Planking je grilování jídla na kousku tvrdého dřeva. Za tuto znovuobjevenou techniku grilování vděčíme původním obyvatelům Severní Ameriky. Byli to oni, kdo rozvinul způsob šetrné přípravy křehkých surovin. Vždyť kouřová chuť ryby, steaku či zeleniny je vždy zárukou úspěchu. Není tedy divu, že losos na prkénku z červeného jalovce je počátkem vlny, která právě dobývá srdce mistrů grilu v celé Evropě.

Ryby, steaky i klobásy

Princip je velmi jednoduchý. Na namočené dřevěné prkénko se umístí například kousek lososa, a to tak, aby strana s kůží ležela na dřevě. Poté se prkénko položí na gril. Co dalšího lze kouřovým aroma vylepšit? Tímto způsobem je možné připravovat samozřejmě i steaky a klobásky. Tyto suroviny se však doporučuje před samotným grilováním ještě po dobu jedné až dvou minut opéci přímo na roštu.

Následně je už můžete bez problému přesunout na prkénko. Samotné prkénko je samozřejmě materiál podléhající opotřebení, proto musíte počítat s tím, že se po několika použitích postupně opálí. Zároveň je vhodné pořídit si teploměr, který vám pomůže se sledováním teploty uvnitř masa v průběhu grilování.

Dřeva a jejich suroviny

CEDR

Cedr má intenzivní jedlové, bylinné a eukalyptové aroma, je vhodný k přípravě ryb, vepřového masa, drůbeže a zeleniny.

OŘECHOVEC

Ořechovec má jadrné, kořeněné a mírně nasládlé aroma, je vhodný k přípravě ryb, hovězího a vepřového masa, zeleniny a mořských plodů.

TŘEŠEŇ

Třešeň má sladké a jemné aroma, je vhodná k přípravě ryb, vepřového masa, drůbeže a zeleniny.

JABLOŇ

Jabloň má mírně ovocné a jemné aroma, je vhodná k přípravě ryb, vepřového masa, zeleniny a mořských plodů.

OLŠE

Olše má decentní bylinné, silně dřevité aroma, je vhodná k přípravě ryb, hovězího a vepřového masa, drůbeže, zeleniny a mořských plodů.

BUK

Buk má silné kouřové aroma, je vhodný k přípravě ryb, hovězího a vepřového masa, zeleniny a mořských plodů.

Prknénko je potřeba namočit a poté potřít olejem

Ke grilování na prkénku je možné samozřejmě použít téměř každé dřevo ponechané v přirozeném stavu. Důležité je pouze to, aby bylo pokud možno bez pryskyřic. Pro první experimenty doporučujeme prkénka o síle prstu ze stromů jako je cedr nebo olše. Existuje ještě několik tipů a triků, které je dobré mít jako začátečník na paměti.

Zatímco se znalci dosud přou, zda grilovací rošt potírat olejem či nikoliv, při grilování na prkénku je to naprosto jednoznačné. Nejdříve je potřeba jej nechat namáčet ve vodě a pak, krátce před použitím, potřít olejem. Také je vhodné mít vždy připravenou stříkací láhev. Je tak možné rychle zamezit plamenům, pokud by okraje prkénka přece jen vzplály. Zelenina na prkénko by neměla být příliš velká. Je tedy vhodné vybírat malé kousky, nakrájet je na plátky a ty ještě před naskládáním na prkénko potřít olejem.

Prkénko lze použít opakovaně, třikrát až pětkrát. Při jeho čištění se ale samozřejmě vyhněte mycím prostředkům. A hlavně – až budete hotové jídlo sundávat z grilu, nezapomeňte, že je velmi horké. Vždy je proto nezbytné používat grilovací kleště a rukavice.

Grilování na prkénku v praxi

  1. V případě vyšších grilovaných surovin jako je losos, se doporučuje namáčet prkénko přibližně 60 minut. Pokud do vody přidáte jablečný mošt nebo víno, zvýšíte tím aroma. U nižších grilovaných surovin jako jsou garnáty, není namáčení prkénka nutné.
  2. Pro nahřátí a zároveň dezinfikování je vhodné položit prkénko na několik minut na gril, který je rozpálený na přibližně 220 °C. Poté horní stranu prkénka potřete olivovým olejem, grilovanou surovinu následně umístěte nejlépe trochu dál od okraje.
  3. Prkénko se nejdříve nechá položené na přímém žáru, klidně i při otevřeném poklopu, dokud nezačne znatelně kouřit. Poté se poklop uzavře a grilovaná surovina se nepřímo dusí v kouři prkénka. Je vhodné udržovat teplotu přibližně 180 °C. Doba přípravy se pohybuje zpravidla mezi 7 až 25 minutami. Při podávání můžete grilovaný pokrm servírovat přímo na prkénku.

{"vsf-page-link":{"page-id":355}}
{"vsf-page-link":{"page-id":353}}