Majestátní květy této exotické rostliny vás upoutají na první pohled. Hvězdník (Hippeastrum), nazývaný též amarylka, je skvělým důkazem toho, že cibuloviny nepatří nutně jen na zahradu. Poradíme vám, jak se o hvězdník v průběhu roku starat, aby vás v období Vánoc potěšil svými překrásnými květy.

Odkud hvězdník pochází? 

Tato liliovitá rostlina pochází z Jižní Ameriky, z oblastí pro které je typické střídání období dešťů a sucha. Od srpna do října proto cibulím hvězdníku musíme dopřát fázi vegetačního klidu, během něhož vyžadují sucho a temno.

Do Evropy se tato exotická kráska dostala v průběhu 18. a 19. století. Botanici ji s sebou přivezli ze svých cest po Brazílii, Bolívii a Peru. Majetnější vrstva obyvatel se tehdy ráda obklopovala atraktivními, méně známými rostlinami. Hvězdník si tak rychle získal své příznivce. Brzy se také začal šlechtit, čímž vzniklo mnoho nových kultivarů.

Jak hvězdník zasadit a dále o něj pečovat?

Chcete-li se o Vánocích radovat z rozkvetlého hvězdníku, zasaďte jej v polovině listopadu. Cibuli vysaďte do květníku tak, aby byla ponořena do půdy pouze ze dvou třetin, vrchní část cibule musí zůstat nad zeminou.

Květináč umístěte na světlé místo s teplotou 18‒21 °C. Rostlina by neměla být vystavena plnému slunci a ze začátku jí postačí pouze sporadická zálivka. Jakmile vyraší stvol, začněte hvězdník pravidelně zalévat. Květinu však nepřelévejte, vyrostla by příliš rychle a její stonek by byl slabý.

Hvězdník vykvete po šesti až osmi týdnech od zasazení. Kvetoucí rostlina nese obvykle 2‒5 květů a skvěle oživí vaši vánoční dekoraci. Dobu květu prodloužíte přenesením hvězdníku do chladnější místnosti.

Jak pečovat o odkvetlý hvězdník?

Když hvězdník odkvete, odřízněte stvol a rostlinu pravidelně zalévejte, zemina v květináči nesmí vyschnout. Přibližně každé dva týdny můžete hvězdník také přihnojit. Od půlky května můžete květináč přenést ven, nejlépe do polostínu.

V srpnu přechází hvězdník do fáze vegetačního klidu. Rostlinu přeneste na temnější místo s teplotou 15‒20 °C, nezalévejte ji ani nehnojte. Všechny zelené části rostliny nechte zaschnout a poté je ustřihněte.

Když cibule začne rašit, opatrně ji vyjměte z květináče a vysaďte do nového substrátu. Za vaši péči se vám hvězdník brzy zase odmění krásnými květy.

{"vsf-page-link":{"page-id":316}}
{"vsf-page-link":{"page-id":215}}
{"vsf-page-link":{"page-id":206}}
{"vsf-page-link":{"page-id":284}}