Podle výzkumu společnosti GROHE, německého výrobce sanitární techniky, se více než polovina domácností někdy setkala s vytopením bytu nebo souseda. Průměrná vodovodní škoda je přitom dle statistik České asociace pojišťoven asi 25 tisíc korun. Čtěte, co dělat, aby se něco podobného nestalo také vaší domácnosti.

Nepodlehněte dojmu, že vás se to netýká

Jakkoliv se české domácnosti nejvíce bojí toho, že vyhoří, statistiky pojišťoven hovoří jinak – vodovodní škody postihují byty a domy násobně častěji. Například v roce 2018 představovaly 25 % všech pojistných událostí. Jenom Česká pojišťovna řeší asi 70 vodovodních škod každý pracovní den, tedy přes 17 000 ročně. Na vině bývá obvykle prasklé nebo poškozené potrubí, poškozené přívodní hadičky nebo závada na samotném spotřebiči – pračce, myčce či toaletě. Často ale vytopení domácnosti způsobí i nepozornost nebo neopatrnost samotných majitelů, kteří zbytečně zanedbávají základní bezpečnostní pravidla.

Preventivní opatření, která u vás sníží riziko katastrofy

Nenechávejte spotřebiče bez dozoru. Jestliže jste zvyklí zapnout pračku na dlouhý program a jít ven na procházku, děláte chybu. Pokud pračka začne protékat, nemůžete včas reagovat a škody způsobené vytopením budou násobně vyšší. Jestliže pouštíte pračku nebo myčku, zůstaňte doma, abyste spotřebič měli pod kontrolou. A jestliže začne protékat, okamžitě zavřete hlavní přívod vody a spotřebič vypněte.

Vypínejte vodu, když odjíždíte. Ať už jedete na víkendovou chalupu nebo si berete třítýdenní dovolenou, vždy zavřete hlavní přívod teplé i studené vody. Otočení dvou kohoutků vám zabere půl minuty, ale může zachránit od statisícové katastrofy. Při delší dovolené klidně vypněte i elektřinu, v takovém případě jen dejte pozor, ať vám nezůstanou kazivé potraviny v lednici či mrazáku.

Dotahujte spoje. Čas od času vezměte klíč a opatrně dotáhněte připojovací i odpadní hadice k pračce, myčce a toaletě.

Kontrolujte stav potrubí. Tohle platí hlavně pro rodinné domy a chalupy. Alespoň jednou za rok vždy na jaře zkontrolujte, zda vám mráz nepotrhal nebo nepoškodil potrubí.

Pravidelně vyměňujte připojovací hadičky. Prasklé hadičky jsou nejčastějším důvodem vytopení domácností. Většina spotřebičů má totiž pryžové hadičky, které někteří výrobci označují jako „pancéřové“. Tento název je však hodně nadnesený, pryžové hadičky s drátěným opletem mají životnost zhruba 5 let – pak byste je měli vyměnit.

Pokud chcete hadičky s delší životností, zvolte ty z chirurgické oceli. Takové hadičky díky robustní konstrukci nemohou prasknout, navíc mají ochranné opláštění, které zabraňuje poškození agresivními chemickými prostředky. Příkladem jsou hadičky Merabell Aqua, které mají záruku 25 let.

Jak vyměníte připojovací hadičku

Protože jsou prasklé hadičky nejčastějším důvodem vytopení domácnosti, přečtěte si jednoduchý návod, jak staré pryžové hadičky vyměníte za nové – třeba právě ty ocelové s dlouhou životností. Návod je psaný pro výměnu hadičky u toalety, ale podobně postupujete i u vodovodních baterií, pračky nebo myčky.

Při koupi nové hadičky musíte zvolit vhodnou délku i správnou koncovku. Ideální délka hadičky pro toaletu tvoří tvar písmene U a nemá na sobě žádné smyčky. Při výběru koncovky je nejjednodušší, když vezměte starou hadičku do obchodu a tam poprosíte o novou se stejnou koncovkou. Standardem jsou nicméně koncovky G3/8" pro průměr 19 mm nebo G1/2" pro průměr 24 mm.

Když máte nakoupeno, pusťte se do výměny.

Nachystejte si klíč na matici pro odmontování hadičky a novou toaletní hadičku.

Zastavte vodu u rohového ventilu, který je za toaletou.

Klíčem odmontujte starou hadičku od rohového ventilu a od nádržky toalety.

Pomocí klíče namontujte novou hadičku zpět k toaletě a rohovému ventilu

Rukou pusťte vodu u rohového ventilu. Zkontrolujte, jestli nikde nekape voda.

Nezapomeňte se pojistit

I když budete všechna preventivní opatření poctivě dodržovat, 100% jistotu nemáte nikdy. Proto si nezapomeňte sjednat pojištění domácnosti.

Dejte si však pozor, protože pojištění domácnosti nekryje škody z případu, kdy vytopíte sousedy. Slouží pouze k ochraně vašeho majetku v bytě. Abyste byli pojištění i pro vytopení sousedů, sjednejte si také pojištění odpovědnosti.

Jestliže bydlíte v pronájmu, pojištění domácnosti i pojištění odpovědnosti vám obvykle majitel bytu zahrne přímo do nájemní smlouvy. Pokud ne, pojistěte se i tak – byt sice není váš, ale máte v něm svoje věci jako nábytek nebo elektroniku. Pojištění domácnosti i pojištění odpovědnosti by měl vždy platit uživatel bytu, majitel si k nim může přidat ještě pojištění nemovitosti.

{"vsf-page-link":{"page-id":304}}
{"vsf-page-link":{"page-id":362}}