Pryšec nádherný, známý též jako vánoční hvězda, patří k nejrozšířenějším vánočním květinám v českých domácnostech. Oblíbenou červenou variantu v posledních letech doplňují rostliny v bílé či krémové barvě. Nenechte se však zmást, pestře zbarvenou část rostliny netvoří květy, nýbrž listeny – listy, které ochraňují malé žluté květy pryšce. Prozradíme vám, odkud oblíbená vánoční květina pochází a jak o ni správně pečovat.

Odkud vánoční hvězda pochází?

Ačkoliv u nás vánoční hvězdu známe jako rostlinu běžně pěstovanou v květináči, původně pochází z Mexika, kde ve volné přírodě dorůstá až do výšky pěti metrů.

Do Evropy tuto rostlinu poprvé přivezl přírodovědec Alexander von Humboldt v roce 1804. Do Spojených států se z Mexika dostala díky americkému velvyslanci Joeli Poinsettovi a právě na jeho počest je květina v USA známá jako Poinsettia.

Celosvětově známým symbolem adventu se vánoční hvězda stala teprve na počátku 20. století. Rodina německého přistěhovalce Paula Ecka ji jako řezanou květinu začala v předvánočním období prodávat v Los Angeles a postupně se tento zvyk rozšířil do celých Spojených států.

Jako pokojovou rostlinu vhodnou i pro pěstování ve vytápěných bytech pryšec v 50. letech 20. století vyšlechtili němečtí pěstitelé a tento vánoční symbol tak začal pronikat i do evropských domácností.

Na co si při koupi vánoční hvězdy dávat pozor?

Při výběru rostliny se zaměřte na její vnější vzhled – listy by měly být silné, husté a sytě zelené bez viditelných vad. Aby vám vánoční hvězda hezky kvetla, zaměřte se také na podmínky, které jí v obchodě byly dopřány. Květiny by neměly stát v chladu nebo v průvanu a jejich zemina by neměla být příliš mokrá, ale ani vysušená.

Vánoční hvězdu si domů odneste pečlivě zabalenou do silné vrstvy papíru. Dejte však pozor, abyste při tom nezlomili její tenké výhonky.

Jaké je ideální stanoviště pro vánoční hvězdu?

Vánoční hvězda preferuje teplé a světlé stanoviště, které je chráněné před průvanem. Nejlépe se jí daří při pokojové teplotě mezi 15 a 22 °C. Rostlinu můžete umístit i na vnitřní okenní parapet. Než však začnete větrat, nezapomeňte květinu schovat do místnosti – venkovní chladný vzduch by ji mohl poškodit.

Jak správně zalévat vánoční hvězdu?

Při zalévání buďte opatrní – vánoční hvězda nesnáší přemokření, zejména zabraňte tomu, aby voda v květináči stála. Pokud je však půda příliš suchá, rostlina začne žloutnout a opadávat. Zálivka by proto měla být mírná a pravidelná.

Větší rostliny zalévejte každé dva až tři dny. U miniaturních odrůd vánoční hvězdy je v květináči často tak malé množství zeminy, že je nutné zalévat je každý den.

Co dělat, když vánoční hvězda začne opadávat?

Pokud jste péči o vánoční hvězdu nezanedbali, a přesto po Vánocích její pestrobarevné listy opadají, nemusíte se ničeho obávat. Rostlina neuhynula, jen přechází do fáze odpočinku. Přesuňte ji na chladnější místo a omezte zálivku. Na jaře pak vánoční hvězdu zastřihněte a přesaďte. V létě by rostlina měla stát na chladném a světlém místě a měli byste ji také pravidelně hnojit a zalévat.

Pryšec patří mezi krátkodenní rostliny. To znamená, že pro tvorbu květů a barevných listenů potřebuje dlouhé noci a krátké dny. Aby tak vánoční hvězda byla v době adventu opět pestře zbarvená, je třeba ji 6‒8 týdnů předem zatemňovat. Každý den ji proto nejméně na 12 hodin přikryjte například kartonovou krabicí.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro v\u00e1\u0161 n\u00e1kup","products":["79157474","27581878","79157641","23328815","22884077","25424904","20533771","25995978"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":330}}
{"vsf-page-link":{"page-id":385}}