Hortenzie se mezi zahrádkáři těší velké oblibě. A není se čemu divit. Kvetou na zahradě i na balkóně, mají krásně bohaté květy a jsou nenáročné na péči.

Hortenzie nejčastěji kvetou bíle, růžově nebo světlemodře – věděli jste ale, že jejich barvu můžete sami ovlivnit? Co o barvě rozhoduje a co je třeba vědět o jejich pěstování, vám prozradíme v tomto článku.

Odkud hortenzie velkolistá pochází?

Zatímco v Japonsku se hortenzie pěstovala už v dobách dávno minulých, do Evropy se dostala až kolem roku 1800. Ještě koncem 19. století byly její bohaté květy k vidění prakticky jen v botanických zahradách.

Až poté si nově vyšlechtěné druhy našly cestu do zahradnictví i srdcí místních zahrádkářů.

Kde bude hortenzii nejlépe?

Právě pro svoji nenáročnost jsou dnes hortenzie nedílnou součástí téměř každé české zahrady.

Hortenzie mají rády polostinná místa s dostatkem vláhy a živnou půdou. Pokud je chcete zasadit do volné půdy, mějte na paměti, že potřebují hodně místa. Keř může dorůst až do výšky dvou metrů, většinou to však bývá méně. Obdobně velká může být hortenzie i na šířku.

Kdy hortenzie velkolistá kvete?

Hortenzie kvetou od června do října. Jejich květy mohou být bílé, růžové a modré, případně mohou mít světlejší nebo tmavší odstín některé z těchto barev. To záleží zejména na odrůdě a na pH půdy – to je u některých odrůd pro barvu květů zásadní. Velkolepá podívaná se vám naskytne i při odkvétání. Na podzim totiž velká kulovitá nebo polokulovitá květenství mění svou barvu.

Suchá květenství zůstávají na rostlinách a tvoří zajímavý zimní efekt. Ještě před zimou se však pro nadcházející jaro vytvoří nové pupeny, které jsou přes zimu chráněny neodstraněnými květenstvími.

K prostřihávání, pokud jej rostlina vůbec potřebuje, proto přistupujte velice opatrně. Z jara výhony můžete mírně seříznout na pár silných pupenů. Slabé nebo přestárlé výhony odstraňte zcela. Tím také můžete upravit celkovou velikost rostliny.

Jak hodnota pH ovlivňuje barvu hortenzie?

Pokud je půda kyselejší (hodnota pH přibližně do 6,5), pokvetou hortenzie modře. V zásadité půdě (pH vyšší než 7,2) se květy zbarví do červena. Barvu květů tedy můžete u vybraných kultivarů jednoduše ovlivnit tím, že změníte pH půdy. K tomu účelu můžete použít speciální zeminu určenou pro modré hortenzie, speciální okyselovač půdy nebo hnojiva dle požadované barvy květu. Bílé ani světle růžové hortenzie na změnu pH nereagují.

Mimochodem: Hortenzie vypadají krásně i ve váze – ať už čerstvě ustřižené, nebo usušené.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro va\u0161i zahradu","products":["78915554","22805102","23136425","21703762"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":316}}
{"vsf-page-link":{"page-id":322}}