Čerstvá, zdravá a chutná – důvodů, proč na balkóně pěstovat zeleninu a bylinky, je mnoho. A proto se pěstování vlastních potravin stává trendem i ve městech. Poradíme vám, kdy začít s výsadbou, jakým druhům se bude na vašem balkóně dařit a jak o ně pečovat.

Pěstujte zeleninu v balkónových truhlících

Pěstování vlastní zeleniny a bylinek je dnes velmi populární. Zahrada k tomu není nutně potřeba, i na balkóně můžete mít malou zeleninovou zahrádku a sklízet z ní potraviny v bio kvalitě. Oblíbená je výsadba do květináčů nebo truhlíků, a to zejména takových druhů rostlin, které za krátkou dobu přinesou větší množství plodů. Jedná se často o teplomilné rostliny jako rajčata, papriky, chilli papričky nebo lilky a salátové okurky.

Správná doba výsadby se liší v závislosti na jednotlivých druzích. Například salát lze vysazovat prakticky po celý rok. Volte ale odrůdy celoroční, kterým nevadí vysoké letní teploty, např. „Adinal“. Rajčata a okurky se vysazují v druhé polovině května po „ledových mužích“, lilky raději až od června. Bylinky i zeleninu si můžete předpěstovat v bytě. Vysévat začněte v období od poloviny února do poloviny března. Můžete však zvolit i méně komplikovanou variantu a na jaře si zakoupit již předpěstované mladé rostlinky.

Pěstujte zeleninu v balkónových truhlících

Při pěstování salátů slaví úspěch i netrpěliví zahrádkáři. Saláty rostou rychle a nevyžadují velkou péči. Potřebují pravidelnou zálivku a dostatek světla. Výhodou je, že s jejich pěstováním na balkónech můžete začít již v dubnu, zvláště pokud na květináč či pěstební truhlík umístíte speciální poklop, kterým vytvoříte pro salát malý skleník. Vhodný k takovéto výsadbě je listový salát či rukola. Sázejí se přímo do květináčů nebo truhlíků a sklízet je můžete i několik týdnů, protože postupně dorůstají.

Další alternativou je ledový salát. Můžete ho sklidit celý najednou, nebo postupně otrhávat staré listy, nové postupně dorůstají. Dávejte však pozor abyste nepoškodili srdíčko. Pokud chcete změnu, zasaďte si saláty s červenými listy nebo saláty typu Lolo Rosso. Vyzkoušet můžete i římský salát, který má sice tužší listy, ale je méně náročný na pravidelnou zálivku než ostatní druhy salátů. Nedáte-li dopustit na japonskou kuchyni, budete nadšení z asijských salátů, které mají lehce ostrou, kořenitou chuť.

Ředkvička do jarních salátů

Do balkónových zahrádek jsou vhodné i ředkvičky, neboť rychle narostou. Vysévají se přímo do truhlíku nebo květináče již v březnu. Růst můžete urychlit použitím plastových krytů. Díky rychlému růstu je sklizeň velmi brzy a vám tak vznikne místo pro výsadbu letních salátů, okurek nebo rajčat.

Ředkvičky pak využijme do salátů nebo na ozdobení chleba.

Rajčata a okurky mají rády prostor

Zatímco salátům budou stačit malé nádoby, rajčata a salátové okurky potřebují velké květináče nebo menší (ale vysoké) truhlíky.

Aby se rostlinám pod tíhou plodů nezlomily výhonky, je třeba je podepřít. Jako oporu je vhodné pro okurky použít stabilní opěrné mříže, které lze zasunout hluboko do země. Rajčata podepřete kroucenými kovovými tyčemi, do kterých je vpletete.

U rajčat, paprik a okurek doporučujeme zakoupit druhy s menšími plody – ty totiž budou rychleji zrát a bude jich více. Nezapomeňte plody často sklízet, aby mohly dozrávat nové.

Bylinky vaše jídlo oživí

Vaše balkónová zahrádka hned trochu ožije, když do ní zasadíte květiny, jejichž květy se dají jíst, například lichořeřišnici nebo měsíček lékařský. Chybu neuděláte ani s hezky kvetoucími bylinkami jako je kopr nebo šalvěj.

Bylinky jsou nenáročné na prostor. Kousek místa pro jejich pěstování najde na balkóně každý. Odměnou potěší všechny vaše smysly. Vypěstovat si můžete například i mátu, která voní netradičně po ananasu či čokoládě.

Jestli rádi vaříte, nezapomeňte na rozmarýn, tymián, bazalku, maggi a šalvěj, jejichž čerstvě utržené snítky vaše pokrmy krásně provoní.

V květináčích by neměla chybět pažitka a naťová petrželka či kerblík – s vašimi saláty a tvarohovými recepty udělají divy.

Jak na bohatou úrodu

Všechny druhy zeleniny mají rády hodně sluníčka. Teplomilnou zeleninu jako rajčata, papriky a lilky chraňte před větrem – zejména ty druhy, které nesou plody. Rajčata a okurky je dobré umístit tak, aby na ně nepršelo. Bude sice potřeba hlídat zálivku, ale rostliny nebudou trpět chorobami a úroda tak bude kvalitnější.

Zeminu vybereme takovou, která dobře uchovává vodu a živiny. Kvalitní zemina už zpravidla obsahuje i hnojivo. Případně můžete přimíchat hydrogel, který dokáže zvýšit zásobu vody v substrátu a tím omezit nedostatek vody přes horké léto.

Aby vše dobře rostlo, je třeba substrátu ještě trochu pomoci. Při výsadbě do něj můžete přidat symbiotické houby, které zlepší přijímání živin. Případně takový substrát rovnou zakoupit. Po 4–6 týdnech zeleninu ještě přihnojte organickým tekutým hnojivem nebo granulátem.

Zalévejte správně

Zálivka vyžaduje trochu intuice. Občas zvlhčit svrchní vrstvu půdy nestačí. Květináč zalijte takovým množstvím vody, které je substrát schopen pojmout. Nejdřív však zkontrolujte, jestli zemina ještě není mokrá z předchozí zálivky. Trvalé přemokření většina rostlin špatně snáší. Chytrým řešením jsou balkonové truhlíky a květináče se zabudovaným zásobníkem vody. Díky samozavlažovacímu systému budou mít rostliny dostatek vody, i když jste třeba zrovna na dovolené. Při vysokých teplotách vydrží zásoba vody v květináči zhruba na dva dny.

Pozor: květináče bez odtokového otvoru se hodí spíše na ozdobu. Voda se v nich hromadí, což vede k uhnívání kořenů. S pomocí aku vrtačky si však otvor do květináče můžete snadno vyvrtat. Na dno květináče ještě nasypejte drenáž a dobré sklizni už nic nebude stát v cestě!

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro váš nákup","products":["25065932","22985086","23161083","22353355"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":359}}
{"vsf-page-link":{"page-id":360}}