K Vánocům neodmyslitelně patří slavnostní výzdoba, vůně cukroví, melodie koled a ozdobený vánoční stromek, pod který ukládáme dárky pro naše blízké. Bez stromečku si lze Vánoce představit jen stěží. Věděli jste však, že řezaný vánočný stromek roste přibližně 8 až 12 let? Prozradíme vám, jaká cesta jehličnany čeká, než se dostanou do tepla vašeho domova.

Původ vánočních stromků

Největším exportérem vánočních stromků na světe je Dánsko. Velmi oblíbeným druhem, kterému se na dánských plantážích skvěle daří, je jedle kavkazská (Abies nordmanniana). Latinské označení získala podle svého objevitele, finského botanika Alexandra Nordmanna.

Kromě Dánska se vánoční stromky dovážejí i z jiných evropských zemí. V České republice rovněž přibývá plantáží zabývajících se jejich pěstováním.

Vše začíná šiškou a malým semínkem

Na plantážích se kromě vánočních stromků určených k prodeji pěstují také matečné stromy. Z nich jsou získávána semena. Trvá 25 let, než mateční strom plně dozraje a poskytne kvalitní základ pro setbu.

Šišky se po sběru důkladně usuší, aby se dostatečně otevřely a uvolnily svá semena. Ta se dále očišťují a zpracovávají. Při zachování vhodných podmínek je možné upravená semena skladovat i několik let. Z jednoho kilogramu semen je možné vypěstovat až pět tisíc nových stromků.

Semenáčky a lesní školky

Semena se vysazují do lesních školek, kde vyklíčí a vyrostou z nich malé stromky – semenáčky. Tyto sazenice jehličnanů se po dvou až třech letech přesazují na určené místo v lese nebo na speciální plantáže. Zde stromky rostou dalších pět až osm let. Některé z nich rostou přirozeně rovně a souměrně, jiné je však nutné stříhat a ručně tvarovat.

Fungující ekosystém

Přirozená fauna a flóra pomáhají chránit stromy proti škůdcům, proto jsou na plantážích zachovávány přírodní podmínky. Rostou zde luční květiny a další rostliny, které vytváří ochrannou bariéru stromků a zabraňují například jejich nežádoucímu okusu lesní zvěří.

Důležitou součástí přirozeného přírodního procesu je opylování rostlin. Proto jsou na okrajích jehličnatých plantáží umístěny včelí úly. Stromky však také poskytují přirozený úkryt ptactvu, broukům a jiným drobným živočichům.

Třídění a sklizeň stromků

Do požadované výšky rostou stromky přibližně 8 let. Začátkem listopadu jsou jehličnany vhodné ke sklizni rozdělovány podle kvality a ručně označovány. Při hodnocení kvality stromků se posuzuje jejich výška a souměrnost.

Poté se začíná s jejich vyřezáváním. Pokácené stromky se nechávají na plantáži několik dnů volně ležet, než se zastaví jejich růstový proces.

Cesta k zákazníkům

Po přibližně pěti dnech od sklizně jsou stromky naloženy a vydávají se na cestu k zákazníkům. Na jeden kamion se přitom díky pečlivému balení vejde i více než tisíc jehličnanů. Po doručení do odborných center BAUHAUS jsou stromky vybaleny a skladovány v chladných prostorech. Pak už čekají jen na to, až se dostanou ke svým novým majitelům domů.


Tip: Aby vám vánoční stromek doma vydržel co nejdéle, je třeba o něj dobře pečovat. Před umístěním do bytu jej skladujte na chladnějším místě. Nejlépe mu bude, když jej postavíte do kbelíku s vodou. Stromek chraňte před přímým slunečním světlem, průvanem a umístěte jej co nejdál od topení, jinak by mohl velmi rychle uschnout.

{"vsf-products-list":{"title":"Řezané dánské jedle","products":["78972470","79045384","78972090","78924028","78972489","78924000"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":320}}

{"vsf-page-link":{"page-id":389}}