Z mnoha kuchyní už je cítit vůně cukroví, doma se rozléhají tóny koled a větve stromů jsou po ránu obalené námrazou. Znamená to jediné – Vánoce jsou za rohem. Protože právě vánoční stromek ke svátkům neodmyslitelně patří, přinášíme vám krátký návod, ve kterém se dozvíte všechno, co potřebujete před jeho nákupem vědět.

Nákup kvalitního stromku se vyplatí

Pokud chcete, aby vám vánoční stromek dělal radost až do Tří králů, kdy už je čas na jeho odzdobení, je potřeba myslet nejen na způsob jeho zkrášlení, ale i na kvalitu stromku samotného. Vždy se proto zeptejte svého odborného prodejce na to, odkud daný kus pochází, v jakých podmínkách byl pěstován a jestli na něj nebyly používány chemické postřiky.

V neposlední řadě se pak ujistěte, že byl stromek po jeho pokácení skladován v chladu. Jen takové stromky jsou totiž opravdu odolné, a vy tedy nebudete muset mít strach z toho, že do Silvestra z něj zbude jen holý pahýl bez jehličí.

Jak vybrat ten správný kousek

Před samotným nákupem si dobře promyslete, zda je vaším favoritem smrk, borovice, nebo jedle. Tyto tři druhy jsou v Česku nejobvyklejší.

Díky svým vlastnostem je velmi oblíbená dánská jedle Nordmann. Nejen, že má husté větve a jehličí, ale hlavně se lépe než ostatní druhy vyrovná s teplotní změnou při přechodu z venkovního prostředí do bytu. Rovněž zvažte, jak velký stromek bude pro váš interiér ideální, a to jak výškou, tak i šířkou. Je třeba počítat i s tím, že větve stromu časem mírně klesnou a začnou zabírat více prostoru. 

Nyní už přichází na řadu to nejdůležitější – výběr konkrétního vánočního stromku. Zdravý kus poznáte podle zeleného jehličí a hezké vůně, ale určitě vezměte v potaz i estetickou stránku. Zkontrolujte, že je kmen stromku opravdu rovný a větvičky nejsou polámané. Nakonec se ještě ujistěte, že na kmeni není oloupaná kůra, bez ní by totiž stromek nebyl schopen dobře přijímat vodu. Pamatujte na to, že pokud máte rádi stromek bohatě ozdobený, je lepší vybrat takový, který není příliš hustý. Usnadníte si tím zdobení a stromek nebude působit přeplácaně.

{"vsf-products-list":{"title":"Řezané dánské jedle","products":["78972470","79045384","78972090","78924028","78972489","78924000"]}}

Převoz stromku

Vybrali jste si stromek, který vám bude dělat během Vánoc radost? Nyní už zbývá jen zabalení a přeprava domů.

Pokud je to potřeba, nechte si ještě před odjezdem seříznout patu kmene tak, aby se dobře vešel do vašeho stojánku. Následně vám prodejci stromek zabalí do sítě, díky které s ním bude možné mnohem lépe manipulovat. Abyste si mohli být jistí, že vám v autě po stromku nezůstane pryskyřice nebo jehličí, doporučujeme jej nechat ještě navíc zabalit do igelitové fólie.

Podle délky stromku a možností vašeho auta je možná přeprava uvnitř i na střešních nosičích. Při venkovním převozu uvažte stromek kmenem dopředu, aby cestou vítr zbytečně nepolámal větvičky. Po příjezdu domů stromek vyjměte z igelitové fólie, aby se nezapařil, a umístěte jej ve venkovním prostředí do kbelíku s vodou. Pokud je to možné, seřízněte o pár centimetrů kmínek. Díky tomu bude lépe přijímat vodu a zůstane až do Štědrého dne krásný a svěží.

Tipy a rady k výběru řezaného stromečku

{"vsf-page-link":{"page-id":321}}
{"vsf-page-link":{"page-id":326}}