Rozkvetlé chryzantémy dokážou zaujmout opravdu každého. Jejich barevné květy vypadají krásně jak na velkých plochách, tak na zahradách. Velkou radost nám ale udělají i v menším množství v truhlících a květináčích. Stále častěji jsou označovány jako symbol podzimu, a proto se jim říká také listopadky, odborně dendranthema.

Jak o tuto okrasnou rostlinu pečovat, která země je má na cestovním pasu, a že existují i jedlé chryzantémy, vám prozradíme v tomto článku.

Odkud chryzantémy pochází?

Chryzantémy pochází z Asie. V Číně a Japonsku se pěstují už více než 1500 let. Právě z Japonska se první chryzantémy dostaly i do Evropy – dovezeny sem byly už v 17. století. U nás se chryzantémy pěstují především jako zahradní a balkónové rostliny. Existují tisíce druhů v různých barevných odstínech.

Kdy chryzantémy kvetou?

Chryzantémy (listopadky) jsou barevnou ozdobou podzimu. Kvetou v době, kdy spousta jiných květin uvadá. Kvést začínají až v pozdním létě nebo na podzim v období mezi srpnem a říjnem v závislosti na druhu a odrůdě chryzantémy.

Jednu věc však mají všechny chryzantémy společnou – kvetou velice dlouho, částečně až do listopadu. Chcete-li se na podzim vyhnout posmutnělé zahradě bez barev, chryzantémy jsou ideální volbou.

Chryzantémy jsou navíc obzvlášť silné a odolají i proměnlivému podzimnímu počasí. Přeháňky, vítr nebo lehký přízemní mrazík snášejí dobře.

Kde se bude chryzantémám nejvíce dařit?

Jelikož vykvétají relativně pozdě, vystačí si jen s trochou slunečního světla. Bohatě jim stačí tři až čtyři hodiny denně. Ideální je buď slunné, nebo polostinné místo.

Jak o chryzantémy pečovat?

Pokud si rostliny zakoupíte, je nutné je pravidelně zalévat a přihnojovat. Nesvědčí jim však ani přemokření. Jestliže si je pěstujete sami, měli byste je mít v dobře nakypřené půdě bohaté na humus. Pravidelně je hnojte a zásobujte čerstvým kompostem.

Listopadky, které zakoupíte, jsou většinou krátkodobé rostliny, a tak vám málokdy na zahrádce přezimují. Pokud je ale chcete pěstovat i v příštím roce, tak je sestřihněte na třetinu a uložte na chladné a světlé místo (obdobně jako muškáty).

Pokud máte na zahrádce vytrvalé chryzantémy, tak je po dokvětu trochu zastřihněte. Výhony by se měly řezat až brzy na jaře, aby mohly narůst nové.

Když květy mluví – co chryzantémy znamenají?

Chryzantémy jsou známé a oblíbené po celém světě. Květy chryzantém jsou používány jako symbol štěstí, věrnosti, čestnosti a přátelství. Ale pozor, bílé chryzantémy jsou znakem smutku a smrti. Často se pokládají na hroby ve formě řezaných květin nebo vázaných kytic.

Chryzantémy – císařské květiny z Asie

Obzvlášť velké oblibě a úctě se chryzantémy těší v Asii. Obecně je tam tato květina považována za symbol štěstí a zdraví. Zejména v Japonsku má chryzantéma velký význam: podzimní chryzantémy představují nesmrtelnost a dokonalost, protože kvetou v době, kdy ostatní květiny uvadají.

Pečeť japonského císaře tvoří chryzantéma s 16 okvětními lístky. Proto se japonskému císařskému trůnu často říká i „chryzantémový trůn“. Císařská chryzantéma zdobí i japonské cestovní pasy.

Chryzantémový čaj

Věděli jste, že existuje i čaj z chryzantémy? K jeho výrobě se používá jeden určitý druh bílé chryzantémy z oblasti delty řeky Jang-c’-ťiang v Číně, kde patří k těm vůbec nejvyhledávanějším léčivým bylinám.

Chryzantémovému čaji se přisuzují léčivé účinky: má prý mírnit horečku a nachlazení a vést k dlouhému životu. Chuť čaje je nasládlá a lehce hořká.

Pozor: U nás jedlé bílé chryzantémy na čaj běžně dostupné nejsou! Můžete ale sehnat delikatesní jedlou chryzantému, ze které se konzumují mladé listy a žluté květy.

 

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro vaši zahradu","products":["78741874","77097006","78794674","76812507","77963000"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":341}}
{"vsf-page-link":{"page-id":343}}