Díky včelám si můžeme pochutnávat nejen na sladkém medu, ale také na plodech naší zahradnické a zemědělské práce. Bez těchto pracovitých opylovačů by úroda nebyla vůbec tak bohatá, v extrémním případě bychom se s ní mohli rozloučit. Proto je nadmíru důležité včely chránit a vytvořit pro ně vhodné podmínky. Upravit balkón nebo zahradu tak, aby se na nich včelám dobře žilo, není nijak složité. Poradíme vám, jak na to.

Jak ze zahrady udělat ráj pro včely

Prvky zahrady, díky kterým se bude včelám dobře žít:

  • Rozmanitá skladba původních druhů rostlin
  • Doba květu od jara do podzimu
  • Hmyzosnubné rostliny s nektarodárnými a pylodárnými květy

Jsou však i další možnosti, jak můžete včelám pomoci:

  • Bylinková zahrada poskytuje včelám nejen potravu, ale úkryt mezi kameny.
  • Břečťan na fasádách nemá jen estetickou funkci, v pozdním létě a na podzim je také zdrojem pylu pro včely.
  • Ovocné stromy a bobulovité keře jsou nedílnou součástí včelí pastvy.
  • Různé druhy slézu jsou bohatým zdrojem nektaru a pylu – některé druhy včel v květech dokonce přespávají.
  • Zahradní jezírko přitahuje mnoho druhů hmyzu a je pro ně cenným zdrojem vody.
  • Máte pouze balkón? I na něm pečujte o rozmanitost druhů – např. svíčkovec (Gaura), lichořeřišnice (Tropaeolum), libory měňavé (Lantana), sporýše (Verbana) a vějířovky nezlomné (Scaevola). Pokud máte dostatek místa, můžete na balkón umístit i včelí domek.
  • Stavební materiál na hmyzí domky: Včely samotářky rády zahnízdí tam, kde najdou malé kameny, zbytky rostlin, odřezky dřeva nebo měkkou hlínu.

6 letních květin bohatých na potravu pro včely:

Šalvěj hajní

Latinský název: Salvia nemorosa

Letmým pohledem připomínají fialové květy šalvěje tak trochu levanduli. Z těchto květin nemají radost jen včely, ale i zahrádkáři – kvete totiž od května do září. V tomto období má šalvěj intenzivní modrou barvu. Daří se jí na prosluněném místě a je zimovzdorná.

Třapatka žlutá

Latinský název: Rudbeckia fulgida

Třapatka na sebe strhává pozornost svou zářivě žlutou barvou. Přitom péče o ni není nijak náročná. Daří se jí na prosluněném místě a kvete od července do září. Z nízkých teplot si starosti nedělejte, třapatka je zimovzdorná.

Jiřina

Latinský název: Dahlia

Jiřina má mnoho odrůd různých barev a tvarů, takže si tu svou nejoblíbenější vybere každý. Hmyz potěší dlouhá doba květu – na balkóně i v zahradě vám pokvete od června do prvních mrazíků. V zimě byste měli hlízu vyndat ze země a nechat ji přezimovat na chladném a suchém místě.

Třapatka nachová

Latinský název: Echinacea purpurea

Třapatka nachová je oblíbenou zahradní rostlinou, které se daří na prosluněném místě. Její jméno je občas matoucí – některé vyšlechtěné kultivary mají i bílé, žluté nebo růžové květy.

Tymián obecný

Latinský název: Thymus vulgaris

Tymián by většina lidí hledala spíše v kuchyni mezi kořením. Ale i hmyz má tuhle bylinu rád – je totiž bohatá na nektar. Proto je tymián mezi zahrádkáři tak oblíbený.

Slunečnice

Latinský název: Helianthus annuus

Slunečnice je známá tím, že se její květy otáčí za sluncem. Mimo to je však i významným zdrojem pylu. Svými jasně žlutými květy dělá zahrádkářům i včelám radost od července do října.

Ta nejlepší zahrada pro včely: 6 kroků k její realizaci

1. Beton nemá květy

Už během zařizování zahrady dbejte na to, abyste vytvořili prostředí, ve kterém se hmyzu bude dařit. Dlouhé příjezdové cesty, kamenné zahrady nebo rozsáhlé, nakrátko posekané travnaté plochy – tak přesně tomu byste se měli vyhnout, pokud chcete mít pestrou a různorodou zahradu, na kterou se nejen včely budou rády vracet.

2. Včely milují rozmanitost

Zvlněný terén, písek, štěrk, suché dřevo, plocha s odkrytou zeminou – to vše tvoří malé biotopy, které jsou cenné především pro divoké včely. Monokulturám se vyhněte.

3. Malý kousek divočiny

Nechte malou část vaší zahrady žít svým vlastním životem. Nic zde nesekejte a už vůbec nepoužívejte přípravky na ochranu rostlin.

4. Původní rostliny mají přednost

Dejte přednost původním rostlinám, které jsou bohaté na nektar, resp. rostlinám, jako jsou bobulovité keře, šalvěj, kyprej vrbice, hvězdnice, hvozdíky, bez černý či kalina apod.

5. Čtěte etikety

Dejte pozor na chemii! Pokud na zahradě musíte zasahovat proti škůdcům – a občas se tomu nevyhnete – dbejte na to, abyste používali produkty, které včelám nebudou škodit. Pokud už musíte sahnout po tvrdé chemii, aplikujte ji v době, kdy včely nejsou aktivní. Když je to možné, dejte prostor i malým pomocníkům: beruška, lumek velký, hlístice a další živočichové vám s péčí o zahradu svojí přítomností pomohou.

6. Dejte včelám střechu nad hlavou

Hmyzí domky si můžete koupit nebo sami postavit. Ale i hromada starého (tvrdého) dřeva v podobě několika odřezků z posledního ořezu stromů je pro včely vítaným útočištěm. Nezapomeňte také, že včely ve svém okolí potřebují přístup k vodě.

{"vsf-page-link":{"page-id":363}}
{"vsf-page-link":{"page-id":364}}