Rajčata jsou se svou svěží chutí a všestranností v kuchyni nezastupitelné. V období sklizně se však často hromadí a je proto zapotřebí jejich rychlé zpracování. I vy tak každoročně přemýšlíte, co s rajčaty provést? Náš článek vám poradí, jak si tuto zeleninu vychutnat v bezpočtu podob. Nechte se inspirovat rozmanitými možnostmi využití rajčat.

Syrová rajčata mají co nabídnout

Jednou z nejchutnějších možností je konzumace čerstvě sklizených rajčat. Ideální jsou do salátů, sendvičů a nebo jen tak samotná. Skvělým způsobem zužitkování je také rajčatová polévka okořeněná letními bylinkami. A pakliže jste milovníky Itálie, úrodu rajčat zužitkujte na poctivou pizzu. Opravdovou autenticitu chutí i křupavosti zajistí domácí pec na pizzu.

Konzervace – řešení pro nadprůměrnou úrodu

Pakliže se vám vyvede bohatá úroda rajčat, ideálním řešením je jejich konzervace. Tímto způsobem uchováte přirozenou chuť a rajčata budete mít k dispozici i mimo sezónu. V zásadě lze rozlišit 2 způsoby konzervace:

  • Zmrazení – mražená rajčata jsou výborná při vaření polévek či omáček na těstoviny. V zimě vám v této úpravě přijdou jistě vhod.
  • Zavařování – zavařená rajčata lze použít při vaření nejrůznějších pokrmů i jako základ na pizzu či k masu. Stačí nakrájet, zalít horkou vodou, případně osolit/přidat bylinky a zavařit. Zavařením se navíc zvyšuje obsah antioxidantu zvaného lykopen, který se v rajčatech přirozeně nachází.

Jak na domácí sušená rajčata?

Sušení rajčat vám zabere méně práce, než byste čekali. Správně vysušená rajčata svou texturou připomínají sušené švestky. Jejich chuť je intenzivní, a tak jsou vhodná například k dochucení salátů, omáček, dresinků apod. Rajčata stačí nakrájet na plátky, zbavit zrníček a případně ochutit bylinkami. Nyní máte na výběr ze 3 variant postupů:

  1. Sušení rajčat venku na slunci – horké letní dny jsou pro tuto úpravu jako stvořené. Optimální doba sušení rajčat jsou cca 3 dny.
  2. Sušení rajčat v sušičce – v elektrické sušičce na ovoce a zeleninu probíhá sušení cca 6-8 hodin. Ideální teplota je okolo 55 °C.
  3. Sušení rajčat v troubě – při teplotě 80 °C budou rajčata v horkovzdušné troubě vysušená cca za 3-4 hodiny.

Náš tip: Sušená rajčata naložená v oleji, ideálně v olivovém, vydrží roky. Do zavařovací sklenice je naskládejte společně s česnekem či oblíbenými bylinkami. Zalijte olejem, pevně uzavřete a skladujte na chladném temném místě. Z nakládaných sušených rajčat můžete vytvořit také výtečné rajčatové pesto.

S kečupem či salsou nešlápnete vedle

Vyzkoušeli jste někdy domácí kečup? Jeho chuť je opravdovým kulinářským zážitkem. Příprava přitom není složitá. Pokrájená rajčata osolte a společně s bylinkami a česnekem vařte do změknutí. Následně směs rozmixujte/propasírujte přes síto. Naplňte do zavařovací sklenice či láhve a zakonzervujte. Takto připravený kečup vám vydrží až do další sezóny.

Rajčatová salsa bude skvělým společníkem k letnímu grilování nebo večernímu filmu. Rajčata, ostatní zelenina a přísady se krájí na opravdu drobné kousky. Následně se důkladně smísí, a nakonec zbývá jen dochutit solí, pepřem a kapkou olivového oleje. K výrobě salsy a čatní jsou vhodná i pečená rajčata, která vynikají intenzivnější chutí.

A nezbývá než se zeptat, který z našich tipů vyzkoušíte jako první?

{"vsf-products-list":{"title":null,"products":["30868144","30520037","20252234","28913340","26335665"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":504}}
{"vsf-page-link":{"page-id":502}}