K vánočnímu období neodmyslitelně patří spousta světýlek a dekorací. Jedinečnou sváteční atmosféru zaručeně navodí vnitřní i venkovní osvětlení. Inspirujte se našimi tipy na vánoční osvětlení bytu a domu.

Dbejte na správné umístění svítidel

Při výběru vánočního osvětlení se držte několika jednoduchých pravidel. Nejprve si dobře naplánujte, kde všude chcete osvětlení mít. Zdaleka ne všechna svítidla totiž můžete použít v exteriéru. Venkovní vánoční osvětlení musí obstát i za nepříznivého počasí – například za hustého deště nebo ve sněhové vánici. Zajímejte se proto o stupeň krytí, který udává odolnost elektrického zařízení proti vniknutí kapalin a cizích těles. Svítidla vhodná do exteriéru musí mít stupeň krytí minimálně IP44.

Do zásuvky, na baterie i energii ze slunce

U vánočního osvětlení se zajímejte také o způsob napájení. Světelné řetězy a další světelné dekorace jsou buď do elektrické zásuvky, na baterie, nebo na solární energii. Vánoční LED osvětlení na baterie je z hlediska bezpečnosti ideální volbou do dětských pokojů. Hodí se i do míst s komplikovaným přístupem k elektrické energii. Svítidla s LED diodami mají velmi nízkou spotřebu energie, nemusíte se tedy obávat časté výměny baterií.

Pokud kupujete vánoční osvětlení do zásuvky, zkontrolujte, zda má dostatečně dlouhý přívodní kabel. Když bude potřeba, můžete využít prodlužovací kabel. I v tomto případě nezapomeňte na dostatečný stupeň krytí.

Nakupujte pouze certifikované osvětlení

Při výběru vánočního osvětlení se zajímejte o informace na obalu i samotném výrobku. Vyhněte se nákupu svítidel od anonymních výrobců, bez označení CE a návodu v českém jazyce. U vánočního osvětlení hledejte informaci o tom, zda je výrobek určen pro vnitřní nebo venkovní použití, dále pak název výrobce a dodavatele, typ, informaci o jmenovitém napětí a výkonu a také označení stupně ochrany proti vniknutí vody a prachu. Podezřelá nebo poškozená vánoční svítidla v žádném případě nepoužívejte. Kromě úrazu elektrickým proudem totiž hrozí i riziko vzniku požáru.

V sortimentu odborných centrech BAUHAUS naleznete kvalitní vánoční osvětlení, které vyhovuje všem bezpečnostním standardům a legislativním požadavkům.

Další vybrané parametry osvětleni:

  • Barva světla – bílá v různých barevných teplotách (pozn. od teplé bílé až po studenou bílou), RGB barvy nebo multicolor.
  • Časovač – k automatickému rozsvícení a vypnutí svítidel v určitou dobu/hodinu.
  • Rozměry – například u světelných řetězů je důležitá především délka, v případě dekorací pak také výška, šířka a tloušťka.
  • Propojitelnost – některé typy vánočních řetězů je možné vzájemně spojovat.
  • Možnosti instalace – jakým způsobem je možné osvětlení nainstalovat (např. ukotvení na fasádu, do země apod.).

Ideální délka vánočního řetězu

Při nákupu vánočního řetězu mnozí váhají, jakou délku vybrat. Příliš krátký ani příliš dlouhý světelný řetěz totiž nevypadá na vánočním stromku dobře. Na ozdobení menšího vánočního stromku s výškou okolo 160 centimetrů postačí desetimetrový světelný řetěz. Pro vzrostlejší stromky s výškou od 2 do 2,5 metrů vyberte světelný řetěz o délce alespoň 25 metrů.

Pokud nemáte vánoční stromeček, ale rádi byste si ozdobili alespoň pár větví ve váze, bude ideální volbou krátký LED světelný řetěz na baterie (poznámka: délka do cca 2 metrů).

TIP: Potřebnou délku světelného řetězu si můžete změřit provázkem. Jednoduše strom od základny až po špičku omotáte provázkem, poté ho sundáte a změříte jeho délku.

Inspirace pro váš domov

{"vsf-page-link":{"page-id":386}}
{"vsf-page-link":{"page-id":325}}