Mnoho lidí považuje rozpalování grilu na dřevěné uhlí za rituál. Ale upřímně, baví vás to stejně při pátém šestém grilování za sebou? S plynovým grilem tato náročná příprava odpadá – otočíte knoflíkem, zapálíte hořáky a grilování může začít. Místo experimentování s různými druhy dřevěného uhlí se tak staráte o to, oč tu skutečně běží – o samotnou přípravu jídla.

Přednosti plynového grilu

Dříve jsme je znali pouze z BBQ party ze Spojených států, dnes už se plynové grily zabydlují na terasách a v zahradách po celé České republice. A s každou sezónou se jejich počet zvyšuje. Proč? Například kvůli spontánnosti. Party s grilem na dřevěné uhlí je třeba dokonale naplánovat: spotřeba uhlí, čas zapálení, sled chodů atd. S plynovým grilem jen zkontrolujete plynovou láhev, otevřete ventily a do deseti minut můžete začít grilovat.

Další výhodou je dokonalá kontrola nad teplotou. Recepty tak mohou být vytříbenější, servírované chody důmyslnější. Rafinovaná příprava totiž vyžaduje přesné dodržování časových a teplotních oken. Pro uhlí velká výzva, s plynovým grilem maličkost.

Neposledním benefitem pak je snadné čištění. Žádný doutnající popel na terase nebo v trávníku – gril jednoduše očistíte stejně jako například plynovou troubu.

Jak vybrat dobrý plynový gril?

Nejdříve si odpovězte na několik důležitých otázek. Potřebujete gril z ušlechtilé oceli, který může zůstat stát venku, nebo postačí i ocel ošetřená práškovým lakem? Grilujete jen příležitostně pro sebe a malou rodinu, nebo často pořádáte velkou párty s mnoha přáteli? A jaká jsou vaše přání ohledně grilovaných surovin?

Pouze klobásky, steaky a občas kuře, nebo naopak velká akce s pečení a k tomu vlastní omáčka na bočním vařiči? Až budete mít rozmyšlené odpovědi, bez obav se vydejte do jakéhokoliv odborného centra BAUHAUS, kde vám vyškolený personál dokáže poradit s výběrem grilu přesně podle vašich představ.

Kritériem výběru je samozřejmě také cena. Přijatelné plynové grily můžete pořídit již okolo pěti tisíc korun. Jelikož většina nováčků ve světě grilování nemůže obvykle začínat s velkým grilem se šesti hořáky, je pro mnohé kupující zvlášť zajímavá cenová skupina do deseti tisíc korun. Tyto grily již dokáží splnit hodně rozmanitých přání.

Porovnání plynových grilů

GRILLSTAR ATLANTA II 300

Náš vítěz v poměru ceny a výkonu

  • velká grilovací plocha o rozměrech 62 x 41,5 centimetrů
  • tři plynové hořáky z nerezové oceli
  • celkový výkon 10,5 kW
  • dvouplášťový poklop s integrovaným teploměrem
  • automatické zapalování
  • ovladače s LED osvětlením pro bezpečnou obsluhu grilu za tmy
  • do grilovacího vozíku lze uložit 5 kg plynovou láhev

KINGSTONE CLIFF 670

Náš prémiový model

  • plocha hlavního grilu o rozměrech 89 x 45 centimetrů
  • šest plynových hořáků  a jeden boční infračervený boční hořák
  • jedno tlačítko pro snadné a bezpečné podpalování hořáků
  • výkon 24,5 kW
  • automatické zapalování
  • osvětlená ovládací tlačítka
  • vestavěný teploměr v poklopu

Hlavní části plynového grilu

  1. Spodní skříňka – za jejími dvířky se skrývá plynová láhev s tlakovým regulátorem a hadicí. Zbývá tu místo i na příslušenství pro grilování apod.
  2. Vnější dvířka – mohou být z nerezové, pozinkované či práškově lakované oceli.
  3. Systém na zachycení tuku – čistota je povinností. Proto každý dobrý plynový gril disponuje systémem na zachycení tuku, u kterého trychtýř ústí do sběrné misky, aby bylo zabráněno znečištění.
  4. Sklopný, často dvouplášťový poklop – díky němu lze gril rychle rozpálit a grilovat. Vestavěný teploměr informuje o skutečné teplotě v grilovací komoře.
  5. Boční odkládací plocha – součástí může být také deska pro udržení teploty jídla, někdy i s přídavným bočním vařičem. Pro snazší odklizení nebo přezimování je většinou sklopná.

Plynový gril – nastavení a první spuštění

Aby se napoprvé nic nepokazilo, držte se následujícího postupu. Nejprve je nutné pořídit si odpovídající láhev s propanovým plynem a před použitím ji postavit zpříma vedle grilu nebo umístit, v závislosti na modelu, do jeho spodní skříňky.

Následně na láhev připojte regulační přípojku. Regulační zařízení pro větší plynové láhve může být vybaveno také praktickou funkcí západky a spouštěcím spínačem.

V dalším kroku nastavte všechny otočné knoflíky do polohy „OFF“. Před zapálením hořáků musí být poklop vždy otevřený, aby se zde nemohl koncentrovat plyn. Teprve pak můžete zapálit hořáky tím, že ovládací knoflík otočíte do polohy „START“. Po krátké chvilce začne být slyšet proudění plynu a v tu chvíli je nutné stisknout tlačítko, kterým se hořáky zapálí. V případě speciálního automatického zapalování, se pak hořáky zapalují přímo, pouze stisknutím zapínacího knoflíku.

Po zapálení hořáků je nutné zavřít poklop, vyčkat přibližně 10 minut a zároveň sledovat teploměr. Jakmile je dosažena plánovaná startovací teplota (údaje jsou uvedeny ve stupních Celsia), je možné začít s grilováním, při kterém by měl být poklop pokud možno uzavřený.

{"vsf-page-link":{"page-id":356}}
{"vsf-page-link":{"page-id":355}}