo stinném místě. Pokud možno, tak dál od stromů – kořeny hortenzie se s kořeny stromů nesnášejí dobře. Doba výsadby je během celého léta až do října.

Perfektní péče

K zalévání používejte nejlépe dešťovou vodu, hortenzie nemají rády vápno. Stará květenství odstraňte nejpozději až začátkem jara, protože vypadají krásně dokonce i během zimy. Jako víceletá rostlina je samozřejmě mrazuvzdorná.

7. Chrpa

Tato krásná modrá květina je známá jako poslíček léta. S trochou štěstí bude kvést až do prvních nočních mrazíků. Většinou jsou to jednoleté rostliny.

Nejlepší místo

Chrpa je polní rostlina. Z toho důvodu bude potřebovat hodně sluníčka a málo ochrany; bude ale kvést i v polostínu. Půda by měla být propustná a bohatá na živiny – jako například dobře hnojené obilné pole. Výsev, respektive termín výsadby je po posledním nočním mrazíku.

Perfektní péče

Chrpa toho příliš nepotřebuje. Pravidelně ji zalévejte, dejte však pozor na stojící vodu. Zvadlá květenství ostříhejte, aby se udělal prostor pro nová poupata.

8. Růžový keř

Královna všech zahrad ve formě půdokryvné dřeviny nebo jako rostoucí keř. Její nádherné květy (nejčastěji až od poloviny léta) a jedinečnou vůni pozná každý.

Nejlepší místo

Mrazu odolná růže je spíše nenáročná. Stačí jí jen obyčejná zahradní zemina, sluníčko a pravidelné zalévání. Růže předpěstované v kontejneru je možné vysadit během celého roku. Snažíme se nevysazovat znovu na místa, kde se růžím nedařilo. Nevhodné je také místo, kde již delší dobu růže rostly, případně toto místo musíme dostatečně vyhnojit.

Perfektní péče

Odkvetlá květenství odstraňujeme, abys nevysilovala tvorbou plodů. Nemocné a uvadlé části rostlin by měly být ihned odstraněny. Zalévat by se měly přímo ke kořenům, nikdy ne na listy a květy – ve vlhkém prostředí by se totiž mohlo dařit nežádoucím houbám.

9. Slunečnice

Tvář léta. Tyto květiny dosahující výšky až přes tři metry a jejich obrovské květy se semínky zná každé dítě. Květy rostou neustále a otáčejí se za sluncem. Slunečnicová semínka jsou zdravá a na podzim jsou magnetem pro ptáky.

Nejlepší místo

Slunečnice samozřejmě potřebují slunce. Vysazují se po posledním nočním mrazíku do kypré půdy bohaté na živiny. Vody potřebují přiměřeně, živin hodně. Druhům malého vzrůstu se bude dařit i v květináči.

Perfektní péče

Slunečnice potřebují hnojivo. V období růstu je střídmě zalévejte ráno a večer. Pokud vyroste stonek hodně vysoko, je potřeba ho podepřít nebo přivázat. Jinak hrozí, že se květ ulomí.

{"vsf-page-link":{"page-id":358}}
{"vsf-page-link":{"page-id":361}}