Paprika je v našich kuchyních velice oblíbenou zeleninou. Je zdravá, chutná, pokrmy barevně rozzáří a někdy i přiostří. K určení pálivosti paprik se používá Scovilleova stupnice. Sladké a středně pálivé papriky se pohybují v hodnotách 0 až 10 bodů, ty nejpálivější dosahují stovek tisíc až milionů bodů. Pálivost paprik způsobuje látka zvaná kapsaicin. Proti jejím účinkům nepomáhá voda ani led, pálivost dokáže zmírnit pouze mléko nebo tuk. Představíme vám 8 nejzajímavějších odrůd sladkých a chilli paprik, které můžete snadno pěstovat na vaší zahradě.

Předpěstování sazenic paprik

Papriky můžete zakoupit již jako vzrostlé rostliny, anebo si předpěstovat vlastní sazenice ze semen. Doma vypěstované papriky bývají silnější a tím i odolnější vůči chorobám a škůdcům.

Základem domácího předpěstování je výběr kvalitního osiva. Semena papriky vysejte nejprve do výsevního substrátu či perlitu a umístěte na světlé stanoviště s teplotou okolo 22 °C. Nejvhodnějším termínem je únor až březen (případně ještě duben). Přibližně po 14 dnech, jakmile semena vzejdou, je přesaďte do samostatných květináčů se substrátem. Když venkovní teplota dosáhne 15 °C, můžete sazenice přemístit do skleníku nebo foliovníku. Na záhon papriky vysazujte až v době, kdy nehrozí přízemní mrazíky, většinou v polovině května. Přibližně 14 dní po vysazení na trvalé stanoviště je dobré papriky poprvé přihnojit tekutým hnojivem.

Papriky, které by neměly chybět ani u vás na zahradě

Paprika „Shakira“  pikantní potěšení

Odrůdu „Shakira“ si zamiluje každý, kdo má rád lehce pálivé a kořeněné chutě. Stupeň pálivosti se pohybuje mezi 5 až 7 body. Štíhlé a špičaté plody této papriky dorůstají délky až 21 cm a šířky přibližně 3 cm. Dozrávají z tmavě zelené do červené barvy od července do září. Vhodná odrůda pro pěstování ve skleníku i venku.

Paprika „Blocky Mix“  pestrá směs chutí

Gurmáni tuto směs barevných odrůd paprik rádi vyhledávají. Plody dozrávají do tmavě fialové, oranžové, zelené a žluté barvy a každá z nich se liší svou chutí. Fialový druh „Mavras“ je pikantní, oranžová odrůda „Milena“ má ovocnou chuť, zelená „Bendigo“ je lehce ostrá a žlutá odrůda „Coletti“ sladká.

Rostlina dorůstá výšky přibližně 80 centimetrů, hmotnost plodů se pohybuje mezi 150 až 180 gramy.

Paprika „Sumher F1“ – ostrá pochoutka

Papriky „Sumher“ ocení každý milovník ostrých chutí. Jejich plody dlouhé asi 24 centimetrů dozrávají ze zelené do červené barvy. Již zelené plody jsou pálivé, zcela zralé plody červené barvy jsou však ještě ostřejší ‒ dosahují stupně pálivosti přibližně 2 000 bodů.

Paprika „Jalapeno“  populární odrůda

Vařit s papričkami Jalapeno je radost. Můžete je plnit, grilovat, nakládat do oleje nebo jimi přiostřit pálivé salsa omáčky a dipy. Během zrání se papriky zbarví do červena, Mexičané však často používají i nezralé, zelené plody.

Rostlina dorůstá výšky 120 centimetrů. Pěstovat ji tak můžete i v truhlíku na terase nebo balkonu.

Paprika „Habanero rot“  malá, ale silná

Tyto malé chilli papriky patří k těm nejpálivějším na světě, na Scovilleově stupnici dosahují hodnoty více než 100 000 bodů. I nepatrné množství papričky tak dokáže celý pokrm pořádně rozpálit. Habanero se používají v kuchyních Střední a Jižní Ameriky, ale i u nás jsou stále oblíbenější.

Rostliny dorůstají do výšky 50‒100 centimetrů a skvěle se tak hodí pro pěstování na terase či balkonu. Zaujme i svojí odolností proti škůdcům. Plody jsou 5-7 cm dlouhé a váží okolo 10g.

Paprika „Fundador“  ideální do salsa omáček

Silnostěnné papriky „Fundador“ jsou příjemně ostré a aromatické, proto se skvěle hodí pro přípravu salsa omáček a chili con carne. Plody této odrůdy jsou protáhlé, přibližně 7 centimetrů dlouhé. Dozrávají od srpna do října a postupně mění svou barvu ze zelené na červenou.

Paprika „Atris“ ‒ vhodná do mnoha pokrmů

Silnostěnné papriky „Atris“ patří k odrůdám beraních rohů. Robustní rostlina nese velké množství plodů. Ty dorůstají velikosti asi 20 centimetrů a dozrávají ze zelené do červené barvy. Plody těchto paprik jsou šťavnaté a jejich chuť je příjemně sladká, takže v kuchyni najdou široké uplatnění.

Rostliny je možné pěstovat také v truhlících na balkonu nebo terase. Plody dozrávají od července do září.

Paprika „PCR“

Běžně pěstovaná paprika vhodná pro pěstování i rychlení ve fóliovnících a sklenících, v teplejších oblastech venku. Plody jsou dlouhé, rovné nebo srpovitě zahnuté, tenkostěnné zeleno bílé barvy (při přezrávání se barví do červeno fialova). Mírně pálivé. Při pěstování je náchylná na změny podmínek, zvláště poklesy teplot, při kterých zastavuje růst.

{"vsf-page-link":{"page-id":190}}
{"vsf-page-link":{"page-id":215}}
{"vsf-page-link":{"page-id":206}}
{"vsf-page-link":{"page-id":308}}