Napadlo vás někdy, proč je většině lidem teplo z kamen tak příjemné? Je to z toho důvodu, že stejně jako u slunečního záření jde o teplo sálavé, tudíž o teplo pro nás nejpřirozenější. A sálavé teplo je dominantou zejména akumulačních kamen. Ty se navíc vyznačují trvalým a nekolísavým výkonem, což už je kombinace pro domácí pohodu téměř nepřekonatelná.

Technika akumulačního topení není pro lidstvo žádnou novinkou, její historie sahá zpět napříč tisíciletími. V minulosti se samozřejmě používaly jiné materiály, například přírodní kámen. Podstata ale zůstává stále stejná – dosáhnout toho, aby se teplo do prostoru předávalo sáláním. Sálavé teplo je totiž bráno jako nejzdravější druh vytápění.

Základem fungování kamen s akumulační masou jsou horké spaliny předávající teplo do šamotových tvarovek umístěných mezi topeništěm a vnějším pláštěm kamen, kde se teplo akumuluje. Naakumulované teplo se z masy pozvolna uvolňuje sáláním do pláště kamen a dále do místnosti. Pokud například topíte večer, budou kamna následně krásně sálat celou noc.

Výhody kamen s akumulační masou

  • Sálavé teplo snižuje proudění horkého vzduchu, díky čemuž se v místnosti mnohem méně víří prach.
  • Nesnižují vlhkost vzduchu, protože sálavé teplo vzduch nevysušuje.
  • Pokud jde o životnost akumulačních kamen, bavíme se v řádech desetiletí!
  • Při topení dostatečně vysušeným dřevem se také snižuje frekvence vybírání popela.
  • Ve srovnání s obyčejnými krbovými kamny mají menší nároky na obsluhu, spotřebují méně dřeva a po vyhasnutí ohně nenásleduje skokové snížení teploty v interiéru.
  • Díky rozložení výkonu kamen do delší doby je možné kamna s akumulací instalovat i v moderních, zateplených domech s nízkými tepelnými ztrátami

Akumulační kamna samozřejmě potřebují trochu čas, než se nahřejí, zato však výborně a dlouho hromadí teplo. Zároveň není díky delší době nahřívání místnost ihned přetopená jako v případě teplovzdušných kamen (a to ani u zateplených domů). Kamna s akumulační masou jsou proto výborná do prostor a domů trvale obydlených, kde bývají obrovskou úsporou energie. Spotřeba dřeva je totiž pro vysokou účinnost nižší a v praxi to pak vypadá tak, že po roztopení se do kamen přikládá už jen minimálně.

V našem sortimentu najdete kamna a krbové vložky, ke kterým je možno dokoupit set akumulační masy. Ten se jednoduše naskládá na korpus kamen okolo kouřovodu a během pár minut tak z klasických kamen nebo krbové vložky vytvoříte akumulační krb se všemi jeho výhodami.

Při rozhodování, zda jsou kamna s akumulační masou vhodná pro váš domov, musí mít samozřejmě hlavní slovo kominík. Pokud rozhodne, že je všechno v pořádku, zapojit kamna už může kdokoliv. Kominík pak ale musí ještě provést revizi. Pokud se chystáte přestěhovat, kamna mohou jít bez problému s vámi. Jen je nejprve třeba zjistit, jestli je možné kamna zapojit do nového komínu. Pokud ano, stačí jen kamna odpojit a převézt. Obavy, že jednou zbudovaná kamna už nikdy nepoužijete jinde, jsou tedy naštěstí neopodstatněné.

Jak už jsme zmínili v úvodu článku, topení s akumulací energie není nic nového. Funguje už staletí a fungovat bude i dlouho po nás. I v dnešní době je díky nesporným výhodám stále populárnější i díky tomu, že jej lze dobře skloubit s moderním stylem života. Naši předci po generace prohlubovali vědomosti o akumulačním vytápění, byla by škoda jejich znalosti nevyužít.

{"vsf-page-link":{"page-id":338}}
{"vsf-page-link":{"page-id":340}}